Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Articole Interviuri Life SELECTED Universitaria

Svenja Papirowski, olimpică internațională, studentă la Drept, UB: Am ambiția de a mă îndrăgosti și de domeniul Dreptului

31 iulie 2023 | Alina MATEI
Alina Matei

Alina Matei

Svenja Papirowski

Svenja Papirowski

Alina Matei: Mulțumesc, Svenja Alexia Papirowski, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Ești proaspătă studentă la Facultatea de Drept a Universității din București. De ce ai ales să urmezi cursurile unei astfel de facultăți, tu, olimpică internațională la geografie și națională la fizică?

Svenja Papirowski: Mulțumesc pentru invitație. Deși planul meu inițial era să urmez o facultate de fizică în străinătate, m-am răzgândit în urma unui stagiu de practică la un institut german de profil, atunci când am realizat că o profesie în cercetare nu mi se potrivește și conștientizând că vreau să rămân în România. Astfel, a fost necesar să revin la o altă pasiune, cea pentru domeniul juridic, în care am realizat că am mult mai multe oportunități și care îmi reflectă într-adevăr ambițiile și nevoia de a face o schimbare.

Alina Matei: Munca pe parcursul liceului a celor care ajung la olimpiadele internaționale și reprezintă România este recompensată prin accesul, fără examen, la facultățile românești. Pentru tine, bac-ul a fost ultimul examen important, în vreme ce pentru ceilalți absolvenți de liceu, penultimul. Cum este să fii student înaintea celorlalți? 🙂

Svenja Papirowski: A fost și mai interesant de atât deoarece am aflat cu trei săptămâni în prealabil că aveam să dau bacalaureatul în sesiunea specială, mai devreme decât majoritatea, în Vălenii de Munte… Cât despre întrebarea dumneavoastră… a fost chiar amuzant să fi absolvit înaintea celorlalți și să fiu „deja studentă”. Am putut să fiu mai concentrată la faza europeană a olimpiadei și am putut să îmi urmez alte pasiuni, precum proiectele Erasmus. Atunci când ceilalți se pregăteau pentru examen, eu mă aflam la un curs de pregătire în Franța. A fost frumos, am simțit că tot efortul depus a meritat.

Alina Matei: Nordul tău universitar e România. Într-o perioadă în care plecatul tinerilor la studiu în străinătate este o normalitate, rămânerea unui olimpic în țară este un frumos paradox. Ce iubești la România?

Svenja Papirowski: Oamenii. Mulți care susțin că vor o țară ca afară nu au fost „în afară” suficient. Având dublă cetățenie, româno-germană, pot spune că am avut contact direct cu ce am numi, cumva amar, „Vestul”. Apreciez la români că nu și-au pierdut căldura, sinceritatea și ambiția, ambiția de a se dezvolta și de a demonstra de ce sunt capabili. Aici mă integrez și aici mă simt acasă, printre oameni ce îmi împărtășesc valorile.

Alina Matei: Spune-mi, te rog, ce știi despre sistemul judiciar și despre profesiile juridice?

Svenja Papirowski: Nu consider relevant să mă pronunț în acest punct în timp, nu am experiența necesară. Sunt o persoană practică și nu vreau să îmi ofer opiniile neavizate. Întrebați-mă peste câțiva ani!

Alina Matei: Ce așteptări ai de la Facultatea de Drept? Cum crezi că va fi?

Svenja Papirowski: O întrebare dificilă. Am completă încredere că Facultatea de Drept și Colegiul Juridic Franco-Român mă vor pregăti corespunzător pentru o profesie juridică, atât aici, cât și la nivel european. Sunt entuziasmată să încep acest nou capitol al vieții mele și mă voi adapta pe parcurs.

Alina Matei: Ce ai reglementa, dacă ar fi în puterea ta, în sistemul de învățământ liceal?

Svenja Papirowski: Aș reglementa, în primul rând, nivelul de finanțare. M-am implicat personal în cauza grevei profesorilor și am fost o mare susținătoare a sa. Educația ne formează ca oameni, ca viitori adulți. Știu că în cazul meu, la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, așa a fost. E nevoie de respect pentru educație, nu numai la nivel de promisiuni și discurs, ci și la nivel financiar.

Alina Matei: Dacă pilula timpului va avea efect retroactiv și te-ai întâlni cu geograful Simion Mehedinți și fizicianul Albert Einstein ce le-ai spune?

Svenja Papirowski: Domnului Simion Mehedinți i-aș povesti despre cum anumiți factori decizionali au dorit să scoată geografia de la bacalaureat. Mulți consideră că geografia ține de steaguri și capitale, ceea ce este complet fals. Geografia este studiul societății, al mediului, al lumii în care trăim. Pe lângă perspectivele noi pe care ți le oferă, este cu atât mai relevantă în contextul integrării europene. Domnul Mehedinți ar fi complet dezamăgit, consider, de această nedreptate adusă domeniului. Cât despre Albert Einstein, i-aș povesti cum, după atâția ani, încă nu am descoperit modul de a utiliza fuziunea nucleară la nivel economic și despre cum cercetările în domeniul nuclear încep să piardă din interesul politic. Se pare că scopul final ar fi fost bomba cu hidrogen, pentru a face un comentariu cu privire la discrepanța dintre scopul științei și aplicabilitatea sa practică, influențată de politic.

Alina Matei: Ce profesie ți-ar plăcea să practici?

Svenja Papirowski: Nu știu încă sigur, aștept „să fiu cucerită”, într-o direcție sau alta, în cadrul facultății!

Alina Matei: Ce ți se pare cel mai dificil în viață?

Svenja Papirowski: Deși sunt pasionată de filosofie, mă voi abține aici din a filosofa prea mult. Voi da un răspuns practic: echilibrul dintre profesie și viața personală. Am ținut întotdeauna să călătoresc, să citesc, să am prieteni. Pe scurt, să mă dezvolt și personal, nu numai academic… Este, însă, din ce în ce mai dificil, de aceea și răspunsul.

Alina Matei: Care film/carte despre sistemul de justiție te-a pus pe gânduri în sensul că poate exista și nedreptate?

Svenja Papirowski: Inițial mă gândeam să citez „Crimă și pedeapsă” de F. Dostoievski, dar am considerat că titlul este intuitiv. În schimb, voi vorbi despre „Lolita” de Vladimir Nabokov. Cititorul ce transcende premisa scandaloasă a romanului se va regăsi în ipostaza de a urmări perspectiva unui om imoral, monstruos, dar va și conștientiza că până și acest personaj rămâne om. De atunci am înțeles că nedreptatea nu este numai o „trădare” împotriva societății, ca în dilema prizonierului, sau un act ilegal: există și nedreptatea societății față de cei vulnerabili, față de cei care au nevoie de sprijinul său. Este și responsabilitatea noastră să cultivăm potențialul pentru bine, ce se află, consider, în fiecare dintre noi, un motiv pentru care am ales acest domeniu.

Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru cititorii J și pentru cei care fac J.

Svenja Papirowski: Îi rog să îmi ureze succes, la început de drum! Sper să mă ridic la înălțimea propriilor așteptări și să dovedesc că am meritat oportunitatea de intra la Facultatea de Drept din cadrul Universității București, fără examen… Am ambiția de a mă îndrăgosti și de acest domeniu.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine!

Svenja Papirowski: Plăcerea a fost de partea mea!

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership