Secţiuni » Mesaje de condoleanţe
Mesaje de condoleanţe
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3 SUV
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q8
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
Citeşte mai mult în legătură cu Afaceri transfrontaliere, Articole, Mesaje de condoleanțe, Opinii, SELECTED

Cercet. științif. Aneta Spiridon s-a stins. In memoriam

3 februarie 2023 | Răzvan CONSTANDACHE

În seara zilei de duminică, 29 ianuarie 2023, a trecut la cele veșnice Aneta Spiridon (născută Onulescu), istoric, economist și etnolog (fotografie din arhiva familiei), fost cercetător științific la Institutul de Cercetări Economice (ICE) al Academiei Române – în prezent, Institutul Naţional de Cercetări Economice „Costin C. Kiriţescu” (INCE).

S-a născut la 21 ianuarie 1930 în comuna Slobozia Moară, județul Dâmbovița.

Și-a susținut examenul de licență în Științe Fizico-Matematice și Științe Economice – cu o teză despre „Viața și opera lui Nicolae Bălcescu”.

Și-a desfășurat activitatea exclusiv în cadrul Institutului de Cercetări Economice al Academiei Române – al cărui cel mai merituos director a fost Acad. prof. dr. Costin Murgescu, ilustru economist și diplomat –, la Secția de Istorie a Gândirii Economice condusă de Acad. prof. dr. Gheorghe Zane, istoric și economist, sub îndrumarea căruia a absolvit trei ani de Studii Istorice, în cadrul doctoratului.

Aneta Spiridon a publicat zeci de studii de specialitate, articole și recenzii, a prezentat comunicări la toate congresele de Istorie din perioada 1961 – 1985 – dintre care amintim Congresul Internațional de Istoria Dreptului (Mamaia, 1974) și Congresul Mondial de Istorie (București, 1980) –, și, într-o perioadă fastă a evoluției Institutului, a participat și la numeroase conferințe, sesiuni, simpozioane, colocvii și dezbateri științifice, atât în țară, cât și în străinătate, fiind, asemenea mentorului său, o adeptă a folosirii metodei istorice în cercetarea științifică.

Este coautoare a volumului „Dezvoltarea economică a României: 1944 – 1964”, Editura Academiei, București, 1964 (pp. 52-80) și autoare a studiului „Concepţia economică a lui Barbu Catargiu”, publicat în monumentala lucrare „Studii de Istorie a Gândirii Economice”, vol. VIII, Bucureşti, 1970 (pp. 62-123).

A fost membru în Colegiul de redacție al Revistei de Istorie Veche „Ethnologica„, apărută între anii 1978 – 1983 și condusă de scriitorul, etnologul și profesorul de Drept dr. Romulus Vulcănescu, supliment al Revistei de limbă franceză „Recherches sur l’Histoire des Institutions et du Droit”, întemeiată în 1977 de Prof. dr. Alexandru A. Herlea, doctor în Științe Juridice al Universității din Iași, civilist, istoric al Dreptului, avocat și economist.
În aceste periodice prestigioase au publicat numeroși oameni de știință din România, între care și Aneta Spiridon, precum și din alte țări, Mircea Eliade fiind cel care s-a ocupat de difuzarea Revistei „Ethnologica” în Statele Unite ale Americii, într-o perioadă în care regimul comunist de la București promova o politică de liberalizare și de deschidere către țările occidentale.

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

JURIDICE by Night

Servicii JURIDICE.ro

Cercet. științif. Aneta Spiridon a activat în cadrul Asociației de Istorie Comparativă a Instituțiilor și Dreptului din România, fondată în 1976 și avându-l ca prim președinte pe Alexandru A. Herlea, fost deținut politic și care, potrivit Wikipedia, a atras în asociație colaboratori valoroși, printre aceștia mulți juriști, dar și foști deținuți politici. Dintre colaboratori amintim pe Romulus Vulcănescu, Corneliu Coposu, Salvador Brădeanu, George Fotino, Constantin Bucșan, Alexandru Constant, Victor Jinga, Ion Jovin, Vasile Netea, Ovid Sachelarie, Petre Strihan, Alexandru Vălimărescu, Tudor Voinea ș.a.
Asociația promova adevărata istorie națională și principii de reală democrație și legalitate și a reunit până în august 1979, când fondatorul ei s-a stins din viață, peste 160 de membri (100 români și 60 străini).
De altfel, asociația patrona Revista „Recherches sur l’Histoire des Institutions et du Droit”, susmenționată, care era finanțată numai din cotizațiile membrilor acesteia.
Prof. Herlea a afiliat asociația la „Association Internationale d’Histoire du Droit et des Institutions” („Asociaţia Internațională de Istoria Dreptului și Instituțiilor”), cu sediul central la Paris, fondată în 1961 la Padova, Italia, cu scopul de a servi drept centru de informare și cercetare.
Afilierea entității române a fost apreciată în mod deosebit de președintele asociației internaționale, Prof. dr. Jean Gaudemet de la Universitățile Grenoble-Alpes, Paris II Panthéon-Assas și Strasbourg, avocat și istoric al Dreptului.

Aneta Spiridon a fost, totodată, membru al Comisiei de Arheologie și Etnologie a Academiei Române (1975) și al Institutului de Idei Europene de la Oxford (1985).

Este și autoarea volumului „Marea Unire sau Gânduri despre teroarea istoriei și eroism”, apărut la Editura „Semne” București în anul 2018 (alăturat, foto coperta I) și lansat la Librăria „Mihail Sadoveanu” din Capitală pe data de 15 mai a aceluiași an (nota biografică a autoarei, cuprinsă în această carte, a reprezentat una dintre sursele de documentare consultate în vederea întocmirii materialului de față).
Între exponenții gândirii economice românești a căror operă valoroasă este radiografiată în lucrare, autoarea se referă și la Gheorghe Zane, profesor de economie politică și finanțe la Universitatea din Iași și jurist, absolvent al Facultății de Drept din Iași – portret impresionant din care, In memoriam citez un scurt dar revelator fragment (pp. 403-404):
„Lucrând zeci de ani sub conducerea sa exigentă, am avut prilejul să-i cunosc unele năzuințe, poate nerostite altora. Astfel, în studiile de istorie a gândirii economice din secolul al XIX-lea lui Gheorghe Zane i-a fost cea mai apropiată concepția lui Ioan Ghica. Lui i-a consacrat o monografie excepțională, o adevărată simfonie. Cu toate acestea, cercetării operei lui N. Bălcescu i-a acordat cea mai mare parte din activitatea sa științifică. Motivația acestei atitudini rezidă în năzuința sa de a situa concepția agrară a lui N. Bălcescu la baza ideologiei Partidului Național Țărănesc.
Gheorghe Zane a fost, cred, cel mai mare admirator al lui Iuliu Maniu. Îmi mărturisea că acestuia i se cuvenea să i se cioplească o statuie pe o stâncă din Carpați, fiind plasată cu privirea spre Transilvania.”

La momentul plecării sale dintre noi, Doamna Spiridon avea pregătită pentru tipar o carte având ca subiect Convenția de Armistițiu din 12 septembrie 1944, încheiată între Guvernul României și Guvernele Aliaților din cel de-Al Doilea Război Mondial, lucrare bazată pe documente inedite originale ale Armistițiului, la care regretatul istoric a avut acces și pe care le-a studiat.
Subiectul acestui nou volum a fost antamat de autoare încă din cuprinsul cărții din care am citat anterior. Astfel, din capitolul „Lucrețiu Pătrășcanu și problemele Convenției de Armistițiu”, iată ce aflăm despre cel care după 23 august 1944 a fost Ministrul Justiției (pp. 260-261):
„Impulsul său spre a calcula dimensiunea exploatării străine este un impuls spre adevăr, perceput într-un univers existent, în care desfășurarea de fapt și orice devenire conduc la stabilirea unor raporturi de forță și grade, înseamnă și a însemnat cu adevărat luptă. Acel ‘Să plece că le-am plătit armistițiul de 10 ori’, a sunat ca un trăznet în senin. (…) Suntem în măsură să apreciem că în calculele sale [Pătrășcanu] nu a inclus și jaful sovromurilor, ajungând la plata de zece ori a prevederilor. (…)
Mereu surprins de faptul că sovieticii nu s-au mulțumit cu ce li s-a oferit prin actul de la 23 august la care participase, era puternic afectat de atitudinea acestora în a nu-și respecta promisiunile și prevederile Convenției de Armistițiu.”

În finalul capitolului „Făurirea unității statale românești desăvârșite” al volumului citat (p. 22), autoarea își dezvăluie crezul care i-a animat întreaga sa viață și carieră – imbold pentru generațiile viitoare:
„De ce iubesc România? Fiindcă ea mi-a descoperit ce puteam fi și realiza dacă nu deveneam victima invaziei Rusiei comuniste. România rămâne în sufletul meu o lume țesută din seninătate, fără timp, fără durere, fără păcat, întâia mea amintire, un exil terestru al îngerilor. Fiecare clipă trăită rămâne o clipă absolută a existenței românești.
Dar ‘Gloria străbună pe străbuni slăvește
În zadar urmașul cu ea se fălește!…’
Urmașul are a-și clădi gloria prin eforturi proprii, făcându-și din România de azi o țară prosperă, în care să trăiască un popor demn și mândru, cu conducători destoinici și gata să se sacrifice pentru țară.”

Destinul mi-a oferit șansa de a o cunoaște pe Doamna Neti Spiridon – în urmă cu un deceniu –, de a-i fi în preajmă la zenit și de a primi de la Domnia Sa lumina înțelepciunii, culturii și, mai ales, a pilduitoarei sale experiențe de viață și a adevărurilor istorice la care a avut acces și pe care mi le-a împărtășit cu căldură, generozitate și încredere. Această șansă a reprezentat pentru mine o mare onoare. Și un privilegiu.

Cei care vor să-i aducă un ultim omagiu o pot face de astăzi la Capela Cimitirului Bellu Ortodox, unde, în jurul orelor 14:30, va fi depus trupul neînsuflețit, iar mâine, sâmbătă, 4 februarie 2023, începând cu orele 11:00, va fi oficiată slujba de înmormântare, după care va fi înhumată în acest cimitir, alături de soțul său, reputatul economist cercet. științif. Vasile Spiridon (1929 – 2009).

Dumnezeu să o odihnească în pace, la Dreapta Sa, și veșnică să-i fie pomenirea!

Răzvan Constandache


Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories