« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

CJUE. C-511/18 Quadrature du Net e.a., C-623/17 Privacy International. Stocarea datelor personale ale utilizatorilor de servicii de comunicații. Marea Cameră a Curții. Prof. univ. dr. Camelia Toader, membru în completul de judecată
06.10.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Prof. univ. dr. Camelia Toader, judecătorul român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a fost membru al completului de judecată.

Prin aceste hotărâri de azi, 6 octombrie 2020, Curtea de Justiție confirmă faptul că dreptul european privitor la protecția datelor personale se opune unei legislații naționale care impune furnizorilor de servicii de comunicații electronice stocarea sau transmiterea generală a datelor de trafic și a datelor de localizare a tuturor utilizatorilor, în scopul combaterii criminalității în general sau al protejării securității naționale.

Cu toate acestea, în situațiile în care un stat membru se confruntă cu o amenințare gravă la adresa securității naționale, care se dovedește a fi prezentă sau previzibilă, statul membru respectiv poate deroga de la obligația de a asigura confidențialitatea datelor referitoare la comunicațiile electronice prin impunerea, prin măsuri legislative, a stocării generale și nediscriminatorii a acestor date pentru o perioadă determinată, limitată în timp la ceea ce este strict necesar, dar care poate fi extinsă dacă amenințarea persistă.

În ceea ce privește combaterea infracțiunilor grave și prevenirea amenințărilor grave la adresa securității publice, un Stat membru poate prevedea, de asemenea, stocarea rapidă a acestor date. O astfel de interferență cu drepturile fundamentale trebuie să fie însoțită de garanții eficiente și să fie controlată de o instanță sau de o autoritate administrativă independentă.

De asemenea, este posibilă stocarea generală a adreselor IP atribuite sursei de comunicare, precum și a datelor referitoare la identitatea civilă a utilizatorilor de mijloace de comunicare electronică.

:: Hotărârea

 
Secţiuni: CJUE, Content, Data protection, Dreptul Uniunii Europene, Jurisprudență, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD