Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Activitate parchete / 27 septembrie – 2 octombrie 2020
02.10.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate parchete, Content, Covid 19 Legal React, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. Abuz în serviciu. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

S.F.A., la data faptelor manager al Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa” din București, pentru săvârșirea a cinci infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care două săvârșite în formă continuată),
Persoană fizică, reprezentant al unor societăți comerciale, pentru săvârșirea a unei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Inculpatul S.F.A. și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară în sensul că, în calitate de manager al Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa” din București și ordonator de credite, ar fi dispus, în perioada 2009-2016, efectuarea unor plăți în cuantum total de 648.193 lei din fondurile unității sanitare către mai multe societăți comerciale, printre care și cele administrate de celălalt inculpat. Concret, banii respectivi ar fi fost achitați atât în contextul unor operațiuni comerciale care nu s-au derulat în realitate (privind achiziția unor produse și servicii destinate unității medicale) cât și pentru bunuri achiziționate la prețuri și de șase ori mai mare față de cele de achiziție.

Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa” din București s-a constituit parte civilă cu suma de 648.193,27 lei.

În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpatului S.F.A..

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Menționăm că inculpatul S.F.A. a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru săvârșirea unor infracțiuni de luare de mită și delapidare (detalii pe www.pna.ro).

:: Sursa: www.pna.ro

2. DNA – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari. Fals în înscrisuri sub semnătură privată. Abuz în serviciu. Acord de recunoaștere a vinovăției. Trimitere în judecată.

Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

Persoană fizică, administrator al S.C. Antrepriza de Construcții Montaj Alpha Grup S.R.L., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,

S.C. Antrepriza de Construcții Montaj Alpha Grup S.R.L. Caracal, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii militari au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 16 decembrie 2013, între U.M. 02517 Craiova, în calitate de achizitor și S.C. Antrepriza de Construcții Montaj Alpha Grup S.R.L. Caracal, în calitate de prestator a fost încheiat un contract de execuție lucrări ce avea ca obiect „Consolidare și reabilitare pavilion S2, centrală termică nouă și rețele de utilități în cazarma 1114 Deveselu”.
În acest context, în perioada decembrie 2013 – decembrie 2014, cele cinci persoane (care anterior au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției), în calitățile menționate mai jos, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară și ar fi dispus respectiv efectuat mai multe plăți către inculpata S.C. Antrepriza de Construcții Montaj Alpha Grup S.R.L. Caracal.
Banii au fost achitați firmei respective pentru echipamente, utilaje și lucrări neprimite, neprestate și neexecutate, în baza unor documente justificative (facturi și situații de lucrări) care, la data emiterii/decontării, nu reflectau realitatea.
Prin aceste demersuri a fost cauzat patrimoniului U.M. 02517 Craiova un prejudiciu în cuantum total de 1.091.966 lei.

În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile ce aparțin celor doi inculpați.

Ministerul Apărării Naționale – Direcția pentru relația cu Parlamentul și asistență juridică s-a constituit parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, procurorii militari au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu inculpații:

– colonel inginer D.V., la data faptei locțiitor al comandantului U.M. 02517 Craiova,
– colonel în rezervă C.D., la data faptei comandant al U.M. 02517 Craiova,
– maior M.M.I., șef Birou dirigenție lucrări din cadrul U.M. 02517 Craiova,
pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
– căpitan L.A.I., la data faptei contabil șef în cadrul U.M. 02517 Craiova, pentru săvârșirea infracțiunii de neglijență în serviciu,

– personal civil contractual (diriginte de șantier) B.M., pentru săvârșirea infracțiunii complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

D.V. – 2 ani și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,

C.D. – 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,

M.M.I. – 2 ani și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,

L.A.I. – 1 an și 6 luni închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani,

B.M. – 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei cinci inculpați, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Militar Timișoara și la Tribunalul Dolj.

:: Sursa: www.pna.ro

3. DNA – Secția de combatere a corupției. Luare de mită. Abuz în serviciu. Complicitate la trafic de influență. Instigare la fals intelectual. Folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane. Trimitere în judecată.

În completarea comunicatului nr. 368/VIII/3, din data de 23 iunie 2020, procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților:

I.E.A, la data faptelor director general al Companiei Naționale Unifarm SA, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– luare de mită,
– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– complicitate la trafic de influență,
– instigare la fals intelectual,
– folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane,

R.M.L.D., la data faptelor șef serviciu comercial al CN Unifarm SA, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– fals intelectual.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În contextul declarării de către Organizația Mondială a Sănătății, în data de 30 ianuarie 2020, a stării de urgență pentru sănătatea publică la nivel internațional din cauza infecțiilor cu noul Coronavirus, Guvernul României a emis O.U.G. nr. 11/2020 privind stocurile de urgență medicală (printre echipamentele respective fiind incluse combinezoanele și măștile de protecție) precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei.
CN UNIFARM SA a fost desemnată, alături de alte instituții publice, să efectueze achiziții de astfel de echipamente de protecție.
În acest context, inculpatul I.E.A, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins suma de 760.000 euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercială pentru ca CN Unifarm SA, companie de stat, să atribuie un contract de achiziție a echipamentelor de protecție împotriva infectării cu virusul COVID 19 (250.000 de combinezoane și 3 milioane de măști chirurgicale).
Contractul ar fi fost încheiat cu o firmă privată, în prima jumătate a lunii martie 2020, cu încălcarea dispozițiilor prevăzute în Legea 98/2016 privind achizițiile publice, atât sub aspectul modului în care a fost negociat, cat și a modului în care a fost atribuit, practic fără nicio procedură.
Același document ar fi fost semnat și de inculpata R.M.L.D., în calitate de șef serviciu comercial în cadrul CN Unifarm SA, pe care, ulterior, inculpatul I.E.A ar fi determinat-o să ateste în mod nereal, pe documentele de atribuire aferente contractului, că negocierea s-ar fi efectuat chiar cu reprezentantul legal al firmei respective. În realitate, negocierea s-a realizat între directorul general I.E.A și intermediar, la un restaurant din municipiul București, unde practic s-a convenit asupra clauzelor contractului și a prețului echipamentelor de protecție.
Pentru acest „serviciu”, persoana intermediară ar fi pretins de la reprezentanții societății comerciale, pentru sine și pentru funcționari din CN Unifarm SA, suma de 5.810.175 lei, reprezentând un procent de 18% din valoarea totală a contractului.
Din această sumă, inculpatul I.E.A urma să primească cei 760.000 euro amintiți anterior.
Deoarece societatea comercială furnizoare nu ar fi achitat intermediarului nicio sumă din procentul de 18 % convenit inițial, inculpatul I.E.A, în calitate de director general al C.N. Unifarm S.A, a decis rezilierea unilaterală a contractului.
Totuși, anterior, firma respectivă ar fi reușit să livreze cantitățile de 1 milion de măști chirurgicale (neconforme cu standardele stipulate în contract) și 25.920 de combinezoane din totalul echipamentelor menționate în contract, pentru care CN Unifarm SA a achitat suma de 2.380.000 lei (reprezentând doar valoarea măștilor respective).
Prin modalitatea descrisă mai sus s-ar fi produs un prejudiciu în valoare de 2.380.000 lei în patrimoniul CN Unifarm SA, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum de către societatea beneficiară a contractului.

Separat de cele anterior menționate, în cauză s-a mai reținut că, la data de 06 iunie 2016, I.E.A ar fi dobândit calitatea de director general al C.N. Unifarm SA cu încălcarea dispozițiilor legale.
Concret, în calitate de membru și președinte al Consiliului de Administrație al Companiei Naționale Unifarm SA, acesta ar fi votat, la ședința din aceeași dată, numirea sa ca director general al CN Unifarm SA.
Or, dispozițiile OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice interzic în mod expres ca președintele Consiliului de Administrație să fie numit și director general, aspect ignorat de membrii acestuia, printre care și I.E.A. În aceeași zi, inculpatul ar fi emis și ar fi semnat o decizie, în urma căreia, în perioada 14 iulie 2016 – 25 mai 2020, ar fi obținut venituri nete în cuantum de 498.722 lei.

În cauză, CN Unifarm SA s-a constituit parte civilă pentru suma de 2.380.000 lei.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii sechestrului asigurator asupra tuturor bunurilor mobile și imobile ce aparțin celor doi inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu trei inculpați (persoana intermediară și doi reprezentanți ai societății beneficiare a contractului), în sarcina acestora reținându-se săvârșirea unor infracțiuni de trafic și cumpărare de influență.

În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv

– 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a deține, purta și folosi orice categorie de arme și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei trei inculpați, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul București.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj. Trafic de droguri de risc. Reținere.

La data de 26.09.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 2 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc.

În cauză s-a reținut faptul că cei doi inculpați au cultivat, în apropierea municipiului Dej, județul Cluj, o cultură outdoor de cannabis, formată din aproximativ 30 de plante de cannabis, cultură pe care au recoltat-o în luna septembrie 2020.

La data de 26.09.2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Cluj au efectuat un număr de 5 percheziții domiciliare, pe raza municipiului Dej, în urma cărora au fost ridicate 400 de grame de muguri de cannabis, 22 de plante cântărind aproximativ 13 kilograme, un cântar electronic, 3 telefoane mobile, un laptop și suma de 2.000 de lei.
La data de 27.09.2020, Tribunalul Cluj a dispus arestarea preventivă a celor 2 inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Structura Centrală. Constituirea unui grup infracțional organizat. Fals informatic în formă continuată. Acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată. Efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată. Uz de fals. Reținere.

La data de 28.09.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 3 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, fals informatic în formă continuată, acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată și uz de fals.

În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2019, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat specializat în săvârșirea de infracțiuni informatice. În fapt, în baza aceleiași rezoluții infracționale, membrii grupării au falsificat paginile web ale unor bănci din Lituania și Estonia, după care au trimis prin mesaje SMS clienților băncii link-urile către paginile clonate, în scopul de a procura datele de acces (credențialele) ale clienților la aplicația care permite, printre altele, accesul online la conturile bancare.
Persoanele vătămate introduceau datele solicitate pe pagina falsificată și, simultan, membrii grupului infracțional preluau aceste date (obținute prin phishing) pentru a se autentifica pe pagina reală a băncii.
După ce victimele introduceau datele necesare autentificării era simulată o eroare de operațiune, iar pagina de internet falsă a băncii era închisă.
Odată obținute credențialele, prin intermediul aplicației, inculpații au accesat ilegal conturile de online banking aparținând mai multor victime și au reușit să transfere, în repetate rânduri, sume de bani din conturile bancare ale acestora.
Prejudiciul cauzat celor peste 600 de părți vătămate se ridică la peste 200.000 de euro. De asemenea transferuri de peste 300.000 de euro au fost blocate de către băncile prejudiciate.

La data de 28.09.2020, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București au efectuat un număr de 5 percheziții domiciliare, pe raza municipiului București, în urma cărora au fost ridicate 2 laptopuri, 16 telefoane, 4 hard diskuri, 6 memory stickuri, 1 ssd, 5 carduri de memorie, 21 de cartele SIM, 28 de carduri bancare și documente bancare și olografe.

Acțiunea este efectuată în baza unui acord pentru constituirea unei Echipe Comune de Anchetă – JIT(Joint Investigation Team), încheiat în cursul anului 2020, la nivelul Eurojust, între Romania, prin Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizata și Terorism şi autoritățile judiciare din Lituania și Estonia.

În cursul zilei de astăzi, cei 3 inculpați vor fi prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.
Suportul financiar și logistic a fost asigurat de către EUROJUST.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Serviciul Teritorial Iași. Trafic de minori. Reținere.

La data de 29.09.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 2 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de minori.

În cauză s-a reținut faptul că o grupare infracțională, condusă de către o inculpată, a recrutat și a exploatat sexual mai multe victime minore aflate într-o situație material precară și lipsite de suport familial. Recrutarea victimelor s-a realizat prin metoda „loverboy”, acestea fiind exploatate intens, pe parcursul mai multor luni și transferate în diverse locații închiriate în regim hotelier, membrii grupării obținând astfel venituri substanțiale de pe urma lor.

La data de 29.09.2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Iași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Iași au efectuat un număr de 3 percheziții domiciliare, pe raza județului Iași, în urma cărora au fost ridicate diferite sume de bani, telefoane mobile și bijuterii.

În cursul zilei de astăzi, cei doi inculpați vor fi prezentați Tribunalului Iași, cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Iași.

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea. Înființare cultură de cannabis pentru consum propriu. Reținere.

La data de 01.10.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Oradea împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Oradea au efectuat o percheziție domiciliară, pe raza municipiului Beiuș, la locuința unei persoane despre care existau indicii că a înființat o cultură de cannabis pentru consum propriu.

În urma percheziției, a fost ridicată cantitatea de 1,144 kilograme de muguri de cannabis și 332 de grame de frunze uscate de cannabis.

La aceeași dată, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Oradea au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a inculpatului.

:: Sursa: www.diicot.ro

5. DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău. Trafic de persoane. Trafic de minori. Control judiciar. Reținere.

La data de 30.09.2020, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bacău împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău au efectuat două percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Bacău şi Galaţi, la locuințele unor persoane suspectate de săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi trafic de minori.

Din probele administrate în cauză, a rezultat faptul că, în cursul anului 2018, mai multe persoane, membri ai aceleiași familii, organizați sub forma unei antreprize cu roluri și atribuțiuni bine stabilite, derulate gradual și sistematic în scopul obținerii de venituri ilicite, au desfășurat activități de trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism.
Astfel, membrii grupării au racolat de pe teritoriul României și au transportat în mai multe state din UE mai multe tinere pe care le-au obligat să practice prostituția în folosul lor.
Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că persoanele vătămate au fost transportate pe teritoriul Suediei unde, prin amenințări și acte de agresiune repetate, au fost obligate să practice prostituția.
S-a reţinut faptul că, una dintre victime, a fost angajată ca bonă iar în momentul împlinirii vârstei de 18 ani, a fost convinsă de către membrii grupului să se deplaseze pe teritoriul Suediei sub promisiunea mincinoasă a găsirii unui loc de muncă.
Ajunsă în Suedia, aceasta a fost obligată să practice prostituția sub autoritatea și controlul violent al membrilor grupării.
Din materialul probator administrat în cauză a rezultat faptul că membrii grupului au procedat la reținerea actelor de identitate aparţinând victimelor şi au aplicat corecții fizice unei alte victime, cu titlu demonstrativ, în scopul intimidării.

În urma acțiunii, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău au dispus reţinerea unui inculpat pentru o perioadă de 24 de ore iar faţă de un alt inculpat s-a dispus măsura controlului judiciar.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia de Operațiuni Speciale iar în activități au fost angrenați și specialiști din cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane Bacău.

:: Sursa: www.diicot.ro

6. DIICOT – Structura Centrală. Constituire a unui grup infracțional organizat. Tentativă la omor calificat. Instigare la tentativă la omor calificat. Camătă. Evaziune fiscală. Spălare a banilor. Trafic de influență. Cumpărare de influență. Acces ilegal la un sistem informatic. Transfer neautorizat de date informatice. Favorizarea făptuitorului. Influențarea declarațiilor. Efectuarea de operațiuni financiare incompatibile cu funcția. Distrugere. Proxenetism. Sustragerea ori distrugerea de probe ori înscrisuri. Șantaj.

La data de 01.10.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au efectuat un număr de 30 de percheziții domiciliare, pe raza municipiului București și a județelor Ilfov, Vaslui și Brașov, într-o cauză în care se efectuează cercetări pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, tentativă la omor calificat, instigare la tentativă la omor calificat, camătă, evaziune fiscală, spălare a banilor, trafic de influență, cumpărare de influență, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, favorizarea făptuitorului, influențarea declarațiilor, efectuarea de operațiuni financiare incompatibile cu funcția, distrugere, proxenetism, sustragerea ori distrugerea de probe ori înscrisuri și șantaj.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2012, membrii unei grupări infracționale au obținut sume de bani din activități de proxenetism, ce s-au desfășurat pe teritoriul Elveției, Italiei, Franței, Germaniei, Marii Britanii și Spaniei.
Activitățile de proxenetism au fost realizate de către doi membri ai grupării, sub coordonarea liderului acesteia, iar sumele de bani obținute au fost transportate în România de către aceștia sau au fost transferate prin intermediul unui serviciu de transfer rapid de numerar pe numele unor persoane apropiate ale liderului.
Produsul infracțional a fost „spălat” prin achiziționarea de proprietăți imobiliare în România și autoturisme de lux sau reintrodus în circuitul financiar prin acțiuni de creditare a unor societăți comerciale administrate în fapt de către liderul grupării.
În perioada în care coordona activitatea de proxenetism pe teritoriul Elveției, liderul grupării a intrat în conflict cu membrii unei alte grupări concurente, formată din cetățeni de origine albaneză.
La data de 09.03.2012, acesta însoțit de alți 2 cetățeni români l-au atacat cu intenția de a-l ucide pe un cetățean albanez, pe fondul reglării unor conturi determinate de implicarea liderului grupării în activități de proxenetism. În acest scop cei 3 cetățeni români l-au urmărit cu un autoturism în trafic pe cetățeanul albanez și în momentul în care acesta din urmă se deplasa într-o zonă necirculată, au procedat la acroșarea autovehiculului condus de victimă, ulterior coborând din mașină și lovindu-l pe acesta cu diverse obiecte contondente și înțepătoare.
Cu privire la liderul grupului infracțional s-a mai reținut și faptul că, începând cu 2015, a desfășurat activități infracționale legate de traficul de droguri, fiind ajutat în acest sens de foști sportivi, printre care și polițiști ce desfășoară activități de pază în diverse cluburi de noapte de pe raza municipiului București.
În aceste cluburi, suspectul a realizat adevărate „zone libere” în care se desfășurau activități de trafic de droguri, cu sprijinul majorității liderilor lumii interlope din România.
În acest sens se reține faptul că, până în anul 2015, activitatea de pază a cluburilor din București a fost asigurată de o grupare aflată în coordonarea unei persoane ce a fost victima unei infracțiuni de tentativă la omor comisă, în anul 2015, pe fondul conflictelor generate de paza cluburilor din București.
Ulterior comiterii acestei infracțiuni de tentativă la omor, paza cluburilor din București a fost preluată de o altă grupare din care face parte și suspectul B.R.C., comisar de poliție în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București – Serviciul Antidrog la data comiterii faptelor, cu care suspectul a inițiat o relație de colaborare.
În vederea obținerii de profituri financiare și ,,albirii” provenienței ilicite a acestora ofițerul de poliție a întreprins, împreună cu liderul grupării, demersuri în nume personal în vederea deschiderii și administrării în fapt a 2 case de pariuri sportive, dar care funcționau în drept ca și puncte de lucru ale unei societăți comerciale coordonate de către liderul grupării.
De asemenea polițistul îi acorda ,,consiliere juridică” atunci când liderul grupului sau alți membrii erau implicați în comiterea unor infracțiuni.
În urma cercetărilor, s-a mai stabilit și faptul că, începând cu anul 2016, gruparea de crimă organizată și-a extins activitățile infracționale în municipiul București, în sensul comiterii infracțiunii de cămătărie, desfășurată prin intermediul unei societăți comerciale neautorizate pentru a realiza acțiuni de creditare.
Probele administrate în cauză au relevat faptul că activitățile de cămătărie s-au desfășurat personal de către liderul grupării, dar și cu sprijinul membrilor unei alte grupări infracționale.
Totodată, în cursul lunii martie 2020, într-o perioadă în care pe piața de consum exista o penurie de produse de uz sanitar – măști de unică folosință, alcool sanitar sau dezinfectanți, membrii grupării au procedat la achiziționarea unor cantități mari de astfel de bunuri necesare cetățenilor, iar ulterior la revânzarea la prețuri de speculă a acestora, fără a fi emise facturi fiscale și eludând în acest fel plata taxelor aferente.

La data de 19.03.2020, în urma descinderilor efectuate la sediul uneia dintre societățile comerciale deținute în fapt de către liderul grupării și locuințele mai multor suspecți, au fost identificate și ridicate în vederea cercetărilor: 13.767 măști protecție, 430 l dezinfectant suprafețe, 449 l dezinfectant de mâini, 13,5 l alcool sanitar, 327 ochelari de protecție și 11.500 mănuși de protecție.

Pentru a-și ascunde activitatea infracțională, în contextul unui denunț formulat de către o persoană cu privire la grupul organizat, liderul a instigat doi membri să exercite acte de violență asupra denunțătorului, context în care, la data de 9 ianuarie 2020, aceștia au chemat persoana vătămată la o adresă, de pe raza municipiului București, unde i-au aplicat mai multe lovituri cu o sabie, provocându-i leziuni traumatice ce i-au pus în primejdie viața.

După comiterea faptei, liderul grupului infracțional a încercat ascunderea autorilor faptei precum și ascunderea și alterarea mijloacelor de probă.

Ulterior, în perioada ianuarie – aprilie 2020, suspectul G.N.P., având calitatea de comisar șef de poliție, a primit pentru sine suma de 5000 de euro de la membrii grupării, lăsând să se creadă că are influență asupra unui procuror sau judecător, promițând că îi va determina pe aceștia să înlocuiască măsura arestării preventive dispusă față de autorul tentativei la omor.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că, la data de 13.04.2019, pe raza județului Vrancea, mai mulți suspecți în cauză au atacat o persoană vătămată, pe care liderul grupării o considera vinovată de o agresiune comisă împotriva unuia dintre oamenii săi de bază.

Astfel, în timp ce victima conducea un autoturism pe traseul București – Bârlad a fost acroșată de un alt autovehicul condus de către unul dintre membrii grupării, fiind proiectată în afara părții carosabile. Ulterior, atacatorii i-au aplicat persoanei vătămate nouă lovituri de cuțit, precum și alte lovituri cu obiecte contondente, respectiv țevi metalice, cu intenția de a o ucide.

În urma perchezițiilor domiciliare au fost identificate și indisponibilizate sumele de 6.050 Euro, 15.950 lei și 120 lire sterline, bijuterii din aur, 1 armă letală de foc tip revolver și 5 cartușe, 3 pistoale cu aer comprimat, 1 pistol cu gaz și muniție aferentă, mai multe săbii și macete, bâte, 2 spray-uri paralizante, 29 telefoane mobile, 7 laptopuri, o tabletă, 18 cartele SIM, balize GPS și aparatură de bruiaj, 3 stick-uri de memorie, 3 hard diskuri, aproximativ 3.000 litri substanță biocidă și dezinfectantă.

La sediul DIICOT – Structura Centrală au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 14 persoane.
Acțiunea a fost realizată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Brașov, B.C.C.O. Iași și I.P.J. Vaslui – Poliția Municipiului Bârlad, al ofițerilor D.G.A., al luptătorilor din cadrul S.I.A.S. și al Institutului Național de Criminalistică.

Suportul tehnic a fost asigurat de către Biroul Tehnic și Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T., Direcția Generală Anticorupție și Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti