Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Ministerul Justiției ref. legile justiției. UPDATE: Continuarea dezbaterii publice
18.01.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Lege 9, Proiecte legislative, Sistemul judiciar, VIDEO
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 18 ianuarie 2021, Ministerul Justiției a dat publicității următorul comunicat: „Ministerul Justiției anunță continuarea dezbaterii publice privind legile justiției după cum urmează:

a. Consultare scrisă și întâlniri – 19.01.2021 – 21.02.2021;
b. Analiza propunerilor, revizuirea proiectelor – 22.02.2021 – 31.03.2021.

Reamintim că, la data de 30.09.2020, au fost puse în dezbatere publică de către Ministerul Justiției noile proiecte de modificare a legilor justiției, pentru care a fost anunțat un termen de dezbatere publică până la data de 31.03.2021.

Ministerul Justiției este deschis pentru consultări și consideră esențial pentru bunul mers al procesului legislativ ca toate instituțiile care au competențe în justiție, CSM, Ministerul Public, instanțe și parchete, organizații profesionale ale magistraților, magistrați în mod individual, mediul academic, profesiile juridice, personalul de specialitate din instanțe și parchete, organizații neguvernamentale să exprime propuneri care ar putea fi incluse în textele proiectelor.

Ministrul Justiției intenționează să solicite din partea GRECO și Comisiei de la Veneția avize cu privire la unele dintre aspectele esențiale cuprinse în noile proiecte de modificare a legilor justiției, astfel încât acestea să corespundă exigențelor privind funcționarea justiției învederate prin rapoartele și avizele anterioare.

După cum s-a anunțat prin comunicatul din 2.10.2020, consultarea publică a fost organizată de Ministerul Justiției sub forma consultărilor scrise și întâlnirilor de lucru/dezbaterilor.

În cadrul consultărilor scrise, Ministerul Justiției va analiza toate propunerile, sugestiile, criticile, contribuțiile care îi vor fi transmise cu privire la textele proiectelor, fie în format letric la adresa ministerului, fie în format electronic la adresele de email indicate pe siteul ministerului, respectiv cabinet.ministru@just.ro și dean@just.ro.

Întâlnirile de lucru/dezbaterile vor fi organizate în format cu prezență fizică la sală sau în format de videoconferințe, de la caz la caz, în funcție de contextul epidemiologic, numărul de participanți înregistrați și posibilitatea organizării întâlnirilor de lucru/dezbaterilor cu respectarea regulilor de prudență și protecție epidemiologică.

După consultările publice, Ministerul Justiției va analiza propunerile primite, iar la finalul acestei etape va publica rezultatul acestor consultări sub forma unui raport și a textelor revizuite.

După consultarea publică conform planului precizat, Ministerul Justiției va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii cu proiectele de lege, pentru formularea avizului acestei instituții, în conformitate cu legea.”

***

Vineri, 2 octombrie 2020, Ministerul Justiției a dat publicității următorul comunicat: „După cum se cunoaște, în conformitate cu precizările publice repetate făcute de Ministrul Justiției pe parcursul anului în curs, în conformitate cu programul de guvernare al Guvernului PNL Ludovic Orban, adoptat de Parlamentul României, în conformitate cu cerințele Raportului MCV al Comisiei Europene, rapoartele și avizele GRECO și ale Comisiei de la Veneția, în conformitate cu numeroase luări de poziție ale unor asociații ale magistraților și a numeroase organizații ale societății civile făcute in illo tempore la data modificării legilor justiției în anii 2017, 2018, care au contestat respectivele modificări, în conformitate cu numeroase semnale primite de Ministerul Justiției din partea a numeroși magistrați și reprezentanți ai societății civile în același sens, plecând de la necesitatea regândirii, rediscutării și modificării legilor justiției, constatând absența din sistemul judiciar și a dezbaterilor publice în general a unui proiect concret de modificare a acestor legi, care să fi fost elaborat de la data modificării lor în 2017, 2018 și până în prezent, în conformitate cu și în temeiul dreptului de inițiativă legislativă în domeniul justiției conferite de lege exclusiv Ministerului Justiției în domeniul judiciar, luând act de absența, pe parcursul anului 2020, a oricăror poziții contrare sau obiecții care să fi fost exprimate cu privire la intențiile ministerului de a elabora proiectele și de a le pune în dezbatere publică, Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică la data de 30.09.2020 noile proiecte de modificare a legilor justiției, în termenul la care se angajase public.

Cu ocazia punerii în dezbatere publică, Ministrul Justiției a anunțat un termen de dezbatere publică până la data de 31.03.2021.

Ministerul Justiției este deschis pentru consultări față de toate instituțiile care au competențe în justiție, CSM, Ministerul Public, instanțe și parchete, organizații profesionale ale magistraților, magistrați care doresc să se exprime individual, mediul academic, profesiile juridice, personalul de specialitate din instanțe și parchete, organizații neguvernamentale etc, dar și cu partenerii instituționali externi în domeniul justiției, în primul rând Comisia Europeană.

Consultarea publică va fi organizată de Ministerul Justiției în următoarele modalități:

1. Consultare scrisă;

2. Întâlniri de lucru/dezbateri.

În cadrul consultărilor scrise, Ministerul Justiției va analiza toate propunerile, sugestiile, criticile, contribuțiile care îi vor fi transmise cu privire la textele proiectelor, fie în format letric la adresa ministerului, fie în format electronic la adresele de email indicate pe siteul ministerului, respectiv cabinet.ministru@just.ro și dean@just.ro.

Întâlnirile de lucru/dezbaterile vor fi organizate în format cu prezență fizică la sală sau în format de videoconferințe, de la caz la caz, în funcție de contextul epidemiologic, numărul de participanți înregistrați și posibilitatea organizării întâlnirilor de lucru/dezbaterilor cu respectarea regulilor de prudență și protecție epidemiologică.

După fiecare etapă de consultări publice, Ministerul Justiției va analiza propunerile primite, iar la finalul fiecărei etape de analiză, va publica rezultatul acestor consultări sub forma unui raport și a textelor revizuite.

Ministerul Justiției comunică etapele și modalitățile dezbaterii publice după cum urmează:

1. Etapa 1

Durata: 5.10.2020 – 31.01.2021

a. Consultare scrisă – 5.10.2020 – 2.11.2020;
b. Întâlniri– 2.11.2020 – 4.12.2020;
c. Analiza propunerilor, revizuirea proiectelor – 4.12.2020 – până cel târziu 31.01.2020.

2. Etapa 2

Durata:

a. Consultare scrisă – data publicării textelor revizuite în urma Etapei 1 de consultare, cel târziu 1.02.2021 – 14.02.2021;
b. Întâlniri – 15.02.2021 – 1.03.2021;
c. Analiza propunerilor, revizuirea proiectelor – 1.03.2021 – 30.03.2021.

După consultarea publică conform planului precizat supra, Ministerul Justiției va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii cu proiectele de lege, pentru formularea avizului acestei instituții, în conformitate cu legea.”

:: Lege privind statutul magistraţilor din România | Proiect
:: Lege privind organizarea judiciară | Proiect
:: Lege privind Consiliul Superior al Magistraturii | Proiect

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti