Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Interviuri
 1 comentariu

George Cristian Schin: Le oferim studenților noștri cele mai bune condiții posibile în aceste vremuri dificile
28.09.2020 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

George Cristian Schin

George Cristian Schin

Alina Matei: Mulțumesc, stimate domnule Profesor George Cristian Schin, Decanul Facultății de Științe Juridice, Sociale și Politice din cadrul Universității Dunărea de Jos, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Cum se vor desfășura cursurile în anul universitar 2020-2021? Startul pentru ținerea cursurilor on-line a fost dat de Facultatea de Drept de la UBB, urmată de București, Timisoara. De fapt, nu cunosc ca vreo facultate de drept să fi decis să vină studenții la cursuri.

George Cristian Schin: Și eu vă mulțumesc pentru interesul acordat Facultății noastre. Studenții Facultății de Științe Juridice, Sociale și Politice vor începe anul universitar 2020-2021, ca de altfel toți studenții Universității ”Dunărea de Jos”, în sistem on-line. Decizia a fost luată după consultarea  stundeților, dar și a specialiștilor în epidemiologie. Astfel, până pe 31 octombrie 2020 toate activitățile didactice se vor realiza doar on-line. Începând cu 1 noiembrie și până pe 15 ianuarie 2021, activitățile care necesită prezența fizică a studenților (de tip seminarii sau laboratoare) se vor realiza modular, cu respectarea tuturor măsurilor de distanțare fizică și de protecție necesare în vederea limitării răspândirii coronavirusului. În funcție de evoluția numărului de îmbolnăviri, se vor lua alte decizii, pe care le vom anunța în timp util studenților.

Alina Matei: Dacă în perioada pandemiei, on-line-ul a venit ca o adaptare la situația apărută, deci ca o situație tranzitorie, excepțională, dacă vreți, acum este o alegere. În Germania, elevii/studenții nu au făcut deloc școala online. De asemenea, elevii au început cu toții școlile pe sistemul clasic, față în față. Și fără măști, desigur. Alegerea on-line-ul a fost un fel de raliere cu celelalte centre universitare?

George Cristian Schin: Alegerea on-line-ului pentru activitățile didactice reprezintă respectarea legislației de la noi din țară, în condițiile epidemiologice actuale, și, totodată, este o decizie care s-a luat la nivel de universitate, repet, după consultarea specialiștilor în domeniul medical, în acest spirit al protejării sănătății studenților, cadrelor didactice și ale familiilor acestora.

Alina Matei: Care sunt căile prin care studenții, profesorii să facă un învățământ de calitate, performant, adaptat, când în față nu este un amfiteatru plini de entuziaști, ci un calculator? Cum vor găsi aceste căi, când acestea erau dificile în sistemul clasic al învățământului juridic față în față?

George Cristian Schin: Trebuie să vă spun că eu și colegii mei am menținut o bună comunicare cu studenții în perioada desfășurării activităților didactice exclusiv on-line. Desigur că nu a fost ușor, începutul a fost destul de complicat, fiind un lucru nou pentru noi toți, dar ne-am adaptat. Poate că avantajul nostru este și maturitatea studenților. Pregătim deja măsuri speciale pentru studenții din anul I: vom crea grupuri de suport și ne vom asigura că pot participa în condiții optime la procesul de învățământ. Toate activitățile didactice se desfășoară pe platforma Microsoft Teams, studenții au conturi create pe această platformă, vor primi parole de conectare, iar cei care vor întâmpina dificultăți privind participarea la cursuri și seminarii vor primi ajutor din partea noastră.

Alina Matei: Cum ați pătruns prin intermediul calculatorului în lumea studenților ca profesor în perioada pandemiei?

George Cristian Schin: Eu sunt o persoană deschisă la nou și am găsit soluții, zic eu, bune, pentru ca interacțiunea profesor – student să fie cât mai aproape de ceea ce se întâmpla și în sala de curs. Astfel, am intrat pe platforma despre care vă spuneam împreună cu studenții, m-am asigurat că aceștia înțeleg modul de utilizare, și apoi lucrurile au început să intre pe un făgaș normal. Am avut discuții, am predat, am primit întrebări de la studenți, am oferit clarificări, ca și cum am fi fost în sala de curs, chiar dacă ne vedeam doar pe un ecran. Examenele din sesiune s-au susținut on-line, la fel și examenele de licență, așa că, zic eu, ne-am adaptat destul de bine condițiilor actuale. Ce-i drept, și eu prefer interacțiunea fizică, directă, în sala de curs, dar, cum acest lucru nu este încă posibil, vom continua, cel puțin pentru moment, cu acest sistem, și sper ca lucrurile să meargă din ce în ce mai bine.

Alina Matei: Dar cum se învață Drept aici?

George Cristian Schin: Se învață foarte bine. Acest lucru este dovedit și rezultatele obținute de studenții noștri la examenele de licență, dar și de numărul mare de candidați care au optat pentru Facultatea noastră în sesiunile de admitere din lunile iulie și septembrie 2020, iar cei care au fost admiși au avut și medii foarte mari. De asemenea, tocmai pentru că se învață foarte bine, anul acesta am avut o concurență acerbă și la programele de masterat (de exemplu, aproape 5 candidați pe un loc la unul din mastere), unde, s-a intrat tot cu medi foarte mari.

Alina Matei: În primăvara acestui an, pe timpul mandatului dumneavoastră de Decan, Universitatea Dunărea de Jos și Curtea de Apel Galați au semnat un acord de parteneriat. Văzând câte proiecte comune sunt, singura preocupare este legată doar de timp și nu de realizare.

George Cristian Schin: Desigur, încheierea acestor parteneriate și materializarea lor prin întâlniri și stagii de practică pentru studenți reprezintă unul dintre principalele scopuri pe care mi-am propus să le ating în acest mandat. Pe lângă acordul de parteneriat încheiat cu Curtea de Apel Galați, am mai încheiat acorduri și cu Consiliul Superior al Magistraturii, Baroul Galați, Camera Notarilor Publici Galați, Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților (INPPA), Uniunea Juriștilor din România, Consiliul Județean Galați și Primăria Galați. Vor mai urma și altele desigur. Mi-am propus să menținem o legătură apropiată cu aceste instituții pentru ca studenții noștri să beneficieze de cât mai multe stagii de practică și întâlniri. Îmi doresc ca viitorii absolvenți să pătrundă pe piața muncii în cunoștință de cauză, cu competență și cu cât mai multe abilități practice, care vor completa cunoștințele teoretice predate de mine și colegii mei.

Alina Matei: Ce alte proiecte mai are Facultatea de Științe Juridice, Sociale și Politice?

George Cristian Schin: După cum spuneați, proiecte sunt multe, timpul poate fi o problemă, mai ales că acum suntem într-o perioadă dificilă din punct de vedere medical. Ne dorim să facem cât mai multe pentru studenții noștri, dar o vom lua pas cu pas. Acum ne concentrăm pe cursurile on-line, pe proiectele pe care le avem în desfășurare și pe un învățământ de calitate. Avem și alte proiecte, dar vom discuta despre ele la momentul potrivit.

Alina Matei: Și apropo, o să vă rog să ne spuneți de ce avem în cazul acesta 3 în 1, adică și Științe Juridice, Sociale și Politice? De obicei, întâlnim doar Facultatea de Drept.

George Cristian Schin: Facultatea noastră gestionează două programe de studii de licență: drept și administrație publică și programe de master pentru cele două domenii. De aceea denumirea facultății este mai cuprinzătoare, ceea ce cred că o și face foarte atrăgătoare pentru viitorii studenți. Pot sa vă spun, în premieră, că din anul universitar 2021- 2022, facultatea va primi un nou nume, respectiv Facultatea de Drept și Științe Administrative. Avem deja aceasta aprobare de schimbare a denumirii, dar va intra în vigoare din anul universitar următor.

Alina Matei: Ce se va întâmpla cu biblioteca Facultății? Vor putea studenții să vină să ia cărți sau să citească acolo?

George Cristian Schin: În primul rând, la nivel de universitate, s-au depus multe eforturi pentru ca studenții să aibă acces on-line la cât mai multe materiale, baze de date internaționale etc. În ceea ce privește programul bibliotecii Facultății noastre, acesta este adaptat în așa fel încât studenții să poată accesa cărțile și articolele de care au nevoie în condiții de siguranță.

Alina Matei: Ce ar putea să ofere studenților Facultatea de Științe Juridice, Sociale și Politice a Universității de Jos nou față de alte facultăți? Așadar raportarea să nu se facă la alte școli de drept, ci am în vedere creierul studenților.

George Cristian Schin: Le oferim studenților noștri cele mai bune condiții posibile în aceste vremuri dificile: activități de predare, consiliere de grup și individuală și, în principiu, suntem foarte receptivi la mesajele și nevoile lor și încercăm să răspundem cât mai eficient. Așa cum am menționat, încă de la începutul mandatului meu de decan al Facultății, am încheiat acorduri cu diverse instituții a căror activitate este relevantă atât pentru studenții de la drept cât și pentru cei de la administrație publică. Din păcate încă nu a fost posibilă organizarea unor întâlniri și vizite ale studenților la sediile acestor instituții din cauza restricțiilor pe care le cunoaștem cu toții. Însă, o dată cu începutul noului an universitar vom începe cu acțiuni concrete, fie ele și doar on-line la început, pentru a fructifica aceste colaborări și a le oferi studenților experiențe interesante care îi vor pregăti pentru viitoarele profesii. Ne dorim ca studenții noștri să aibă parte nu doar de teorie, așa cum se întâmplă, de regulă, în facultăți, ci și de cât mai multă practică, aceasta fiind, de altfel, marele lor câștig la finalul facultății.

Alina Matei: Oportunitatea este ratată de majoritatea oamenilor pentru că este îmbrăcată în salopetă și arată ca munca, spunea Thomas Edisson. Mai artistic spune și Irina Rimes în melodia Bagă. Sigur, se va putea comenta asocierea lui Thomas cu a Irinei. ☺ Întrebarea se referă la relația dintre muncă și succes și cum ați reușit dumneavoastră în viață.

George Cristian Schin: Nu pot să spun că am găsit cheia succesului, dar pentru mine, combinația de foarte multă muncă, perseverență și o mare dragoste pentru tot ceea ce faci, a reprezentat rețeta succesului. Fără multă muncă, pe care să o faci, neapărat, cu mult drag, nu poți reuși în niciun domeniu.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J.

George Cristian Schin: Multă sănătate, pentru că în zilele noastre este lucrul cel mai de preț pe care ni-l putem dori pentru noi și pentru toți cei din jurul nostru.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

George Cristian Schin: Și eu vă mulțumesc pentru timpul acordat și pentru interesul arătat facultății noastre!

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “George Cristian Schin: Le oferim studenților noștri cele mai bune condiții posibile în aceste vremuri dificile”

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.