Varia
JURIDICE

Prof. univ. dr. Ion Predescu s-a stins. UPDATE: Mesaje de condoleanțe
13.10.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 12 octombrie 2020, Curtea Constituţională a României a anunţat cu profund regret decesul prof. univ. dr. Ion Predescu, judecător în perioada 2004-2013.

*
*        *

Strălucit absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității București și al Facultății de Litere și Filosofie, domnul Ion Predescu va rămâne în memoria publică drept o personalitate marcantă a vieții juridice și politice din România.

Avocat din 1952, consilier și director al BCAJ Craiova, senator din mai 1990, membru al Comisiei constituționale a Adunării Constituante, președinte al Comisiei juridice a Senatului și ministru al Justiției (1996), a participat la redactarea Constituției României (1991) și a legilor care au pus bazele statului de drept și democrației constituționale.

A fost membru al Asociației Juriștilor din România și cadru didactic asociat la Facultatea de Drept din Craiova și la Facultatea de Drept a Universității „Spiru Haret” din București, precum și autor a numeroase cărți, articole și studii publicate în revistele de specialitate. Dovadă a strălucitei sale cariere stau și distincțiile de stat și profesionale conferite de-a lungul timpului, între care pot fi amintite Steaua României în grad de  Cavaler, Ordinul Serviciul credincios, Ordinul patriarhal Sfinții Împărați Constantin și Elena,  Cetățean de Onoare al municipiului Craiova, omagiat cu Meritul Academic.

Numit judecător al Curții Constituționale în anul 2004 pentru un mandat de 9 ani, a reprezentat un important factor de echilibru, rațiune și înțelepciune, punând în slujba justiției constituționale întreaga sa erudiție, experiență profesională și de viață, dar și calitățile umane deosebite.

Membrii Curţii Constituţionale şi toţi cei care au avut privilegiul de a-l fi cunoscut și de a fi lucrat împreună cu domnul prof. univ. dr. Ion Predescu îi vor purta o binemeritată prețuire și o neştearsă amintire.

Condoleanţe familiei îndoliate.

*
*        *

Av. dr. Traian-Cornel Briciu, Președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România, în numele Uniunii Naționale a Barourilor din România, al Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților și al Corpului profesional al avocaților anunță cu profund regret trecerea la cele veșnice a celui care a fost avocat Ion PREDESCU, membru al Baroului Dolj.

Domnul avocat Ion Predescu a studiat la Liceul teoretic „Radu Greceanu” din Slatina, apoi la Facultatea de Drept din București, ale cărei cursuri le-a absolvit în anul 1951. Ulterior a absolvit și Facultatea de Filozofie.

După absolvirea Facultății, a profesat avocatura în orașul Craiova, fiind avocat pledant definitiv în Baroul Dolj.

Între anii 1990-2004, Ion Predescu a deținut demnitatea aleasă de senator de Dolj în patru legislaturi consecutive. În calitate de parlamentar, el a deținut funcțiile de membru în Comisia constituțională a Adunării Constituante (iunie 1990 – septembrie 1996), precum și de președinte (iunie 1990 – septembrie 1996) și apoi vicepreședinte (decembrie 1996 – februarie 1998) al Comisiei Juridice a Senatului. În următoarele legislaturi a fost secretar al Biroului Permanent al Senatului (până în septembrie 1999) și președinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor și petiții (octombrie 1999 – noiembrie 2000).

În calitate de senator, s-a numărat printre inițiatorii Legii privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat, care a marcat începutul exercitării moderne a profesiei de avocat în România.
S-a remarcat prin multiple alte inițiative legislative, dintre care menționăm următoarele: Legea Consiliului Legislativ; Legea Curții Constituționale (1992); Legea Avocatului Poporului; Regulamentul Senatului; Regulamentul ședințelor comune ale Camerelor Parlamentului; Statutul deputatului și al senatorului; Codul penal (1993-1996); Codul de procedură penală (1993-1996); Legea de organizare judecătorească, nr. 92/1992; legile electorale.

În perioada 3 septembrie – 11 decembrie 1996, Ion Predescu a deținut funcția de ministru al justiției.
Ion Predescu a fost membru al Asociației Juriștilor din România și cadru didactic asociat la Facultatea de Drept din Craiova și la Facultatea de Drept a Universității „Spiru Haret” din București.

A publicat un număr mare de articole și studii în revistele de specialitate și mai multe cărți se specialitate juridică.

În anul 2004, Ion Predescu a fost numit de către Senatul României pentru demnitatea de judecător la Curtea Constituțională a României, pentru un mandat de 9 ani.

Sincere condoleanțe familiei îndurerate, doamnei avocat Bianca Predescu (fiică) fost membru al Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.