« Secţiuni « Noutăţi legislative
Noutăţi legislative
Proiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
 
 1 comentariu

Strategia națională pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură | Proiect. UPDATE: Publicare în Monitorul Oficial
19.05.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 517 din 19 mai 2021 a fost publicată Hotărârea nr. 539/2021 privind aprobarea Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2021-2023, și a Planului de acțiune al Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2021-2023.

La data de 13 mai 2021, Guvernul României a adoptat hotărârea prin care au fost aprobate:
– Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2021-2023 (anexa nr. 1);
– Planul de acțiune al Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2021-2023 (anexa nr. 2).

Inițiativa legislativă a venit ca urmare a creșterii actelor de violență asociate antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură. „În urma Holocaustului, s-au dezvoltat o serie de mecanisme pentru a combate negarea și distorsionarea Holocaustului, precum și pentru a preveni apariția unor mișcări rasiste, xenofobe, homofobe, extremiste, radicale, care pot degenera în acțiuni violente”, se arată în preambulul actului normativ.

Prezenta hotărâre își propune să evalueze instrumentele actuale de care dispun societatea românească și instituțiile statului pentru a combate antisemitismul, xenofobia, radicalizarea și discursul instigator la ură, instrumente care au fost dezvoltate sectorial, pentru a propune completarea lor și creșterea eficienței acestor instrumente la nivel local, național și corelarea acesteia cu proiecțiile strategice similare implementate la nivel internațional.

Publicul-țintă al strategiei include, în principal, elevii din învățământul preuniversitar, studenții, profesorii, angajații instituțiilor publice, dar și societatea civilă în general.

Intrare în vigoare: 19 mai 2021

***

Vineri, 9 octombrie 2020, Ministerul Afacerilor Externe a lansat în dezbatere publică hotărârea ​pentru aprobarea strategiei naționale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură.

:: Proiectul
:: Anexa 1
:: Anexa 2

 
Secţiuni: Drepturile omului, Lege 9, Monitorul Oficial al României, Proiecte legislative | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Strategia națională pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură | Proiect. UPDATE: Publicare în Monitorul Oficial”

  1. România nu este singurul stat european care a adoptat o astfel de strategie, ea alăturându-se Germaniei și Franței.
    Până acum, în țara noastră s-au petrecut acte de vandalism și alte incidente avându-i drept tintă pe cei care aparțin unor minorități etnice, iar în ceea ce privește actele de terorism, România fiind, din fericire, ferită momentan de asemenea precedente.
    Strategia va reuși să asigure protecția acestor categorii vulnerabile, iar grupul de lucru din cadrul său va duce la îndeplinire obiective clare și precise. Printre acestea, este de menționat și faptul că va fi creat un Muzeu al Istoriei și Culturii Romilor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD