Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Consilierea psihologică și intervenția psihoterapeutică pentru victimele violenței domestice
01.10.2020 | Ana PREDESCU

JURIDICE - In Law We Trust
Ana Predescu

Ana Predescu

Pentru că situația violenței și abuzului domestic din păcate menține și crește amploarea, la nivel mondial, prin intermediul Manualului de diagnostic și statistică a tulburărilor mintale, specialiștii în domeniu atrag atenția asupra unor „alte afecțiuni care pot justifica abordarea clinică”. Aceștia fac referire la o categorie care nu intră sub incidența tulburărilor mintale, dar are ca scop atragerea atenției asupra unor aspecte suplimentare în practica clinică. În această categorie se regăsesc raportat la tema abordată:
– Violența fizică a partenerului de viață – se încadrează în această categorie situațiile în care în ultimul an au existat situații intenționate de violență fizică, care au avut ca intenție să rănească sau să producă frică;
– Violența sexuală a partenerului de viată – această categorie face referire la acte sexuale forțate sau prin constrângere, fără consimțământul victimei, care au avut loc în ultimul an;
– Neglijarea partenerului de viață – această categorie face referire la orice acțiune intenționată sau neglijentă comisă de unul dintre partenerii de cuplu având ca scop privarea de necesitățile fundamentale ale celuilalt partener;
– Abuzul psihologic al partenerului de viață – această categorie este foarte des întâlnită în practica de specialitate. Abuzul emoțional și psihologic al partenerului de viață include umilirea, mustrarea, interogarea, restricționarea victimei de a veni sau pleca nestingherită, amenințarea cu vătămarea fizică sau sexuală, vătămarea sau amenințarea persoanelor sau obiectelor care sunt de importanță crescută pentru victimă, restricționarea accesului la resursele financiare, izolarea de familie, prieteni sau mijloace de asistență socială, urmărirea victimei și încercarea de a face victima să creadă ca a înnebunit.

Ce se observă, de asemenea, în practica de specialitate este lipsa curajului si determinării victimelor de a ieși din situațiile abuzive din cauza multiplelor temeri inoculate de abuzator. E de menționat faptul că serviciile de consiliere psihologică și intervenția psihoterapeutică au ca scop, în primul rand, pe termen scurt, accesul la informații benefice victimei pentru a putea gestiona ieșirea din situația abuzivă și pe termen lung dezvoltarea personală având ca obiective înlăturarea gândurilor negative, a simptomatologiei emoțioale des întâlnite la nivelul depresiei și anxietății, creșterea stimei de sine și dezvoltarea abilităților de trai independent.

Expert psiholog Ana Predescu

* Opinie susținută în legătură cu dezbaterea În umbra violenței, ediția 393, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.