« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

CJUE. Prelucrarea automată a datelor PNR și intervenția umană
08.10.2020 | Ruxandra SAVA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Ruxandra Sava

Ruxandra Sava

CJUE. AVIZUL 1/15 AL CURȚII (Marea Cameră)

26 iulie 2016, ECLI:EU:C:2017:592

 Cererea de aviz:

Cererea de aviz a fost prezentată CJUE de către Parlamentul European, după cum urmează:

„Acordul preconizat [dintre Canada și Uniunea Europeană referitor la transferul și prelucrarea datelor din registrul cu numele pasagerilor] este compatibil cu dispozițiile tratatelor (articolul 16 TFUE) și cu Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene [articolele 7 și 8 și articolul 52 alineatul (1)] în ceea ce privește dreptul persoanelor fizice la protecția datelor cu caracter personal?

Articolul 82 alineatul (1) al doilea paragraf litera (d) TFUE și articolul 87 alineatul (2) litera (a) TFUE constituie temeiul juridic adecvat al actului Consiliului [Uniunii Europene] privind încheierea acordului preconizat sau acest act trebuie să se întemeieze pe articolul 16 TFUE?”

Poziția CJUE

Cu privire la prelucrarea automată a datelor PNR, CJUE a observat că „evaluarea riscului pe care îl reprezintă pasagerii pentru securitatea publică se efectuează (…) prin mijloace de analiză automatizate a datelor PNR anterior sosirii pasagerilor aerieni în Canada. În măsura în care aceste analize se efectuează pornind de la date cu caracter personal neverificate și în măsura în care se bazează pe modele și pe criterii prestabilite, ele prezintă în mod necesar o anumită marjă de eroare.” (pct. 169 din Avizul 1/15).

Mai departe, CJUE a subliniat faptul că „Desigur, în ceea ce privește consecințele prelucrării automate a datelor PNR  conform articolului 15 din acordul preconizat, Canada se abține să adopte <<decizii care au urmări negative semnificative asupra unui pasager exclusiv pe baza prelucrării automate a datelor PNR>>”.

În concluzie, CJUE a stabilit faptul că, pentru a se evita erorile, este nevoie de intervenție umană prin mijloace neautomatizate înainte de a se lua o decizie care poate avea consecințe negative pentru pasagerii aerieni vizați. Cu alte cuvinte, deciziile importante cu privire la pasagerii aerieni nu pot fi luate integral de un soft, ci trebuie reexaminate de către un operator uman.

Aceasta este poziția CJUE exprimată la pct. 173 din Avizul 1/15:

„În plus, în măsura în care analiza automatizată a datelor PNR implică în mod necesar, (…), o anumită marjă de eroare, orice rezultat pozitiv obținut în urma prelucrării automate a respectivelor date trebuie să fie supus, (…), unei reexaminări individuale prin mijloace neautomatizate înainte de adoptarea unei măsuri individuale care să aibă urmări negative în privința pasagerilor aerieni vizați. Astfel, o asemenea măsură nu poate, în temeiul articolului 15 amintit, să se întemeieze în mod decisiv numai pe rezultatul unei prelucrări automate a datelor PNR.”

Av. Ruxandra Sava, CIPP/e

 
Secţiuni: Articole, CJUE, Content, Data protection, Dreptul Uniunii Europene, Jurisprudență, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD