Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

De ce sunt la fel de importante alegerile în cadrul Consiliului local ca alegerile Prezidențiale?
26.09.2020 | Ioana Alexandra CIOBANU

Secţiuni: C. administrativ, Content, Opinii, Selected, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust
Ioana Alexandra Ciobanu

Ioana Alexandra Ciobanu

Se apropie alegerile în cadrul Consiliului local și îmi dau seama că oamenii nu sunt așa de preocupați de acestea cum ar trebui, poate pentru că nu știu exact care este importanța acestuia în societate.

În primul rand, Consiliul local este compus din consilierii locali aleși, care diferă la număr în funcție de numărul de locuitori din comuna/orașul/municipiului, conform tabelului de la art. 112 alin. (2) din Codul Administrativ.

Consiliul local are câteva atribuții amintite la art. 129 din Codul Administrativ, iar una dintre cele mai importante este aceea de a putea iniția și hotarî, în condițiile legii, în toate problemele de interes local, cu excepția celor care sunt date prin lege în competența altor autorități ale administrației publice locale sau centrale (alin. 1).

Una dintre funcțiile autorității publice locale, care este reprezentativă la nivelul consiliului local, este primarul. Alături de funcția de primar și funcția de viceprimar este funcția de demnitate publică (art. 148 alin. 2 C. admin.). Printre rolurile primarului se număra functia de conducere în instituțiile publice/serviciile publice cu interes local. Totuși, primarul are și un rol reprezentativ pentru unitatea administrativ-teritorială în relațiile cu persoanele fizice sau juridice sau cu alte autorități publice.

Viceprimarul este, evident, “mâna dreaptă” a primarului și îi este subordonat acestuia. Viceprimarul este înlocuitorul de drept al primarului în momentul în care primarul îi deleagă o parte din atribuții, situație în care, acesta exercită atribuțiile preluate.

În consecință, alegerile în cadrul Consiliului local sunt importante deoarece acei oameni aleși ne reprezintă orașul/comuna/municipiul în care locuim și reprezentativitatea este o calitate a statului democrat în care trăim.

Ioana Alexandra Ciobanu
Student, Facultatea de Drept – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti