Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Inaugurarea Parchetului European. Angajament solemn luat în fața CJUE al Șefei Parchetului European și al primilor procurori europeni 


28.09.2020 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Drept penal, Dreptul Uniunii Europene, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Printr-un acord comun din 16 octombrie 2019, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au numit-o pe Laura Codruţa Kövesi drept prima șefă a Parchetului European. Pe de altă parte, Consiliul Uniunii Europene, prin decizia din 27 iulie 2020, i-a numit pe primii procurori europeni ai Parchetului European.

Pentru a marca în mod solemn debutul oficial al activităților Parchetului European, o ședință de  inaugurare a avut loc astăzi, 28 septembrie 2020, la ora 11:00, la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. În cursul acestei ședințe de inaugurare, șefa și procurorii europeni ai Parchetului European și-au luat angajamentul solemn de a respecta obligațiile care decurg din funcția lor. Cu această ocazie, au pronunțat alocuțiuni Koen Lenaerts, președintele Curții de Justiție a Uniunii Europene, și Laura Codruţa Kövesi.

Angajamentul solemn a fost luat de Laura Codruţa Kövesi (RO), de Frédéric Baab (FR), de Cătălin-Laurențiu Borcoman (RO), de Jaka Brezigar (SI), de Danilo Ceccarelli (IT), de Gatis Doniks (LV), de Yvonne Farrugia (MT), de Teodora Georgieva (BG), de Daniëlle Goudriaan (NL), de José Eduardo  Guerra (PT), de Petr Klement (CZ), de Tomas Krušna (LT), de Tamara  Laptoš (HR), de Katerina Loizou (CY), de Ingrid Maschl-Clausen (AT), de Juraj Novocký (SK), de Andrés Ritter (DE), de Maria Concepción Sabadell Carnicero (ES), de Gabriel Seixas (LU), de Kristel Siitam-Nyiri (EE), de Harri Tiesmaa (FI), de Yves Van Den Berge (BE) și de Dimitrios Zimianitis (GR), în termenii următori:

„Mă angajez solemn să îmi exercit funcția în deplină independență, în interesul Uniunii în ansamblul său; să nu solicit și să nu accept instrucțiuni de la nicio persoană sau entitate exterioară Parchetului European. Mă angajez de asemenea să respect obligația de confidențialitate, în ceea  ce privește orice informație deținută de Parchetul European.” 

Parchetul European este un organ independent al Uniunii însărcinat cu investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii (de exemplu fraudă, corupție sau fraudă transfrontalieră în materie de TVA care depășește 10 milioane de euro). În acest scop, Parchetul European desfășoară investigații, efectuează acte de urmărire penală și exercită acțiunea publică în fața instanțelor competente din statele membre. Parchetul European are sediul la Luxemburg.

Actualmente, 22 de state membre participă la această cooperare consolidată (Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croația, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Republica Cehă, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania și Țările de Jos).

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti