« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Despre un caz special de suspendare a prescripției extinctive, pentru militari
25.09.2020 | Andrei SĂVESCU, Anca Gabriela VĂRZARU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Andrei Săvescu

Andrei Săvescu

Anca Vărzaru

Anca Vărzaru

1. Răspunderea materială a militarilor pentru pagubele produse MApN este reglementată de OG nr. 121/1998, ulterior completată de prevederile Ordinului MApN nr. M5/1999. Cele două acte normative prevăd că prescripția răspunderii civile a militarilor pentru prejudiciile cauzate de aceștia se suspendă pe durata procesului penal, atunci când unitatea militară sesizează parchetul militar. Așadar, art. 45 din OG nr. 121/1998 și art. 45 pct. 126 din Ordinul M5/1999 cuprind reguli potrivnice în materia prescripției față de cele cuprinse în Codul civil. Aceste dispoziții au caracter special, față de reglementarea cuprinsă în Codul civil. Prin urmare, pare că dispozițiile menționate se vor aplica prioritar, prin derogare de la Codul civil. Însă această apreciere este greșită.

2. Dispozițiile art. 45 din OG nr. 121/1998 și art. 45 pct. 126 din Ordinul M5/1999 nu sunt aplicabile, întrucât au fost abrogate de art. 230 lit. bb) din Legea nr. 71/2011 privind punerea în aplicare a noului Cod civil, potrivit cărora „La data intrării în vigoare a Codului civil se abrogă orice alte dispoziții contrare, chiar dacă acestea sunt cuprinse în legi speciale.” Așadar, prevederile la care ne referim nu au nicio putere, întrucât au fost abrogate expres indirect odată cu intrarea în vigoare a noului Cod civil. Din acest motiv, sesizarea parchetului militar nu suspendă cursul prescripției extinctive în privința dreptului la recuperarea pagubelor bănești, ci, are doar aptitudinea de suspendare a judecății unei eventuale acțiuni în recuperarea pagubei, ceea ce nu este cazul în discuție[1].

3. Cazul special de suspendare a prescripției extinctive la care ne referim în acest articol are o istorie interesantă. Codul Civil de la 1864 nu prevedea, ca drept comun, posibilitatea suspendării prescripției în materie civilă pe durata procesului penal, la fel ca și astăzi. Pentru ca prescripția să fie suspendată în privința militarilor era nevoie de dispoziții speciale, care să deroge de la cele generale (specialia generalibus derogant). Aceste dispoziții au fost cuprinse în reglementări speciale, și anume OG nr. 121/1998 și Ordinului M5/1999 mai sus menționate. Până în anul 2011, când au fost abrogate prin legea de aplicare a noului Cod civil, așa cum am arătat mai sus, ele au fost legi speciale, care, pe bună dreptate, s-au aplicat cu prioritate, derogând de la prevederile vechiului Cod civil. După intrarea în vigoare a noului Cod civil, din pricină că legea de punere în aplicare a desființat orice dispoziții contrare noului Cod civil, „chiar dacă acestea sunt cuprinse în legi speciale”, a fost nevoie ca legiuitorul să reglementeze din nou, prin legi speciale noi, suspendarea prescripției pentru militari, pentru a reinstaura excepția ce fusese prevăzută în OG nr. 121/1998 și OM5/1999. Dar legiuitorul a omis să emită reglementări noi în acest sens, în privința militarilor.

4. Interesant este că în anul 2013, la doi ani de la Noul Cod Civil, prin Ordin al MAI au fost aprobate Instrucțiunile nr. 114/2013, care sunt echivalentul defunctului OM5/1999 al MApN. Cu alte cuvinte, MAI a înțeles că trebuie să emită norme juridice cu caracter de normă specială față de Codul civil, pentru a suspenda prescripția răspunderii civile pe timpul cercetării penale. MApN nu a procedat la fel, ci invocă în continuare, astăzi, reglementări abrogate, anterioare Codului civil din 2011, reglementări care, așa cum am arătat, au fost abrogate.

5. Jurisprudența instanțelor din ultimii ani este în sensul recunoașterii suspendării cursului prescripției extinctive în privința militarilor, pe timpul cercetării penale, suspendare întemeiată pe textele speciale, derogatorii, la care ne-am referit în mod critic mai sus. Însă în niciuna dintre spețele consultate de noi, utilizând ROLII, nu s-a analizat împrejurarea că dispozițiile speciale cu privire la suspendarea cursului prescripției invocate de MApN au fost abrogate și nici nu s-a observat, deși era important, că MAI a sesizat abolirea normelor speciale de către legea de aplicare a noului Cod civil și a elaborat dispoziții speciale noi, la doi ani de la intrarea în vigoare a noului Cod civil, dar MApN (încă) nu.


[1] Credem că este potrivit să subliniem că singura prevedere asemănătoare, care se referă însă la suspendarea judecății, nu la suspendarea termenului de prescripție a răspunderii civile, este art. 27 Cod procedură penală, potrivit căruia persoana vătămată are posibilitatea de a se constitui parte civilă ori de a introduce acțiune separată la instanța civilă pentru repararea prejudiciului, caz în care judecata s-ar fi suspendat. De altfel, chiar și în cazul unui proces civil, suspendarea ar fi fost una facultativă, care operează doar dacă instanța civilă o apreciază ca fiind necesară, conform art. 413 Cod proc. civ. alin. 1 pct. 2 . În consecință, pentru motivele menționate, în situația în care M.Ap.N. nu a introdus o acțiune separată și nici nu s-a constituit parte civilă în procesul penal, astfel încât să fi fost suspendată judecata la instanța civilă, prescripția dreptului material la acțiune curge nestingherită de vreo cauză de suspendare.


Av. dr. Andrei Săvescu, av. Anca Vărzaru, SĂVESCU & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Secţiuni: Drept civil, Dreptul muncii, SELECTED TOP LEGAL, Studii | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD