Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

De ce sunt la fel de importante alegerile în cadrul Consiliului local ca alegerile Prezidențiale?
26.09.2020 | Ioana Alexandra CIOBANU

JURIDICE - In Law We Trust
Ioana Alexandra Ciobanu

Ioana Alexandra Ciobanu

Se apropie alegerile în cadrul Consiliului local și îmi dau seama că oamenii nu sunt așa de preocupați de acestea cum ar trebui, poate pentru că nu știu exact care este importanța acestuia în societate.

În primul rand, Consiliul local este compus din consilierii locali aleși, care diferă la număr în funcție de numărul de locuitori din comuna/orașul/municipiului, conform tabelului de la art. 112 alin. (2) din Codul Administrativ.

Consiliul local are câteva atribuții amintite la art. 129 din Codul Administrativ, iar una dintre cele mai importante este aceea de a putea iniția și hotarî, în condițiile legii, în toate problemele de interes local, cu excepția celor care sunt date prin lege în competența altor autorități ale administrației publice locale sau centrale (alin. 1).

Una dintre funcțiile autorității publice locale, care este reprezentativă la nivelul consiliului local, este primarul. Alături de funcția de primar și funcția de viceprimar este funcția de demnitate publică (art. 148 alin. 2 C. admin.). Printre rolurile primarului se număra functia de conducere în instituțiile publice/serviciile publice cu interes local. Totuși, primarul are și un rol reprezentativ pentru unitatea administrativ-teritorială în relațiile cu persoanele fizice sau juridice sau cu alte autorități publice.

Viceprimarul este, evident, “mâna dreaptă” a primarului și îi este subordonat acestuia. Viceprimarul este înlocuitorul de drept al primarului în momentul în care primarul îi deleagă o parte din atribuții, situație în care, acesta exercită atribuțiile preluate.

În consecință, alegerile în cadrul Consiliului local sunt importante deoarece acei oameni aleși ne reprezintă orașul/comuna/municipiul în care locuim și reprezentativitatea este o calitate a statului democrat în care trăim.

Ioana Alexandra Ciobanu
Student, Facultatea de Drept – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.