Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Violența domestică este în sine o pandemie
29.09.2020 | Camelia PROCA

JURIDICE - In Law We Trust
Camelia Proca

Camelia Proca

Violența domestică este în sine o pandemie, o problemă de sănătate publică, iar Organizația Mondială a Sănătății o consideră un risc major de sănătate la adresa femeilor de pe toate continentele, din toate rasele, etniile și clasele sociale: una din trei femei se confruntă cu violență fizică sau sexuală la un moment dat în viață, iar majoritatea actelor sunt comise de parteneri sau foști parteneri. În ce privește datele deținute de poliție sau alte autorități, ele reprezintă doar vârful ice-bergului: cele mai multe fapte de violență nu sunt niciodată raportate. Ceea ce le împiedică pe victime să raporteze e teama că nu vor fi luate în serios, că nu vor primi ajutor efectiv și că doar îl vor înfuria mai rău pe agresor, dar și rușinea de a-și expune viața intimă, de a fi judecate.

Multe femei nu știu că sunt în relații abuzive care se califică drept violență domestică. Violența nu înseamnă doar lovituri, ci are multiple forme de manifestare bazate pe coerciție: injurii și denigrare constantă, amenințări și șantaj emoțional, terorizare psihică, viol marital (forțarea la acte sexuale neconsimțite), izolare de cei apropiați, privare de propriile venituri sau de alte drepturi bănești, folosirea noilor tehnologii pentru urmărire și hărțuire. Violența nu încetează o dată cu separarea, ci se poate chiar intensifica în momentul în care agresorul simte că pierde controlul asupre victimei. Copiii sunt adesea folosiți de agresori pentru control și sunt considerați victime la rândul lor prin efectele psihologice și sociale pe care violența dintre părinți le are asupra dezvoltării lor.

Majoritatea covărșitoare a agresorilor sunt bărbați, în timp ce majoritatea victimelor sunt de sex feminin. Din acest motiv, violența domestică este considerată violență de gen: violență îndreptată împotriva femeilor pentru că sunt femei. Dimensiunea de gen nu poate fi ignorată dacă dorim intervenții eficace.

Violența domestică este o încălcare a drepturilor omului, recunoscută de Organizația Națiunilor Unite încă din 1993 drept “o manifestare a relațiilor istoric inegale între femei și bărbați”. Se naște așadar din statutul inferior al femeilor, perpetuat în societate și familie chiar și după ce femeile au obținut drepturi civile și economice (multe secole de-a rândul chiar și în istoria modernă, femeile nu au avut drept de proprietate, de a semna contracte, de a vota, de a fi educate și de a munci în afara locuinței). În același timp, violența adâncește inegalitățile existente dintre femei și bărbați. Atitudinile prin care se găsesc justificări violenței domestice sunt în sine forme de discriminare bazate pe prejudecăți despre rolul femeii sau al bărbatului în societate sau familie: acceptarea că persoanele de sex feminin pot fi puse la punct prin violență înseamnă tratarea lor ca fiind inferioare.

A.L.E.G. oferă de 15 ani un serviciu specializat de suport acreditat dedicat victimelor violenței domestice (informare, consiliere psihologică și juridică). Serviciul poate fi accesat prin telefon, dar și prin platforma online www.aleg-romania.eu. Pe lângă violența domestică, personalul nostru a beneficiat de specializare și în domeniul consilierii pentru supraviețuitoarele violenței sexuale, fie că este exercitată de partener sau de o altă persoană.

Din 2018, A.L.E.G. a dezvoltat programul SiEuReusesc, prima rețea a învingătoarelor, a femeilor care au reușit să depășească violența. Rolul său este de a oferi exemple care inspiră și dau speranță, punând în contact femeile care se confruntă încă cu violența, dar nu știu ce pot face, cu femei care s-au eliberat de violență, în cadrul unor grupuri locale de sprijin, dar și rețele de comunicare online. Cele mai multe femei care apelează la rețea necesită în primă fază asistență juridică. De aceea, facem un apel la juriștii dispuși să ajute comunitățile învingătoarelor să ne contacteze prin platforma www.sieureusesc.ro. Veți beneficia de evenimente de formare, dar cel mai important, veți contribui la trecerea de la victimă la învingătoare!

Camelia Proca, Director Asociația A.L.E.G.

* Opinie susținută în legătură cu dezbaterea În umbra violenței, ediția 393, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.