Secţiuni » Top Legal
Top Legal
Publicare
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Asigurări Comunicare profesională Fiscalitate Insolvență Recuperare creanțe SELECTED Top Legal

Modificările aduse de OUG nr. 102/2021 în ceea ce privește Fondul de garantare a asiguraților și o scurtă analiză a pieței de asigurări din România

6 octombrie 2021 | JURIDICE.ro

City Insurance a fost principalul asigurator RCA din România în ultimii 5 ani, iar ieșirea acestuia de pe piață lasă în urmă aproape 50% din aceasta neacoperită. În acest context au avut loc o serie de modificări legislative în ceea ce privește Fondul de garantare a asiguraților, introduse în 27 septembrie prin OUG nr. 102/2021.

Specialiștii CITR, care au experiență în gestionarea a peste 1.000 de proiecte de insolvență, dar și a unor falimente din piața de asigurări și consultant selectat al Comisiei Europene pentru implementarea Directivei UE nr. 2019/1023 în domeniul prevenției și restructurării în România, au realizat o scurtă prezentare a celor mai importante modificări ale legii.

La 27 septembrie 2021 au intrat în vigoare dispozițiile OUG nr. 102/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraților, publicată în MOF 916/24.09.2021. Astfel:

– Se modifică limita maximă a plafonului de garantare de la 450.000 lei la 500.000 lei, astfel încât Fondul de garantare a asigurărilor – FGA, va putea despăgubi creanțele de asigurări într-o limită mai mare.

– Creanțele de asigurări datorate se raportează la polițe, iar nu ca până acum, la creditori.

Aceasta înseamnă că unui creditor care are mai multe creanțe certe, lichide și exigibile rezultate din mai multe raporturi de asigurări distincte, i se va aloca o despăgubire pentru fiecare poliță de asigurare.

Până la modificare, Fondul analiza cererile fiecărui creditor și îl despăgubea pe acesta în limita vechiului plafon, maxim 450.000 lei. Odată cu aplicarea noii legislații, dacă un creditor deține creanțe din mai multe asigurări distincte, analiza se va face cel mai probabil individual, pentur fiecare dosar în parte.

– Toate riscurile sunt acoperite de masa credală (creanță anterioară) și de FGA, indiferent dacă se produc înainte sau după intrarea în faliment – Orice persoană care pretinde un drept de creanță de asigurări împotriva asigurătorului în stare de insolvență poate formula o cerere de plată motivată, adresată Fondului în condițiile prevăzute la art. 121 și alin. (4), dar nu mai târziu de 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului sau de la data nașterii dreptului de creanță, atunci când acesta s-a născut ulterior, sub sancțiunea decăderii din drept.

Se reglementează astfel dreptul creditorului de asigurări de a putea să-și îndestuleze creanța atât în cadrul procedurii falimentului, cât și prin cerere de plată adresată Fondului.

Atragem atenția că, în această situație, creditorul care își va încasa creanța sa parțial fie în cadrul procedurii falimentului, fie de către Fondul de asigurare, va trebui să notifice despre aceasta fie Fondul (dacă a încasat sume în procedura falimentului), fie lichidatorul judiciar (dacă a încasat sume de la Fond). În acest din urmă caz, lichidatorul judiciar va actualiza tabelul creditorilor în conformitate cu suma achitată de Fond, iar creanța creditorului va fi diminuată, și, în consecință, și drepturile sale de vot vor fi ajustate corespunzător.

– Demararea de îndată de Fond a soluționării daunelor – nu doar la 90 de zile de la rămânerea definitivă a sentinței de deschidere – Ordonanța consacră momentul de la care se naște dreptul creditorilor de asigurări de a solicita plata sumelor cuvenite de la Fond, anume de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a deciziei Autorității de Supraveghere Financiară prin care se constată existența indiciilor stării de insolvență a asigurătorului și imposibilitatea redresării acestuia.

– Noul text interzice în mod expres executarea silită a Fondului pentru titlurile executorii obținute împotriva asigurătorului. Creditorii aflați în aceste situații vor trebui să urmeze procedura prevăzută de lege pentru accesarea fondurilor disponibile la FGA și în limita plafonului de despăgubiri amintit mai sus. Astfel, dacă disponibilitățile Fondului nu sunt suficiente pentru acoperirea sumelor solicitate de creditorii de asigurări, atunci creanțele acestora vor fi plătite pe măsură ce există disponibil la Fond. Tocmai din această perspectivă, legiuitorul permite, așa cum aminteam anterior, înscrierea și la masa credală a debitorului aflat în faliment, astfel încât, dacă sunt fonduri indisponibile la FGA, dar lichidatorul face distribuiri în procedura insolvenței, acești creditori să poată să beneficieze de acele distribuiri conform prevederilor din legea specială a insolvenței.

Cum arată piața de asigurări din România și ce se va întâmpla mai departe?

– Încă din 2020, autoritățile trăgeau un semnal de alarmă arătând că piața de asigurări este vulnerabilă, un număr mic de societăți de asigurare deținând o cotă semnificativă de piață, iar peste 75% din piața de RCA revenea primilor 2 jucători: City Insurance și Euroins.

– Ponderea mare de polițe RCA în portofoliul unui asigurator este un element important pentru evoluția companiei pentru că dauna medie înregistrată a avut un trend crescător în ultimii ani, iar neajustarea corespunzătoare a primelor de asigurare poate genera un dezechilibru financiar asiguratorului.

– Astăzi, City Insurance a lasat în urmă aproape 50% din piața RCA neacoperită. Prin urmare, aceasta se va reîmpărți între ceilalți jucători rămași pe piață. Mulți dintre aceștia au o politică de descurajare a vânzărilor de RCA datorită riscului foarte mare pe care acest tip de poliță îl aduce. Prin urmare, o consecință probabilă ar fi creșterea prețurilor pentru beneficiarii finali ai acestor polițe.

– Vorbim de falimentul liderului pe piața de asigurări, deci ne așteptăm la un impact sistemic, care trebuie gestionat strategic de către autoritățile de supraveghere având în vedere impactul social pe care o astfel de situație o are. Vorbim de cel puțin 4.000.000 de români implicați, iar următoarea perioadă va fi determinantă pentru evoluția procedurii de faliment a City Insurance și a modului în care aceasta va afecta deținătorii de polițe, furnizorii și în general toți creditorii care au sume de recuperat în urma acestui demers.

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership