Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Activitate parchete / 5-9 octombrie 2020
09.10.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate parchete, Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Serviciul Teritorial Bacău. Luare de mită. Dare de mită. Complicitate la luare și dare de mită. Mărturie mincinoasă. Trimitere în judecată.

În continuarea comunicatului nr. 472/VIII/3 din 4 august 2020, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată,

în stare de arest preventiv, a inculpaților:

S.V., la data faptei director general al Administrației Naționale “Apele Române”, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită,
persoană fizică, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită,
sub control judiciar, a două persoane fizice în sarcina cărora s-a reținut câte o infracțiune de complicitate la luare și dare de mită,
– și în stare de libertate, a două persoane fizice în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de mărturie mincinoasă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 17 mai 2017 – 6 mai 2019, inculpatul S.V., în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins sume de bani și ar fi primit cu titlu de mită, de la un om de afaceri, coinculpat, suma totală de 4.830.464 lei, în schimbul alocării de fonduri necesare executării unor contracte încheiate de societatea comercială administrată în fapt de omul de afaceri cu Administrația Națională “Apele Române”.
Banii ar fi fost virați de societatea omului de afaceri în conturile a două firme controlate de un apropiat al directorului general și el inculpat în acest dosar.
Concret, banii ar fi fost pretinși și primiți de inculpatul S.V. în legătură cu atribuțiile sale de serviciu referitoare la alocarea de fonduri pentru executarea unor contracte având ca obiect amenajarea unor râuri ori înlăturarea efectelor calamităților produse pe râuri din județul Bihor, după cum urmează:
– “Amenajare râul Valea lui Vasile, județul Bihor”,
– “Lucrări pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse în bazinul hidrografic Crișul Negru, județul Bihor”,
– “Amenajare râul Crișul Repede, județul Bihor ”.
Banii primiți drept mită ar fi fost justificați cu facturi fiscale emise de cele două firme controlate de apropiatul inculpatului S.V., reprezentând contravaloarea unor lucrări și servicii care în realitate nu au fost executate.
În același context, ultimii doi inculpați, fiind audiați în calitate de martor în prezenta cauză, au făcut afirmații mincinoase în legătură cu faptele și împrejurările esențiale soluționării dosarului.
În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpatului S.V. și a unui alt inculpat.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

2. DNA – Serviciul Teritorial Brașov. Abuz în serviciu, în formă continuată. Folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

C.I., la data faptelor director al Direcției de Pază și Ordine (D.P.O.) a județului Brașov, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:
– abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (3 fapte),
– folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2010-2014, inculpatul C.I. și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară în sensul că, în calitate de director al Direcției de Pază și Ordine a județului Brașov și ordonator de credite, printre altele:
– ar fi pus la dispoziția unei societăți comerciale (pe care ar fi administrat-o împreună cu o rudă a sa și care avea ca obiect prestarea unor servicii de protecție și pază), în baza unui contract de comodat, un imobil și un număr de peste 100 angajați (foști agenți de pază disponibilizați de la D.P.O. Brașov),
– ar fi încheiat cu aceeași societate mai multe contracte de asociere în participațiune care aveau ca obiect derularea în bune condiții a contractelor de prestări servicii de pază la anumiți beneficiari ai Direcției de Pază și Ordine a județului Brașov, fără inițierea și desfășurarea unei proceduri de licitație deschisă,
– ar fi dispus introducerea unor clauze contractuale în așa fel încât împărțirea rezultatelor financiare să se realizeze aproape exclusiv în beneficiul societății respective (inițial 97% ulterior 99% din veniturile realizate de asociere),
– ar fi decis nejustificat plata către aceeași firmă a unor sume de bani în condițiile în care serviciile de pază au fost executate în mare parte de agenți din cadrul Direcției pe care o conducea.
De asemenea, inculpatul C.I., acționând cu știință tot pentru favorizarea propriilor interese, și-ar fi majorat salariul de bază cu încălcarea prevederilor legale, prin încheierea a patru acte adiționale la contractul individual de muncă.
Prin aceste demersuri, bugetul Direcției de Pază și Ordine a județului Brașov a fost prejudiciat cu suma totală de 5.026.617 lei, concomitent cu asigurarea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societatea administrată de inculpatul C.I..

Direcția de pază și Ordine a Județului Brașov a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 5.510.594 lei.

În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpatului C.I..

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

3. DNA – Serviciul Teritorial Alba-Iulia. Folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba-Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi inculpați pentru săvârșirea a câte unei infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, una săvârșită în formă continuată și cealaltă în formă simplă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2012-2014, inculpații ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente și declarații inexacte în scopul de a obține în mod injust, în cadrul schemelor de plată unică pe suprafață, sume de bani din bugetul Uniunii Europene.

În documentele respective ar fi fost precizate date eronate cu privire la numărul de animalele care pășunează pe suprafețele de teren pentru care se ceruseră fonduri și la proprietarii/deținătorii acestora.
În același context, un număr de trei cereri au fi fost excluse de la plată în urma verificărilor efectuate de funcționarii A.P.I.A.
Prin aceste demersuri, inculpații ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 390.359 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat că se constituie parte civilă în cauză.

În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra tuturor bunurilor mobile și imobile ce aparțin celor doi inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Hunedoara cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

4. DNA – Serviciul teritorial Cluj. Evaziune fiscală în formă continuată. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi inculpați, administratori ai unor societăți comerciale, pentru săvârșiea unor infracțiuni de evaziune fiscală în formă continuată (autorat și complicitate).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În perioada octombrie 2010 – februarie 2011, unul dintre inculpați, în calitatea menționată mai sus, ar fi dispus înregistrarea, în evidențele contabile ale societății pe care o administra, a unor cheltuieli în sumă totală de 20.050.292 lei, care nu au la bază operațiuni reale.
În demersul său, omul de afaceri ar fi beneficiat de ajutorul celuilalt inculpat care i-ar fi pus la dispoziție mai multe facturi fiscale fictive.
Ulterior, după achitarea acestora, același inculpat ar fi retras sumele de bani din contul bancar al societății pe care o administra și le-ar fi restituit în numerar omului de afaceri.
Această conduită a avut ca rezultat sustragerea de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat în sumă totală de 6.467.836,20 lei (reprezentând 2.587.134,48 lei impozit pe profit și 3.880.701,72 lei TVA).
În cauză, a fost dispusă instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor aparținând unuia dintre inculpați.
Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse.

:: Sursa: www.pna.ro

5. DNA – Serviciul Teritorial Alba-Iulia. Folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. Fals intelectual, în formă continuată. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba-Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

C.M., având calitatea de funcționar public (consilier cu atribuții în compartimentul agricol) în cadrul Primăriei Copșa Mică – județul Sibiu, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
– fals intelectual, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2014-2019, inculpatul C.M., având calitatea menționată mai sus, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false (adeverințe, contract de comodat) în scopul de a obține în mod injust, în cadrul schemelor de plată unică pe suprafață, sume de bani din bugetul Uniunii Europene.
De menționat este faptul că, adeverințele respective au fost falsificate chiar de inculpat, dată fiind calitatea sa de funcționar public în cadrul Primăriei Copșa Mică – județul Sibiu.
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 43.071 lei.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat că se constituie parte civilă în cauză.
În cauză, s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra unui imobil ce aparține inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Sibiu cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

6. DNA – Secția de combatere a corupției. Evaziune fiscală. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpați, administratori ai unor societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
Cei trei inculpați, în calitățile menționate mai sus, nu ar fi evidențiat în actele contabile operațiunile comerciale efectuate și veniturile realizate și ar fi declarat la organele fiscale, în perioada 2008 – 2011, mai multe achiziții fictive de cereale.

Prin faptul că nu au declarat obligațiile fiscale aferente acestor operațiuni cei trei ar fi creat bugetului de stat un prejudiciu de 14.784.918 lei, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală a precizat că se constituie parte civilă în procesul penal.
În cauză, a fost dispusă instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile ce aparțin unuia dintre inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brăila cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse.

:: Sursa: www.pna.ro

7. DNA – Serviciul Teritorial Alba Iulia. Folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
persoană fizică, la data faptei administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
persoană fizică, la data faptei administrator al SC A.C. SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
SC A.C SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 24 decembrie 2013, între societatea administrată de primul inculpat și Ministerul pentru Societatea Informațională ar fi fost încheiat un contract de finanțare nerambursabilă ce avea ca obiect „Implementarea unui sistem de comerț electronic în cadrul companiei SC F. G. SRL pentru facilitarea accesului pe piața internațională”.
În acest context, la începutul anului 2014, inculpatul ar fi organizat o licitație în urma căreia a fost declarată câștigătoare SC A.C. SRL, în condițiile în care aceasta nu îndeplinea condițiile de eligibilitate, aspect cunoscut de către beneficiarul proiectului.
Ulterior, în vederea obținerii pe nedrept a fondurilor europene, primul dintre inculpați ar fi depus la Ministerul pentru Societatea Informațională mai multe documente false și inexacte (notă justificativă, diferite declarații, etc.), demersuri în urma cărora au fost obținute fonduri nerambursabile în valoare de 549.082 lei.

Ministerul pentru Societatea Informațională s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 549.082 lei.
În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile ce aparțin celor trei inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Alba cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

8. DNA – Serviciul Teritorial Iași. Folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. Complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

T.E., la data faptei viceprimar al comunei Ciurea, județul Iași și reprezentant al asociații de crescători de animale, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

B.P.L., M.S.C. și N.I., la data faptelor funcționari în cadrul primăriei Ciurea, județul Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2009-2015, inculpata T.E., în calitatea menționată mai sus, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false (adeverințe, declarații, etc.) în scopul de a obține în mod injust, în cadrul schemelor de plată unică pe suprafață, sume de bani din bugetul Uniunii Europene.
O parte din documentele respective i-ar fi fost puse la dispoziție inculpatei de către ceilalți trei inculpați, în calitate de funcționari în cadrul primăriei Ciurea, județul Iași.
Prin aceste demersuri, ar fi fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 407.200 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat că se constituie parte civilă în cauză.

În cauză, s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra unor terenuri ce aparțin inculpatului N.I..

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Biroul Teritorial Botoșani. Trafic de droguri de risc. Percheziții domiciliare.

La data de 05.10.2020 procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Botoșani împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani au efectuat un număr de 11 percheziții domiciliare, pe raza municipiului Botoșani, la locuințele unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada aprilie 2019 – septembrie 2020, o persoană a procurat, deținut și vândut în repetate rânduri, în special către tineri, diverse cantități de cannabis. Distribuția drogurilor de risc s-a realizat atât din anumite locuințe de pe raza municipiului Botoșani, cât și stradal, personal de către suspect sau prin intermediul unor persoane din anturajul său, folosite ca și distribuitori pentru predarea drogurilor și respectiv preluarea sumelor de bani.
În urma perchezițiilor, au fost ridicate substanțe vegetale susceptibile de a fi cannabis, 9 telefoane mobile, 8 cartele SIM, două sticluțe ce conțin ulei de cannabis (CBD), 820 de lei, 3 cântare electronice, 4 grindere, mai multe recipiente care prezentau urme de fragmente vegetale, un HDD și mai multe înscrisuri.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Botoșani au fost aduse, în vederea audierii, un număr de 33 de persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.
Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Botoşani și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Botoşani.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Structura Centrală. Constituirea unui grup infracțional organizat. Delapidare. Spălare de bani. Trimiterea judecată.

Urmare a comunicatului din data de 24.05.2017, Biroul de Informare și Relații Publice aduce la cunoștința opiniei publice, următoarele:

Prin rechizitoriul din data de 05.10.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 3 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare și spălare de bani.

În cauză s-a reținut faptul că în perioada 2009-2010, cei trei inculpați au constituit un grup infracţional organizat care a avut ca scop însuşirea din patrimoniul unei instituții cu profil sportiv a sumei de 3.895.590,34 de lei, provenită din încheierea unui contract de execuţie lucrări având ca obiect construcţia unui centru de fotbal pe raza localităţii Buftea, judeţul Ilfov.
În vederea atingerii scopului infracţional, a fost creat un circuit fictiv prin intermediul căruia au fost încheiate succesiv contracte de antrepiză şi subantrepiză între mai multe societăţi comerciale controlate de către membrii grupului infracţional, prin intermediul cărora au fost transferate sumele de bani provenite din contractele încheiate cu instituția cu priofil sportiv. O parte din aceste sume au revenit ulterior membrilor grupării infracţionale disimulate sub forma “restituire împrumut asociat”, “dividende”, etc.

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului București.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Serviciul Teritorial Alba. Trafic de droguri de risc, în formă continuată. Efectuare, fără drept, de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, în formă continuată. Reținere.

La data de 06.10.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Alba au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc, în formă continuată și efectuare, fără drept, de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, în formă continuată.

În cauză s-a reținut faptul că inculpatul, ajutat de alte persoane, a comercializat cannabis și substanțe psihoactive către consumatorii de pe raza municipiului Alba Iulia, cu sume cuprinse între de 50 și 100 de lei/gram. Tranzacțiile au avut loc în zona unor localuri, cu ocazia petrecerilor ce au avut loc acolo, dar și în zona imobilului în care inculpatul locuiește, numărul acestora fiind atât de mare încât inculpatul a ajuns să fie cunoscut în rândul consumatorilor ca principalul furnizor de substanțe psihoactive de pe raza municipiului Alba Iulia.

La data de 06.10.2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Alba împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Alba au efectuat 10 percheziții domiciliare în urma cărora au fost ridicate substanțe vegetale susceptibile de a fi cannabis, substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, 10 telefoane mobile, cartele SIM, laptopuri, dispozitive de mărunțit droguri, 64.900 de lei, 702 lire sterline și mai multe înscrisuri.

În cursul zilei de astăzi, Tribunalului Alba a dispus arestarea preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Alba.

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT – Structura Centrală. Pornografie infantilă. Reținere.

La data de 06.10.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, pentru săvârșirea în stare de recidivă postcondamnatorie a infracțiunii de pornografie infantilă.

În cauză s-a reținut faptul că inculpatul, condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru cinci infracțiuni de pornografie infantilă, în concurs real și liberat condiționat în cursul anului 2019, cu rest de pedeapsă de executat de 386 zile, a deținut, în diferite medii de stocare informatice, fotografii cu minori în ipostaze explicit sexuale și un film ce conține scene pornografice cu minori.

La aceeași dată, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO București au efectuat o percheziție domiciliară în urma căreia au fost ridicate 1 telefon mobil, 2 tablete, 1 card de memorie, 1 cartela SIM, 15 CD-uri, păpuși de jucărie modificate, articole de îmbrăcăminte și lenjerie intimă pentru minori.

În cursul zilei de astăzi, Tribunalului București a dispus arestarea preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile.

:: Sursa: www.diicot.ro

5. DIICOT – Serviciul Teritorial Pitești. Efectuare fără drept de operațiuni comerciale cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație conform legii. Trafic de droguri de risc.Percheziții domiciliare.

La data de 08.10.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Pitești împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Pitești au efectuat un număr de 13 percheziții domiciliare, pe raza municipiului Câmpulung, la locuințele unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunilor de efectuare fără drept de operațiuni comerciale cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație conform legii și trafic de droguri de risc.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada august 2019 – octombrie 2020, mai multe persoane au comercializat cantități semnificative de substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive și droguri de risc, pe raza municipiului Câmpulung.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Pitești au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 33 de persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Argeș.

:: Sursa: www.diicot.ro

6. DIICOT – Biroul Teritorial Olt. Pornografie infantilă în formă continuată. Viol în formă continuată. Reținere.

La data de 07.10.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Olt au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, pentru săvârșirea infracțiunilor de pornografie infantilă în formă continuată și viol în formă continuată.

În cauză s-a reținut faptul că, în seara zilei de 06.10.2020, organele de anchetă au fost sesizate cu privire la faptul că, în perioada mai 2019 – octombrie 2020, inculpatul a întreținut relații sexuale cu 3 persoane vătămate minore, cu vârste cuprinse între 8 și 11 ani, realizând ulterior cu telefonul mobil mai multe materiale pornografice cu acestea.

La data de 07.10.2020, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Olt împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Olt au efectuat 2 percheziții domiciliare, în urma cărora au fost ridicate un telefon mobil, un stick de memorie și un laptop.

În cursul zilei de astăzi, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Olt, cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

:: Sursa: www.diicot.ro

7. DIICOT – Biroul Teritorial Dâmbovița. Trafic de minori. Reținere.

La data de 07.10.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Dâmbovița au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 2 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de minori.

În cauză s-a reținut faptul că, la data de 07.10.2020, cei doi inculpați au transportat cu autoturismul o persoană vătămată minoră într-o locație aflată pe DN 71 Târgoviște – București, în vederea exploatării acesteia prin practicarea prostituției stradale.
Minora a fost depistată de către lucrători din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Dâmbovița, iar în imediata apropiere, la o distanță de 100-200 metri, i-au identificat pe cei doi inculpați care o monitorizau din interiorul unui autoturism.
În urma cercetărilor efectuate în cauză, s-a stabilit faptul că, în perioada august 2020 – octombrie 2020, unul dintre inculpați a racolat persoana vătămată minoră prin metoda “loverboy”, iar mai apoi, împreună cu celălalt inculpat, a transportat-o în diverse locuri din preajma municipiului Târgoviște, în vederea exploatării acesteia prin practicarea prostituției stradale, însușindu-și sumele de bani obținute din această activitate (aproximativ 7000 lei).

În cursul zilei de astăzi, cei doi inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Dâmbovița cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul SCCO Dâmbovița.

:: Sursa: www.diicot.ro

8. DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara. Trafic de droguri de risc și mare risc. Percheziții domiciliare.

La data de 08.10.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Timișoara au efectuat un număr de 17 percheziții domiciliare, pe raza județelor Timiș și Caraș-Severin, la locuințele unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc și mare risc.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2018, un suspect ar fi distribuit cannabis, ecstasy și amfetamină pe raza municipiului Timișoara, atât personal, cât și prin intermediul altor persoane.
În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a mai stabilit faptul că o parte din cantitățile de cannabis comercializate ar proveni din culturi ilicite înființate pe raza județului Timiș.
Din aceleași culturi, o cantitate ar fi fost colectată de către un alt suspect, care ulterior ar fi transportat-o în Germania, în vederea comercializării.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate 9 kilograme de cannabis, 20 de grame de amfetamină, 2 culturi ilicite de cannabis, sumele de 12.000 de lei și 400 de euro, 9 telefoane mobile și ustensile folosite la prepararea și consumul drogurilor.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 13 persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul serviciilor de combatere a criminalității organizate din județele Arad și Caraș – Severin, al jandarmilor din cadrul Grupării Mobile ,,Glad Voievod”, precum și al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Timiș.

:: Sursa: www.diicot.ro

9. DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea. Trafic de persoane. Trafic de minori. Reținere.

La data de 08.10.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Oradea au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane și trafic de minori.

În cauză s-a stabilit faptul că, în perioada 2018 – 08.10.2020, dată la care organele de urmărire penală au acționat prin efectuarea unei percheziții domiciliare la o locație care servea ca fermă de animale, aflată pe raza unei comune din județul Bihor, administrată de către inculpat, au fost adăpostite mai multe persoane vătămate minore și majore ce au fost recrutate direct sau prin intermediari, în scopul prestării unor munci agricole.
Persoanele recrutate provin din medii sociale defavorizate, fără un loc de reședință stabil, sunt lipsite de resurse financiare sau sunt într-o stare de vulnerabilitatea evidentă din cauza unor afecțiuni medicale sau a vârstei fragede. După recrutarea și transportul acestor persoane la ferma respectivă, li se cereau actele de identitate ca o garanție a faptului că nu vor părăsi locația. Aceste acte rămâneau în posesia inculpatului care a refuzat restituirea la cererea repetată victimelor.
După deposedarea de actele de identitate, persoanele racolate au fost cazate în condiții insalubre, într-o cameră aflată într-un corp de clădire improvizat, fără a primi hrana adecvată.
Sub imperiul unui climat de teamă impus prin violență fizică și verbală, dar și determinat de deposedarea de actele de identitate și privarea de orice resurse financiare, persoanele vătămate au prestat muncă la fermă, în condiții deosebit de grele, respectiv erau determinate să lucreze peste 12 ore pe zi, fără pauza săptămânală de odihnă și fără întreruperi pentru recuperare.
Persoanele vătămate nu au fost remunerare pentru munca prestată nici cu sumele derizorii promise inițial de către inculpat, pentru a fi private de resursele necesare deplasării de la fermă și pentru a crea o stare de dependență între acestea și exploatator.

La data de 08.10.2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Oradea au efectuat un număr de 5 percheziții domiciliare, pe raza județului Bihor, în urma cărora au fost ridicate acte de identitate și alte documente relevante cauzei.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul Serviciului Criminalistic al IPJ Bihor și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor.

:: Sursa: www.diicot.ro

10. DIICOT – Biroul Teritorial Giurgiu. Constituire a unui grup infracțional organizat. Trafic de migranți. Reținere. 

La data de 08.10.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Giurgiu au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a trei inculpaţi, cetăţeni bulgari, pentru săvârșirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de migranți.

În urma cercetărilor în cauză a rezultat faptul că mai multe persoane de cetățenie bulgară au racolat, îndrumat, transportat și călăuzit grupuri de migranți, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat dintre Bulgaria si România – prin P.T.F. Giurgiu și PTF Calafat și ulterior, a frontierei de stat dintre Romania și Ungaria – prin PTF Nadlac, destinația finală fiind țări din vestul Europei.
S-a reţinut faptul că grupurile de migranți erau trecute ilegal frontiera de stat în România, prin Punctele de Trecere a Frontierei Giurgiu și Calafat, cu microbuze special modificate pentru disimularea migranților, folosind ulterior aceeaşi modalitate pentru a-i scoate din ţară prin Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II.
O altă metodă folosită de către cetăţenii bulgari consta în racolarea, de pe raza judeţului Timiş, a unor cetăţeni străini, intraţi legal în România, în baza unor vize eliberate în scop de muncă sau aflaţi în procedura de azil, pe care îi ascundeau în mijloacele de transport modificate, pentru ca apoi să îi transporte ilegal în state din Spaţiul Schengen.
La data de 07.10.2020, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II – Csanadpalota s-a prezentat, pentru a ieşi din România, unul dintre inculpaţi, în vârstă de 52 de ani, șofer al unei autoutilitare, care transporta paleţi cu produse electrice pentru Franţa.

În urma efectuării controlului amănunţit al mijlocului de transport, poliţiştii de frontieră au descoperit, ascunși în interiorul paleţilor, patru cetăţeni din Siria, cu vârste cuprinse între 20 şi 42 de ani.
La data de 08.10.2020, Tribunalul Giurgiu a dispus măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile a celor trei inculpaţi.

Cauza a fost instrumentată împreună cu poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu.

:: Sursa: www.diicot.ro

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti