« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Renunțarea la apel vs. retragerea apelului
26.10.2020 | Andreea COMAN

JURIDICE - In Law We Trust Monitor Dosare
Andreea Coman

Andreea Coman

La apel poate renunţa oricare dintre părţi sau persoana vătămată. Deși nu reiese expres că procurorul sau ceilalţi titulari ai dreptului de apel prevăzuţi la art. 409 C.proc.pen. ar putea face o asemenea declaraţie, în doctrină s-a apreciat că și aceștia pot renunța la apel. Cel puțin în cazul procurorului, din practică am constatat că o astfel de solicitare nu se întrevede. Din perspectiva interesului procurorului de a renunța la apel aș putea să îmi imaginez ipoteza în care se dorește ca hotărârea să devină mai repede executorie, situații întâlnite cel mai probabil în alte tipuri de cauze – de exemplu în cauzele ce au ca obiect acordarea de personalitate juridică asociațiilor/fundațiilor.

Asupra renunțării se poate reveni până la expirarea termenului de apel – dacă apelul privește latura penală (renunțarea neavând caracter definitiv). Dacă nu se revine asupra renunțării, hotărârea devine definitivă conform art. 551 pct. 2 lit. a) teza I C.proc.pen. Renunțarea la calea de atac pe latură civilă este irevocabilă, astfel încât declararea unui apel care ar viza doar latura civilă a cauzei, după renunțarea la aceasta, ar fi inadmisibil.

În situația în care se declară apel (fie de un substituit procesual, fie de parte), la care ulterior se renunță, chiar și în interiorul termenului de apel, ne aflăm în prezența instituției retragerii apelului declarat, și nu a unei renunțări, astfel că instanța competentă să se pronunțe cu privire la retragerea apelului este instanța de control judiciar, hotărârea devenind definitivă conform art. 551 pct. 3 teza I C.proc.pen.

Av. Andreea Coman

* Opinie susținută în legătură cu dezbaterea Apelul în materie penală. Analiză pe articole, ediția 395, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.