Secţiuni » Interviuri
Interviuri
WOMEN IN LAW

Interviu cu cel mai bun candidat la examenul de admitere la Facultatea de Drept, Universitatea din București, 2020. Roxana Gabriela Tudorescu: Am ales Dreptul, fiindcă cinstea, dreptatea, generozitatea sunt câteva dintre valorile în care mă regăsesc și în care cred
29.09.2020 | Alina MATEI

Secţiuni: Articole, Covid 19 Legal React, Interviuri, Selected, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Roxana Gabriela Tudorescu

Roxana Gabriela Tudorescu

Alina Matei: Mulțumesc, Roxana Gabriela, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro! Felicitări multe și sincere pentru rezultatul prolific de la examenul de admitere la Facultatea de Drept a Universității din București! Prima. Este o premieră, cred, în istoria facultăților de drept de a elimina examenul de admitere și de a prefera înscrierea pe bază de dosar, motivată de pandemie. Cu excepția Facultății de Drept de la Universitatea din București. Când visul de a intra la Drept se putea realiza cu un minim efort, ai preferat să dai examen. De ce?

Roxana Gabriela Tudorescu: În primul rând, eu trebuie să vă mulțumesc pentru invitație și pentru cuvintele frumoase pe care mi le-ați adresat, de care sper să fiu demnă și pe viitor.

Referitor la întrebarea dumneavoastră, sigur că puteam intra la oricare facultate de drept din țară, însă nu aș fi fost nicicând împăcată cu gândul că am ajuns să fiu studentă doar pe baza notelor obținute la examenul de bacalaureat, fără a putea susține clasicul și rigurosul examen de admitere. Atunci când am aflat că admiterea la Facultatea de Drept a Universității din București va fi organizată sub forma unui examen scris, desfășurat față în față, desigur, în condiții de distanțare și siguranță sanitară, am fost extrem de fericită, întrucât această decizie mi-a confirmat încă o dată calitatea educației pe care comunitatea academică a acestei facultăți ne-o oferă.

Alina Matei: Varianta Facultatea de Drept a fost singura pe listă?

Roxana Gabriela Tudorescu: În ciuda faptului că am terminat  un profil real, specializarea matematică-informatică (intensiv informatică), iar totul părea să indice că voi urma o facultate care să implice aceste două materii, eu am luat decizia să dau la Drept și chiar la București, centru universitar recunoscut pentru gradul ridicat de dificultate a examenelor. De ce totuși Drept și nu altă facultate? 3 motive m-au determinat să zic „acolo mă regăsesc și niciunde altundeva”, acestea fiind: ideea de a face bine, gândul de a contribui la realizarea dreptății și iubirea față de oameni. Totodată, profilul pe care l-am terminat m-a ajutat să-mi structurez gândirea, astfel că întotdeauna am considerat că dreptul este o altă formă a matematicii și, anume, o matematică a științelor sociale. Așadar dreptul este o știință și așa cum matematica se bazează pe afirmații considerate date numite axiome, la fel dreptul presupune legi.

Alina Matei: Alegerea Dreptului este legată și de alegerea profesiei? Adică urmez cursurile Facultății de Drept pentru că vreau să fiu…?

Roxana Gabriela Tudorescu: Fiind la început de „zbor”, nu pot să spun cu certitudine că vreau să devin judecător, procuror, avocat, notar etc., însă îmi doresc ca prin ceea ce fac și voi face să slujesc ideea de bine. Tocmai de aceea am ales Dreptul, fiindcă cinstea, dreptatea, generozitatea sunt câteva dintre valorile în care mă regăsesc și în care cred. Voi lăsa ca primii ani de studenție să-mi fie călăuză!

Alina Matei: Câți candidați ați fost și pe câte locuri?

Roxana Gabriela Tudorescu: În acest an au fost 1182 de candidați care au concurat pentru cele 288 de locuri finanțate de la buget și pentru cele 293 de locuri cu taxă.

Alina Matei: Bucuria că ai intrat prima, având cea mai mare notă, cu ce amintire va fi asociată de acum şi până la adânci bătrâneţi?

Roxana Gabriela Tudorescu: Bucuria pe care am simțit-o în momentul când am văzut rezultatele (mărturisesc că am verificat de 3 ori acel cod unic pentru anonimizare ca să fiu sigură că este vorba de mine) a fost infinită, însă sunt conștientă că acest rezultat nu este o garanție a succesului pe mai departe. Firește că fericirea, tremurul mâinilor, lacrimile (bineînțeles, de încântare) vor rămâne „până la adânci bătrâneți ” în sufletul și în mintea mea.

Alina Matei: Şi ochii verzi ai Roxanei Gabriela în ce culori văd studenţia?

Roxana Gabriela Tudorescu: Foarte interesantă asocierea culorilor cu studenția! Sunt nevoită să recunosc că persoana cu acești ochi verzi își imaginează studenția colorată în albastru și verde, nu pot să trădez această culoare… 🙂 Albastru, deoarece este culoarea care mă liniștește, o culoare care reflectă devotament, adevăr și seriozitate, verde, pentru că îl asimilez vieții și speranței.

Verdele – simbolul lumii terestre, albastrul – simbolul lumii cosmice. În ochii mei, aceste două culori definesc un univers plin de însemnătate, cu provocări nebănuite, așa cum sper să-mi fie și studenția.

Alina Matei: Cursurile vor fi online. Vei fi lipsită tu şi colegii tăi de a cunoaşte carnea şi oasele profesorilor. Care este părerea ta despre şcoala online?

Roxana Gabriela Tudorescu: Într-adevăr, noi, cei din anul I, nu vom putea simți „vibrația”  Palatului Facultății de Drept, nu ne vom putea întâlni profesorii „în carne și în oase” , precum ați zis și dumneavostră.

Școala online? Un subiect care pare să nu fie epuizat și care încă stârnește contradicții între copii, părinți și profesori.

Ceea ce pot eu să spun este că, deși la începutul pandemiei a fost destul de dificil ca noi – elevi și profesori – să utilizăm mijloacele moderne de transmitere a informațiilor necesare continuării procesului de învățare, am reușit să ne adaptăm într-un timp foarte scurt școlii online, astfel că actul didactic a continuat și în spațiul virtual. Trebuie însă să avem grijă ca această nouă formă de învățământ să nu dureze prea mult timp, întrucât s-ar putea ca în viitor să avem de-a face cu generații care nu vor putea fi capabile să socializeze sau să înțeleagă semnificația unui zâmbet, a unei îmbrățișări.

De asemenea, sentimentul de a te afla în sala de curs ascultându-ți profesorul pe care, de cele mai multe ori, îl asemuiesc cu un artist care trezește în sufletele celor care îl admiră bucurie nemărginită, contactul direct, prieteniile cu ceilalți colegi, toate acestea nu trec prin ecran. Fără îndoială că tehnologia nu substituie prezența umană și nici nu o va face vreodată.

Alina Matei: Din ce ai văzut, auzit, citit, cum vezi tu activitatea avocaţilor, judecătorilor, procurorilor, notarilor, executorilor judecătoreşti, consilierilor juridici?

Roxana Gabriela Tudorescu: Consider că juriștii trebuie să fie conștienți că prin acțiunile lor pot schimba destine, că trebuie să nu se abată de la principiile care le ghidează activitățile și, mai presus de orice, trebuie să rămână oameni.

Baza teoretică nu e întotdeauna de ajuns pentru a fi juriști buni, desăvârșiți. Mai este nevoie de ceva. De a fi profund umani.

Alina Matei: La 1 octombrie începe distracţia, specifică studenţiei, sau studiul, specific, paradoxal, tot studenţiei? 🙂

Roxana Gabriela Tudorescu: Întotdeauna e important să găsim un echilibru în activitățile pe care le întreprindem, astfel că distracția și studiul se pot armoniza foarte bine dacă știm cum să facem acest lucru.

Alina Matei: Când te vei pregăti pentru primul tău examen din viaţa de student, promiţi să îţi aduci aminte de ce spunea domnul Decan Răzvan Dincă: „notele au rolul de a crea diferenţe, ele sunt justificate şi se cer încununate, calitatea nu este indiferentă recunoaşterii sociale şi instituţionale, succesul nu se clădeşte prin debit verbal, ci prin argumente formulate solid şi responsabil”?

Roxana Gabriela Tudorescu: Cu siguranță! Dar nu numai atunci, ci și de acum încolo!

Alina Matei: Cu ce ai asemăna legătura studenţilor pe care trebuie să o aibă cu lectura?

Roxana Gabriela Tudorescu: Făcând un exercițiu de introspecție, legătura pe care un student ar trebui să o aibă cu lectura ar putea fi asemănată cu relația dintre pământ și soare. Planeta noastră ar deveni un loc întunecat și rece, în lipsa soarelui. La fel s-ar întâmpla și în relația oameni-cărți.

Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru cititorii J.

Roxana Gabriela Tudorescu: Nu pot decât să îi îndemn să trăiască frumos, să privească viața ca pe o minune, să fie atenți la sănătatea lor, să fie responsabili și să nu uite să zâmbească.

Alina Matei: Mulţumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine!

Roxana Gabriela Tudorescu: A fost o reală plăcere! Mulțumirile se îndreaptă și către dumneavoastră!

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti