Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

În umbra violenței
28.09.2020 | Cătălina DICU

JURIDICE - In Law We Trust
Cătălina Dicu

Cătălina Dicu

La nivelul Uniunii Europene încă din anul 2015 se atrăgea atenția cu privire la amploarea violenței în cadrul cuplului: la nivelul UE o femeie din 5 este victimă a violentei domestice.

În România, dimensiunea violenței fizice în cuplu este și mai ridicată decât la nivelul UE și, în loc să scadă, crește de la an la an. În anul 2018, la un an după adoptarea ordinului de protecție provizoriu, în România, potrivit statisticilor, o femeie este bătută la fiecare 30 de secunde.

Pandemia de Covid-19 a făcut victime ascunse. În această perioadă fenomenul violenței domestice a crescut și mai mult, atât la nivelul UE, cât și în România întrucât victimele au fost blocate în casă cu agresorul și nu au mai putut apela cu ușurință la autorități, nu au mai putut cere ajutor. La nivelul unor țări din UE violența domestică a crescut chiar cu o treime în perioada pandemiei.

Violența în cuplu nu are legătură nici cu nivelul de educație, nici cu alcoolismul și nici cu sărăcia. Dimpotrivă, sunt multe situații în care, deși nivelul de educație este ridicat, gradul de violență este la fel de mare.

La nivelul legislației în România s-au făcut pași importanți, de la introducerea ordinului de protecție în anul 2003 prin Legea nr. 217, la ordinul de protecție provizoriu care poate fi emis de poliție, în temeiul Legii nr. 174/1018, și la incriminarea ca infracțiune a nerespectării ordinului de protecție, pedeapsa fiind închisoarea de la 6 luni la 5 ani, și respectiv reglementarea violenței cibernetice, în anul 2020.

Mai sunt însă mulți pași de făcut, atât în plan legislativ pentru a îmbunătăți procedura de executare a ordinelor de protecție, dar mai ales în ceea ce privește schimbarea mentalității autorităților în special, dar și a societății în general, față de violența domestică. Ideea că este vorba de divergențe specifice unei relații de familie care nu constituie o prioritate pentru autorități trebuie abandonată.

Avocat Cătălina Dicu
Senior Partner STOICA & Asociații

* Opinie susținută în legătură cu dezbaterea În umbra violenței, ediția 393, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.