Secţiuni » JURIDICE NEXT » Universitaria
Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi

Stagiul de vară DLA Piper România – o oportunitate pentru studenţii la drept şi o şansă de a fi “avocat pentru o zi”
28.09.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Selected, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

Ca şi în anii trecuţi, biroul local DLA Piper a derulat un stagiu de vară adresat studenţilor de la Drept, care şi-a propus să le ofere acestora o experienţă unică pe parcursul a două luni de zile, în ciuda restricţiilor induse de pandemie.

Stagiul a generat interes în rȃndul studenţilor, care au aplicat pentru şansa de a fi selectaţi în program. Cei trei studenți recrutați pentru a lua parte la stagiul coordonat de către Monica Brusalis, HR Advisor DLA Piper, au fost Paula Iuşan, Călin Ştefanopol şi Mihai Huială.

Motivaţiile fiecăruia dintre cei trei studenţi în a aplica la stagiul DLA Piper sunt variate, însă toate par a converge către un singur scop: dezvoltarea personală. Dacă Paula a ales acest program “datorită profesionalismului, dimensiunii internaționale și oportunităților de dezvoltare pe care le oferă, considerând că este cel mai bun loc în care pot să cresc”, lucru împărtăşit şi de Călin: “Ştiam că îmi doresc să fac practică undeva unde să simt că lucrez într-un mediu profesionist și că am ocazia să dobândesc un bagaj sănătos de experiență practică, bagaj pe care facultatea nu ți-l oferă, am aplicat. Părea că sunt toate șansele să găsesc ce voiam.” Mihai a fost şi el interesat de punerea în practică a teoriei: “Vara dintre anii 3 și 4 este, de departe, cel mai prețios timp pe care un student îl poate dedica practicii pentru că, în sfârșit, partea teoretică din facultate se leagă de o finalitate concretă. În acest context, modul în care alegi să îl petreci este un adevărat game-changer, atât pentru dezvoltarea ta personală, cât și pentru experiența profesională pe care o acumulezi pentru viitor”.

Orice urmă de îndoială, dacă a exista vreuna, a fost spulberată odată ce studenţii au intrat în programul DLA Piper şi au descoperit un mediu profesionit de lucru, aşa cum recunoaşte Mihai: “Contrar stereotipurilor specifice ”caselor mari”, nu s-a așezat, în niciun punct, o atmosferă lichefiată de un aer de corporatristețe și nici nu am văzut vreun angajat să își vândă sufletul multinaționalei pentru muncă. Din contră, încă din prima zi am fost întâmpinați cu un volum imens de voie bună și entuziasm, dar și cu un profesionalism demn standardului DLA”. Călin completează cele spune de colegul său – “Nu m-am înșelat. Colocvial vorbind, mi-am mai tăbăcit pielea și, până la urmă, asta îmi și doream. În fond, exact asta mi-a și plăcut – am dat de taskuri complexe, care m-au solicitat și de la care am avut multe de învățat, astfel încât la finalul stagiului de practică să pot spune: Da, domnule, cu siguranță nu am stat două luni aici degeaba!”, iar Paula apreciază consistenţa şi varietatea proiectelor în care a fost implicată: “Mi-a plăcut activitatea diversă cu care m-am confruntat ca urmare a ariilor diferite de practică, amploarea proiectelor în care am fost implicați. Am simțit dorința de a ne ajuta/ de a ne explica din partea persoanelor cu care am colaborat și interesul acestora față de bunul mers al stagiului, iar discuțiile mai puțin juridice, presărate cu sfaturi și îndrumări, au contribuit la o dezvoltare bilaterală și au creat o atmosferă amicală. ”

Stagiul de vară DLA Piper le-a reconfirmat celor trei tineri dorinţa de a deveni avocaţi, după cum recunosc Paula – “Cu siguranță perspectiva mea asupra profesiei de avocat este una mult mai cuprinzătoare după această experiență și nu cred că puteam face o altă alegere care să mă ajute mai mult în acest sens” – şi Călin: “Într-adevăr, eram de dinainte destul de sigur că vreau avocatură. În privința aceasta, DLA Piper nu a schimbat multe. Impactul real, din punctul de vedere al alegerii/vizualizării viitorului profesional, a fost altul”. Mihai a apreciat mai mult mediul de lucru deschis către coaching, abordarea colegială şi a regăsit in DLA Piper modele de urmat: “Nu în ultimul rând, avocații, vreo 50, au fost împărțiți în 3 echipe care rulau săptămânal din motive de siguranță și prevenție. Acest lucru a contribuit semnificativ la o integrare consolidată (deoarece avea loc treptat) și la o relație mult mai apropiată de fiecare avocat pe care l-am cunoscut. Oamenii își spun pe nume. Relaționarea nu ține de formalități, ci se bazează exclusiv pe respect și pe colegialitate, atât între ei, cât și în raport cu noi. În nici o secundă nu ne-am lovit de presiune sau de ”ordinele superiorului”, mentorii, buddies, dar și orice avocat din firmă și-a asumat un rol de îndrumător și s-a concentrat pe a ne învăța cât mai multe (despre profesie și nu numai). Role models”.

Bagajul de cunoştinţe rămase în urma stagiului, precum şi experienţa directă cu un mediu de lucru profesionist sunt elementele pe care studenţii pun cel mai mare preţ în urma stagiului de vară DLA Piper. Călin nu mai este impresionat de aura romantică a meseriei – “Am avut ocazia să înțeleg volumul de muncă pe care avocatura îl presupune și să mă mai distanțez de „dulcele stil clasic” al avocaturii din seriale, unde te duci în instanță, ții un discurs convingător, se emoționează niște oameni și pleci acasă liniștit că treaba pe ziua respectivă e gata. Măcar acum, când semnez cu mâna mea că vreau să mă fac avocat, o fac asumat și pregătit psihologic pentru ce urmează”, în timp ce Paula face un inventar riguros al skill-urilor deprinse peste vară: “Am deprins cunoștințe diverse, în special pe partea de drept comercial si real estate, am învățat cum se face un research complet și util, cum se utilizează principalele site-uri care cuprind informații juridice, ce înseamna un proces de due-diligence, care sunt pașii pe care îi urmezi într-o tranzacție, atenția care trebuie acordată detaliilor etc”. Mihai, în schimb, rămȃne impresionat de anvergura internaţională a programului şi profesionalismul companiei: “De asemenea, a activa la nivel internațional este un piiic mai grozav decât sună și pe noi ne-a surprins din start. Am găsit rețeaua DLA pregătită din toate punctele de vedere: training pentru oricare parte a vieții de avocat, template-uri pentru orice document, o sumedenie de posibilități de networking și task-uri de o amploare uriașă care au fost acolo ca un ”Welcome package” pentru tot parcursul stagiului. Organizarea a fost impecabilă, începând cu măsurile sanitare și de protecție (mai multe măști decât dosare, credeți-mă), continuând cu orice aspect logistic (coffee breaks, zonă de recreere, bibliotecă îndestulătoare etc.) și terminând cu comunicarea eficientă și foarte deschisă (unde ni se adaptau facilitățile stagiului, în timp real, în funcție de necesitățile fiecăruia)”.

La final, coordonatorul programului, Monica Brusalis, ne-a împărtăşit impresiile sale despre stagiu, activitatea celor trei studenţi şi a punctat modul în care aceştia au reacţionat la cultura organizaţională DLA Piper şi şi-au însuşit valorile companiei: “Mă bucur mult că s-a întȃmplat şi vara asta stagiul de practică al studenţilor de anul III la Drept, mă bucur mult că au avut ocazia să vină la birou şi să fie ocupaţi, implicaţi în proiecte interesante alături de avocaţii noştri, şi mai ales mă bucur că stagiul se încheie într-o manieră internaţională cu un concurs de negocieri la care participă alte 5 birouri DLA Piper. Ȋncă de la început, mi-a plăcut la ei că au venit foarte deschişi, dar foarte motivaţi să facă o impresie bună, să înveţe cȃt de mult se poate în aceste 2 luni şi în acest context mai aparte, şi că s-au adaptat foarte repede noului mod de lucru şi de comunicare. Au arătat că sunt bold, una dintre valorile DLA Piper, abordȃnd această experienţă cu mult curaj, fără frică şi chiar s-a văzut că s-au integrat natural în echipa mare DLA Piper şi că n-au avut nicio emoţie să dezbată cu avocaţii seniori speţe complicate şi să-şi susţină punctele de vedere cu argumente juridice surprinzătoare. Ȋmpreună ca echipă, au arătat că sunt şi collaborative, altă valoare DLA Piper, pentru că s-au ajutat şi încurajat reciproc, au lucrat împreuna pe proiecte comune dȃnd dovadă de generozitate, integritate dar şi ambiţie şi spirit competitiv”.

Stagiul de vară s-a incheiat pe 11 septembrie cu un concurs internaţional de negociere, organizat de DLA Piper, la care au luat parte echipe din 5 birouri locale. Aşteptările tuturor se îndreptau către studenţii romȃni, aşa cum arăta şi Monica Brusalis: “Acum la final au ocazia sa-si arate abilitatile de negociatori intr-o tranzactie multi-jurisdictionala la care de cealalta parte a ecranului sunt studenti din alte birouri DLA Piper”. Spre bucuria tuturor, echipa biroului din Bucureşti – formată din Paula, Călin şi Mihai – avea să cȃştige marele premiu, ca o dovadă a seriozităţii şi pregătirii excepţionale a acestora, precum şi a mediului profesionist de lucru oferit de biroul local.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti