Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Concluzii despre medierea în conflictele de violență domestică
30.09.2020 | Ilie DORIN

Secţiuni: Articole, Content, Drept penal, Mediere, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Ilie Dorin

Ilie Dorin

Medierea conflictelor generate de violența domestică este oportună doar după ce egalitatea dintre soți/parteneri este restabilită. Medierea presupune o negociere de pe poziții egale, acest lucru dând substanță negocierii unor soluții amiabile. Fără egalitate nu se poate vorbi de o negociere corectă și legală (având în vedere că victima poate avea consimțământul viciat de temeri, amenințări, etc), și deci nu se poate vorbi nici de mediere.

Medierea unor astfel de situații se conturează când părțile ajung la despărțirea dintre ei și la împărțirea bunurilor ori drepturilor lor. Abia când apare ruptura definivă între agresor și victimă unul din aceștia solicită medierea, de regulă agresorul.

Eliminarea posibilității de împăcare/mediere la infracțiunea de nerespectare a ordinului de protecție și sporirea limitelor de pedeaspă la această infracțiune sunt indicatori ce arată că medierea ori împăcarea în cazul conflictelor de violență domestică, atunci când situația ia forma unui dosar penal, este aproape imposibilă. Astfel, putem vorbi de mediere doar la conflicte raportate la loviri, la amenințări, la furturi reciproce reclamate de cei doi foști soți/parteneri. Medierea nu mai poate fi folosită ca metodă de paralizare a efectelor ordinului de protecție, rămânând valabilă doar pentru anumite infracțiuni minore de care se acuză cei doi.

Trauma persoanelor vătămate ce participă la proceduri de mediere este deseori vizibilă prin modul închis în care se prezintă la discuții, prin mimica și gestica lor, prin limbajul lor verbal și paraverbal. Pentru a spori șansele unei medieri reușite, consider că este obligatoriu ca persoanele vătămate ori victimele violenței domestice, fie că inițiază ele demersurile de mediere, fie că sunt convocate la medierea inițiată de agresor, în toate cazurile ar trebui asistate de avocați și uneori de psihologi. Un avocat le este necesar pentru a le da încredere și pentru a nu se simți din nou sub cupola agresiunilor sau manoperelor dolosive ale agresorului. Mediatorul nu poate lua nicidecum rolul avocatului pentru că și-ar pierde neutralitatea, chestiune esențială medierii. Astfel că victima va trebui sprijinită și ajutată în mediere de un specialist, orice tranzacție și orice acord de mediere fiind negociat, agreat și încheiat de victimă doar sub asistența unui avocat.

Av. mediator Ilie Dorin

* Opinie susținută în legătură cu dezbaterea În umbra violenței, ediția 393, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti