Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Calificarea, uneori, a cererilor de repunere în termenul de apel ca fiind cereri de redeschidere a procesului penal
19.10.2020 | Andreea COMAN

Secţiuni: Articole, Content, Drept penal, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Coman

Andreea Coman

Cred că există opinii diferite în ce privește modul de aplicare și interpretare a dispozițiilor art. 411 alin. 4 C.proc.pen. Rezonez cu opinia conform căreia textul legal nu impune o aplicabilitate imperativă, fie a instituției repunerii în termenul de apel, fie a instituției redeschiderii procesului penal, ci dispozițiile art. 411 alin. 4 C.proc.pen. exclud repunerea în termenul de apel pentru apelul declarat împotriva sentinţei prin care s-a soluţionat în primă instanţă cererea de redeschidere a procesului penal şi nu exclude beneficiul repunerii în termenul de apel pentru apelul declarat împotriva sentinţei iniţiale de condamnare.

Aș putea să îmi imaginez următoarea ipoteză: la judecata în fond, inculpatul a fost prezent la 2-3 termene de judecată, apoi pleacă din țară, de exemplu, este arestat în Germania și se pronunță sentința de condamnare.

Se pun în discuție următoarele probleme: (1) Inculpatul se întoarce în țară, suntem în ipoteza în care comunicarea minutei la domiciliu este nelegală, solicită redeschiderea procesului penal, dar de fapt ar fi în termenul de apel. Însă nu solicită repunerea în termen, el știe că a lipsit de la judecata în fond și solicită redeschiderea procesului penal. Într-o astfel de ipoteză, inculpatul ar fi în termenul de apel. (2) Inculpatul se întoarce în țară, suntem in ipoteza în care comunicarea minutei la domiciliu este legală, dar modalitatea de comunicare a minutei este nelegală din perspectiva cererii de redeschidere a procesului penal (lipsa informării personale despre procedurile întreprinse împotriva lui). Ipoteză în care condamnatul formulează cerere de repunere în termen, în raport de care instanța poate recalifica denumirea cererii și trimite cauza spre soluționare la instanța competentă.

Cred că trei chestiuni ar fi de analizat, în mod esențial, în următoarea ordine (în situația în care termenul de apel nu a început să curgă): 1. Care este termenul de apel? 2. Dacă inculpatul condamnat se află în termenul de apel sau se impune o repunere în termenul de apel? 3. Posibilitatea calificării cererii ca cerere de redeschidere a procesului penal.

Cred că între aceste trei situații se pot ivi confuzii. Astfel că atenția instanțelor de judecată ar trebui să vizeze în mod special etapele și condițiile comunicării minutei pentru fiecare instituție procesuală în parte și sigur, dacă inculpatul condamnat se află sau nu în culpă.

Av. Andreea Coman

* Opinie susținută în legătură cu dezbaterea Apelul în materie penală. Analiză pe articole, ediția 395, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti