Imposibilitatea popririi contului unic de insolvență
26 august 2021 | Alina Mihaela ARSENEInstanța desființează măsura popririi instituită asupra contului unic de insolvență deschis pe numele contestatoarei, în procedura de executare demarată de Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ilfov.
Având în vedere faptul că odată cu deschiderea procedurii de insolvență împotriva unei societăți se suspendă de drept măsurile de executare silită, a fortiori nu ar putea fi demarate alte proceduri de executare silită individuală de catre un creditor în perioada cât timp societatea se află în procedura generală a insolvenței.
Prin sentința civilă arătată mai sus, instanța de fond a reținut că prin Sentința civilă din data de12.04.2018 pronunțată de Tribunalul Ilfov, în temeiul dispozițiilor art. 72 alin. 6 din Legea nr. 85/2014 a fost deschisă procedura generală a insolvenței în privința debitoarei-contestatoare persoană juridică astfel aflată în insolvență.
Ulterior, la data de 11.02.2020, administratorului judiciar și administratorului special al S.I., li s-a comunicat de către instituția bancară la care era deschis contul unic de insolvență, că a fost înființată o poprire de către AJFP Ilfov, fără a se comunica debitoarei contestatoare vreun titlu executoriu în baza căruia s-a procedat la demararea executării silite.
Împotriva acestui demers, debitoarea a formulat contestație la executare în contradictoriu cu ANAF, prin DGFP Ilfov, A.J.F.P. Ilfov și Administrația fiscală pentru contribuabilii mijlocii. Instanța a reținut ca fiind întemeiate susținerile contestatoarei potrivit cărora nelegalitatea măsurii popririi reiese din faptul că aceasta se afla în perioada de observație, urmând a fi depus un plan de reorganizare a acesteia și că potrivit art. 75 alin. 1 din Legea nr. 85/2014, este inadmisibilă o măsură de executare silită individuală în cadrul procedurii insolvenței.
Valorificarea drepturilor organului fiscal se poate face numai în cadrul procedurii insolvenței, prin depunerea cererilor de admitere a creanțelor, repunerea pe rol a acestora fiind posibile doar în cazul desființării hotărârii de deschidere a procedurii, a revocării încheierii de deschidere a procedurii sau în cazul închiderii procedurii, conform art. 178 din Legea nr. 85/2014.
Notă autor
Procedura de insolvență este o procedură colectivă instituită pentru acoperirea pasivului debitorului. Procedura colectivă este definită la art. 5 pct. 44 din Legea nr. 85/2014 ca fiind procedura în care creditorii participă împreună la urmărirea şi recuperarea creanțelor lor, în modalitățile prevăzute de prezenta lege”.
Din cele precizate rezultă faptul că însăși procedura de insolvență este o procedură de executare silită colectivă a debitorului, Procedura de insolvență fiind o procedură de executare se constată faptul că nu este posibilă demararea unei alte proceduri de executare în cadrul acesteia.
Demararea unei proceduri de executare silită împotriva unei societăți de către creditorul bugetar contravine scopului şi principiilor instituite de Legea nr. 85/2014.
În concluzie, poprirea contului unic este nelegală, iar acesta nu va putea fi în niciun mod indisponibilizat prin nicio măsura de natură penală, civilă sau administrativă dispusă de organele de cercetare penală, de organele administrative sau de instanțele de judecată.
Pe lângă toate acestea, indisponibilizarea lichidităților din contul unic ar produce blocarea activității debitoarei care conduce la lipsirea acesteia de orice posibilitate de redresare – procedura de observație şi insolvență devenind lipsite de sens.
(Judecătoria Buftea, Sentința nr. 7628 din 09.10.2020)
Avocat Alina-Mihaela Arsene, Arsene Diaconescu și Asociații