« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 

ÎCCJ. Natura amenzii judiciare
23.10.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că atunci când fapta constă în formularea unei cereri cu rea-credinţă, amenda şi despăgubirea pot fi stabilite fie de instanţa în faţa căreia cererea a fost formulată, fie de către instanţa care a soluţionat-o, atunci când acestea sunt diferite. În speță, instanța supremă a respins cererea intimatului de sancționare a contestatorului cu amendă judiciară pentru exercitarea unei căi de atac vădit netemeinice, conform art. 187 alin. 1 pct. 1 lit. a) C. proc. civ., întrucât amenda judiciară este o sancţiune bănească ce se aplică de către instanţa de judecată persoanei care a săvârşit anumite fapte în legătură cu procesul, iar nu o sancţiune susceptibilă de aplicare ori de câte ori partea adversă apreciază că a fost exercitată o cale de atac vădit netemeinică. (Decizia nr. 806 din 26 martie 2020, pronunțată de Secţia I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

 
Secţiuni: JURIDICE.ro, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Procedură civilă, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD