Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Avocați, SELECTED, Universitaria

Traian Briciu: Exercițiul libertății poate părea obositor într-un spațiu în care acesta nu este încă organic însușit de oameni și de instituții

1 august 2023 | JURIDICE.ro

Joi, 27 iulie 2023, prof. av. dr. Traian Briciu, Președintele UNBR, în cadrul dezbaterii Construind România 2030: O viziune pentru dezvoltare sustenabilă, Academia de Studii Economice, a declarat:

„Pentru generația mea relația dintre libertate și prosperitate era pusă sub semnul egalității. Totuși, așa cum vedem în prezent, această echivalență nu este chiar ușor de realizat. Fără a abdica de la principiul enunțat, trebuie să ne întrebăm de ce discutăm despre această problemă? Înseamnă că anumite segmente de populație, anumite țări, zone sau anumite culturi văd lucrurile – cel puțin în parte – în mod diferit.

Exercițiul libertății poate părea obositor într-un spațiu în care acesta nu este încă organic însușit de oameni și de instituții. Exercițiul libertății te pune într-o ecuație de a juca continuu, pe când autocrația poate să-ți ofere confortul de a nu lua decizii sau de a nu fi responsabil pentru deciziile pe care le iei.

Responsabilitatea individuală față de deciziile economice și sociale pe care le luăm zi de zi trebuie să fie una tot mai asumată. Cred că o soluție la problemă este conștientizarea faptului că libertățile implică și obligații. De multe ori, exacerbarea unor libertăți și ignorarea completă a obligațiilor colaterale duce la o nervozitate socială. Unii cred că au numai libertate, fără niciun fel de obligații. Alții cred că au numai obligații, dar nu au libertate. Echilibrul între libertăți și obligații trebuie învățat, dar nu la facultate. E prea târziu. Trebuie învățat în școala generală. Ceea ce a făcut Uniunea Națională a Barourilor în acest sens a fost să demareze un proiect de educație juridică în școli, în care sunt implicați aproximativ 500 de avocați la nivel național. E important să ne implicăm în educația timpurie, pentru că, așa cum am mai spus, dacă vom investi în cultura juridică, în 20, 30 de ani vom avea soluțiile la problemele actuale.

Ridicarea nivelului de cultură juridică și statală a cetățeanului e singura soluție pentru a determina echilibrul dintre cele trei puteri în stat.”

 

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică