Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

CJUE. C-511/18 Quadrature du Net e.a., C-623/17 Privacy International. Stocarea datelor personale ale utilizatorilor de servicii de comunicații. Marea Cameră a Curții. Prof. univ. dr. Camelia Toader, membru în completul de judecată
06.10.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Prof. univ. dr. Camelia Toader, judecătorul român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a fost membru al completului de judecată.

Prin aceste hotărâri de azi, 6 octombrie 2020, Curtea de Justiție confirmă faptul că dreptul european privitor la protecția datelor personale se opune unei legislații naționale care impune furnizorilor de servicii de comunicații electronice stocarea sau transmiterea generală a datelor de trafic și a datelor de localizare a tuturor utilizatorilor, în scopul combaterii criminalității în general sau al protejării securității naționale.

Cu toate acestea, în situațiile în care un stat membru se confruntă cu o amenințare gravă la adresa securității naționale, care se dovedește a fi prezentă sau previzibilă, statul membru respectiv poate deroga de la obligația de a asigura confidențialitatea datelor referitoare la comunicațiile electronice prin impunerea, prin măsuri legislative, a stocării generale și nediscriminatorii a acestor date pentru o perioadă determinată, limitată în timp la ceea ce este strict necesar, dar care poate fi extinsă dacă amenințarea persistă.

În ceea ce privește combaterea infracțiunilor grave și prevenirea amenințărilor grave la adresa securității publice, un Stat membru poate prevedea, de asemenea, stocarea rapidă a acestor date. O astfel de interferență cu drepturile fundamentale trebuie să fie însoțită de garanții eficiente și să fie controlată de o instanță sau de o autoritate administrativă independentă.

De asemenea, este posibilă stocarea generală a adreselor IP atribuite sursei de comunicare, precum și a datelor referitoare la identitatea civilă a utilizatorilor de mijloace de comunicare electronică.

:: Hotărârea

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.