WOMEN IN LAW. Elena Iacob: Lumea juridică e mai curând androgină
29 august 2022 | Alina MATEI
Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Elena Iacob, Partener ZRVP, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?
Elena Iacob: Vă mulțumesc pentru invitație, este ca întotdeauna o plăcere să mă adresez cititorilor JURIDICE.ro, un public profesionist. M-aș caracteriza ca un avocat cartezian, tip “no nonsense”, care oferă soluțiile mai eficiente, simple și directe chiar dacă această abordare poate să fie dificilă uneori.
Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?
Elena Iacob: În profesiile juridice, cu puține excepții, sunt mai multe femei decât bărbați, e suficient să te uiți pe băncile facultăților de drept sau pe listele de cursanți și absolvenți ai INM și INPPA. Nu există limitări altele decât cele pe care ți le fixezi singură. Provocările în profesiile juridice vin în principal din zona tehnologiilor disruptive, din implicațiile globalizării, din schimbările de paradigmă socio-culturală la nivelul generațiilor și cu aceste provocări se confruntă în egală măsură atât femeile cât și bărbații din profesie. Consider că, grație rezilienței și intuiției, femeile sunt avantajate față de bărbați în confruntarea cu astfel de provocări.
Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?
Elena Iacob: După mine nu este vorba de o trecere, aceleași valori, calități și atitudini ar trebui să fie prezente în ambele roluri. Este vorba de echilibru si de responsabilitatea care vine din asumarea fiecărui rol. Un avocat bun este atent la nevoile clientului, îi oferă acestuia îndrumare, suport și informație, așa cum ar trebui să facă și un părinte în relația cu copilul, respectiv un partener cu soțul. Singura resursă problematică este timpul, pe care nu-l putem împărți echilibrat între roluri și de multe ori profesioniștii sunt nevoiți să-l aloce cu prioritate proiectelor profesionale. Există însă o tendință ireversibilă spre un mai bun raport între viața personală/socială și cea profesională, accentuată de evoluția muncii la distanță și a schimbărilor de locuri de muncă în timpul pandemiei COVID.
Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?
Elena Iacob: Lumea juridică e mai curând androgină. Mediul juridic este unul care permite femeilor să fie ceea ce vor. Un bun profesionist, indiferent de sex, poate atinge cele mai înalte obiective, fie ele de reputație/notorietate, ierarhie organizațională sau de natură financiară. Pentru femeile din anumite profesii juridice sunt acceptabile și chiar necesare calități considerate în mod tradițional masculine, cum sunt competitivitatea, puterea -dorința de a fi cel mai bun, ambiția de a face tot mai mult. Sunt poziții, cum ar fi (dar nu numai) cele de consultant juridic în interiorul organizației, în care abilitățile „soft” –munca în echipă, comunicarea, flexibilitatea, gândirea creativă și empatia- sunt cerințe în procesul de selecție, și la care femeile excelează. Altele pun accent pe cunoștințele teoretice și capacitatea organizatorică și administrativă, cum este cazul notarilor sau a personalului instanțelor.
Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?
Elena Iacob: Așa este, schimbarea de rol vine cu sarcini și responsabilități asociate. Femeile au devenit tot mai mult susținător financiar al familiei dar au constrângeri de timp în detrimentul vieții personale și trebuie să gestioneze stresul asociat proiectelor sau poziției de management. Pe de altă parte, cunosc multe femei avocat, manager juridic sau în alte profesii juridice care au trei sau chiar patru copii și îmbină armonios cariera de succes cu viața de familie. Presupun că o parte din ”strategiile” aplicate în relația profesională din organizație, cu clienții sau echipa se dovedesc de folos și în relațiile personale. În fond putem considera mediul profesional o formă de familie, în special având în vedere cât timp și energie îi consacrăm.
Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?
Elena Iacob: Apreciez foarte mult determinarea și încrederea în propriile forțe a femeilor puternice din istorie, care s-au impus în ciuda discriminării. În știință, Marie Curie este un exemplu în acest sens, în politică poate Margaret Thatcher.
Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?
Elena Iacob: Pentru avocați orice perioadă de criză înseamnă de regulă mai multă activitate juridică, deși implică schimbări în practicile de focus. A fost o perioadă de testare a capacității de adaptare a echipei, de colaborare preponderent la distanță, prin intermediul mijloacelor electronice, pe care am parcurs-o cu rezultate bune. Consider că profesiile juridice au ieșit întărite din această perioadă.
Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.
Elena Iacob: În primul rând le doresc să nu-și piardă entuziasmul pentru profesie. După cum se spune, alege profesia care-ți place și nu va trebui să muncești. Le amintesc doamnelor că în general lumea e mai bună în prezența femeilor iar lumea juridică nu face excepție.
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!
Elena Iacob: Și eu vă mulțumesc și vă urez să continuați cu succes lucrurile bune pe care le faceți!
Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro