Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
 1 comentariu

Nimic nu îi este mai drag românului decât minciuna
24.09.2020 | Adriana STOICESCU

JURIDICE - In Law We Trust
Adriana Stoicescu

Adriana Stoicescu

Nimic nu ii este mai drag romanului decat minciuna.
Ca e una gogonata sau un adevar spus pe jumatate, nu conteaza.
Sa iasa cum vrem noi, in rest…potopul.
Au facut valuri concluziile avocatului general CJUE, in cauzele ce privesc, printre altele, infiintarea sectiei de investigare a infractiunilor din justitie.
Ne spune avocatul general ca „dreptul uniunii se opune infiintarii unei sectii de parchet cu competenta exclusiva pentru magistrati daca infiintarea nu este justificata de motive reale si suficient de importante si daca nu este insotita de garantii suficiente pentru a inlatura orice risc de influenta politica asupra functionarii si compunerii sale”.
Partizanii desfiintarii sectiei au jubilat instantaneu, transmitand ca infiintarea sectiei incalca dreptul european.
Aceasta este o minciuna.
Ne aflam in fata unei opinii, nu a unei decizii a Curtii, cu valoare interpretativa.
In al doilea rand, acelasi avocat arata ca „Romania are dreptul de a-si concepe dupa cum considera de cuviinta institutiile si procedurile nationale.”
Este greu de explicat unor sisteme de drept cum sunt cele occidentale ca, intr-o tara membra UE, un deziderat firesc, asa cum ar fi trebuit sa fie ofensiva anticoruptie, s-a metamorfozat intr-atat incat a deviat de la scopul sau si a fost manipulata in interesul altora, pana a devenit politica de stat.
Este greu sa explici unor judecatori europeni ca ai avut mii de judecatori interceptati pe mandate de siguranta nationala, pentru ca au existat denunturi ale unor inculpati, dornici sa isi usureze situatia sau doar iubitori de razbunare.
Este greu sa explici cum s-au simtit colegii anchetati, suspendati ani de zile, traind de pe o zi pe alta, transformati peste noapte in dusmani ai poporului pentru ca, mai apoi, sa li se spuna ca au fost victime colaterale.
Desigur ca vor putea spune ca numarul judecatorilor cercetati este mic si nu justifica infiintarea unei sectii.
Dar nu acesta trebuie sa fie criteriul, ci unul atat de drag Europei, dreptul la o instanta impartiala: cat de impartial poti fi, tu, jude in penal, cand procurorul tau de caz, din dosarul de azi, maine poate fi acuzatorul tau.
Vorbind despre garantiile de independenta, trebuie sa stiti ca procurorii nu sunt independenti decat in dispunerea solutiilor.
Potrivit legii 303/2004, procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului iererhic, SUB AUTORITATEA MINISTRULUI JUSTITIEI.
In acelasi timp, judecatorii sunt independenti si SE SUPUN NUMAI LEGII.
Judecatorii trebuie sa ia decizii fara niciun fel de restrictii, influente, presiuni si amenintari, din partea oricarei autoritati, inclusiv autoritati judiciare.
Procurorii sefi DNA, DIICOT, procurorul general sunt numiti de presedintele Romaniei, LA PROPUNEREA MINISTRULUI JUSTITIEI.
Singurul procuror sef sectie numit de plenul Consiliului Superior al Magistraturii, deci FARA nicio implicare politica, este cel al SIIJ.
Acum, stau si eu si intreb, ca un amarat de judecator de tribunal ce sunt.
Despre ce vorbim noi?
Cand ai o sectie speciala, condusa de un procuror nenumit politic, ai o problema, dar cand timp de 20 de ani ai avut magistrati, judecatori si procurori deopotriva, cercetati de o sectie condusa de un sef numit eminamente politic, a fost totul in regula.
Eu zic asa: daca vreti o justitie independenta, luati-va mainile de pe SIIJ.
Cred ca doare faptul ca ies la iveala toate mizeriile ascunse sub pres.
Cred ca doare ca vedem fata hada a unora dintre noi.
Cred ca readucerea SRI in dosare pare a fi singura cale de a ne corija pe noi, astia prea independenti, cei care am pierdut „calea cea buna”.
Veti scapa curand de noi, nu am nicio indoiala…
Veti avea justitia voastra…
Dar va rog!
Nu mai mintiti!

Judecător Adriana Stoicescu
Președinte Tribunalul Timiș

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Nimic nu îi este mai drag românului decât minciuna”

 1. Gheorghe IONESCU spune:

  D-na preşedinte Stoicescu, daţi-mi voie să nu fiu de acord cu aserţiunea din titlul materialului dvs.!

  Nu tuturor românilor ni se poate aplica „eticheta” pusă de dvs…

  Vă înţeleg supărarea… La rândul meu, resimt un puternic sentiment de frustare vizavi situaţia acestei Secţii speciale… Legea de înfiinţare prevede ca în cadrul ei să funcţioneze 15 procurori… Sunt – după aproape 2 ani de la intrarea ei în funcţiune, 5 procurori în activitate, fiecare având în lucru, dacă am înţeles eu bine, cca. 1.000 (unamie) dosare!

  Am fost procuror de anchetă şi pot afirma, în deplină cunoştinţă de cauză, CĂ NU POŢI LUCRA într-un asemenea număr de dosare, concomitent… Am şi eu vreo 12-14 plângeri/denunţuri pe rolul SIIJ, cel mai vechi de prin 2017 (a zăcut o vreme, în totală nelucrare, prin sertarele PÎCCJ-SUPC, iar apoi, prin oct.2018, trimis la SIIJ, unde şi în prezent e în aceeaşi stare)… Într-un singur dosar (nu cel de care pomeneam, se subînţelege) am fost chemat cu clientul, să dea declaraţie – cel cu situaţia cea mai simplă… Mă aşteptam să găsesc un „stup de albine”, cu zumzetul acela permanent… Când colo – linişte şi pace, cu doamne procuror care veneau la treabă pe la 9,30 (am dedus că sunt ceea ce am spus după salutul jandarmului)… Un sediu total impropriu, într-o casă veche, chiar dacă boierească… Mă întrebam unde vor fi fiind inspectorii antifraudă, pentru că dosarele vizând pe magistraţi au, uneori, şi o puternică componentă economică (sume încasate în perioade de delegări nelegale etc.),unde sunt ofiţerii de poliţie judiciarăetc…

  Refuzul CSM – prin Secţia pt. procurori, de a organiza concurs pentru ocuparea posturilor de procuror vacante, a transformat această secţie într-un „mort viu”, dacă-mi permiteţi expresia.

  Iar motivele acestei stări de lucruri le-aţi descris dvs, cum nu se putea mai bine.

  Şi cine suferă din această stare de lucruri? Ideea de justiţie, în primul rând, pentru că dacă tu, simplu cetăţean, ai, de 3 ani, depusă o pângere împotriva unor magistraţi, şi nu te citează nimeni, să spui ce te doare, inevitabil în mintea ta se va ivi ideea că, cei vizaţi de plângere „şi-au aranjat ploile”, cum se spune. Iar oamenii nu mai cred în ideea de justiţie – ceea ce e tragic!

  „O, ţară tristă” – ce poet spune asta, că nu-mi vine în minte?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.