Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Instituția revocării actului administrativ este condamnată la o analiză parcelară
02.10.2020 | Ștefan VLAD

JURIDICE - In Law We Trust
Stefan Vlad

Stefan Vlad

Institutia revocarii actului administrativ este condamnata la o analiza parcelara si deci fragmentata, deoarece nu exista o reglementare cu caracter general care sa o trateze in mod unitar. Institutia revocarii se regaseste in acte normative disparate, uneori terminologia fiind folosita intr-un sens impropriu, cum este de exemplu cazul prevazut de art. 7 alin. 1 din Legea 554/2004 care se refera la „revocarea in parte” a actului administrativ, in conditiile in care revocarea este o modalitate de desfiintare ad integrum a unui act administrativ, care nu poate fi confundata cu modificarea actului administrativ aceasta din urma fiind o modalitate de incetare doar a unora din efectele actului administrativ si inlocuirea lor sau nu cu alte efecte.

Lipsesc delimitarile precise ale acestei institutii care sa o deosebeasca de alte modalitati de incetare a actului administrativ sau de incetare a efectelor actului administrativ, situatie care genereaza dificultati majore de studiere si de intelegere. Apoi revocarea este tratata doctrinar sub aceeasi institutie juridica, desi privita din punct de vedere al efectelor ea actioneaza fie ex tunc (in cazul revocarii pentru nelegalitate) fie ex nunc (in cazul revocarii pentru inoportunitate).

Desi regimul celor doua efecte ale revocarii este mult diferit, totusi noi am ales sa tratam aceste doua efecte sub o singura institutie: revocarea. Folosim deci aceeasi terminologie pentru a acoperi doua efecte esentialmente diferite, ceea ce de exemplu francezii nu fac. Ei folosesc pentru efectul ex nunc institutia retractarii, iar pentru cel ex tunc institutia abrogarii actului administrativ fie el individual.

Asadar, dupa cum spunea Leon Duguit, multe dificultati se nasc in drept din terminologia defectuoasa. Poate ar fi cazul sa incetam sa mai desemnam aceleasi lucruri cu cuvinte diferite si lucruri diferite cu aceleasi cuvinte.

Avocat Stefan Vlad, Managing Partner VLAD CENUȘE & ASOCIAȚII

* Opinie susținută în legătură cu dezbaterea Revocarea actului administrativ între vis și realitate, ediția 394, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.