Secţiuni » Interviuri
Interviuri
 1 comentariu

Edmond Gabriel Olteanu: Studenții și profesorii alcătuiesc o facultate, nu zidurile și clădirile
19.10.2020 | Alina MATEI

Secţiuni: Articole, Covid 19 Legal React, Interviuri, Selected, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Edmond Gabriel Olteanu

Edmond Gabriel Olteanu

Alina Matei: Mulțumesc, stimate domnule Profesor Edmond Gabriel Olteanu, Decanul Facultății de Drept a Universității din Craiova, pentru timpul alocat cititorilor JURIDICE.ro. De curând ați preluat mandatul de Decan al Facultății de Drept a Universității din Craiova. Care sunt cele mai importante trei proiecte pe care vi le-ați propus?

Edmond Gabriel Olteanu: Vă mulțumesc pentru invitație. Rolul nostru esențial este să pregătim foarte buni juriști. De aceea, vor fi urmărite trei direcții importante: calitatea educației, inserția profesională și vizibilitatea cercetării.

Alina Matei: În ierarhia și multitudinea facultăților de drept din România – publice și private – Facultatea de Drept a Universității din Craiova unde este poziționată?

Edmond Gabriel Olteanu: Facultatea de Drept a Universității din Craiova a început, la 1 octombrie 2020, al 31-lea an universitar. Depinde de scara curgerii timpului dacă e mult sau puțin. După ce în mandatele domnilor decani Dan Claudiu Dănișor și Sevastian Cercel s-a realizat o consolidare instituțională, inclusiv prin realizarea campusului facultății, Facultatea de Drept a Universității din Craiova a crescut constant, atât prin numărul de studenți, cât și prin rezultatele acestora. Prin Hexagonul Facultăților de Drept, care reprezintă un cadru de colaborare academică, inclusiv pe planul cercetării, facultatea noastră se situează în elita școlilor juridice din România. Fără a avea în vedere o statistică, cele 6 facultăți sunt principalele furnizoare de absolvenți care excelează în profesiile juridice.

Alina Matei: Desfășurarea cursurilor online, cel puțin în primul semestru al anului universitar 2020-2021, a luat locul cursurilor față în față. Pereții oltenești ai Facultății oare ce vor spune când nu îi vor vedea pe studenți la cursuri?

Edmond Gabriel Olteanu: Studenții și profesorii alcătuiesc o facultate, nu zidurile și clădirile. Până acum clădirea facultății ne-a oferit un spațiu excelent pentru pregătirea studenților. Până la reluarea activităților clasice, avem doar ”ziduri virtuale”, care nu sunt un impediment în relația profesor – student.

Alina Matei: On-line-ul cum va schimba procesul de predare? Se așază profesorul în fața computer-ului și începe să citească/vorbească?

Edmond Gabriel Olteanu: Predarea nu se reduce la citit și nici măcar la vorbit, ci presupune interacțiune, fie ea și la distanță. Facultatea de Drept avea implementată, pentru învățământul cu frecvență redusă, o platformă de e-learnig. Aceasta ne-a permis, în luna martie, relocarea rapidă a activităților didactice. Am achiziționat servere noi, am instalat o variantă îmbunătățită a platformei  și marea parte a activităților se va derula acolo prin alocarea de sarcini, prin forumuri de discuții și evaluări pe parcurs. Sunt pregătite, pentru cadrele didactice care doresc, săli de curs din care pot preda.

Alina Matei: Studenții vor trebui să se rotească după acest mod de predare, că nu au ce face. Studenții vor muta accentul dinspre profesor spre carte, platforme online, biblioteci virtuale?

Edmond Gabriel Olteanu: Accentul a fost pus întotdeauna pe relația student-profesor, centrarea învățământului fiind pe student. Nu cred că se schimbă fundamental modul de învățare. Sunt convins că, în condițiile date, studiul individual va reprezenta un câștig pentru studenți, rolul nostru fiind să provocăm dorința pentru lectură și dezbatere, fie ea și online.

Alina Matei: Cel mai dificil va fi probabil pentru ”boboci”, studenții de anul I, care încep practic o viață nouă: cea de student. Tehnica de a învăța pentru un examen în mod cu totul diferit decât au făcut-o în liceu cum o vor deprinde?

Edmond Gabriel Olteanu: Așa cum spuneam, învățarea în actualele condiții nu diferă, în mod substanțial, de cea dintr-o perioadă normală. Desigur, predarea și evaluarea sunt diferite. Toată lumea a înțeles cât de importantă este interacțiunea directă dintre cadru didactic și student. Expresia feței studentului este esențială pentru profesor, care își poate calibra discursul în funcție de ce vede în sala de curs. Pentru a ajuta studenții de anul I, asociațiile studenților și cadrele didactice-tutori au activități de acomodare  a lor la predarea online, iar colegii mei au crescut la maximum timpul alocat comunicării la distanță cu studenții.

Alina Matei: Curricula celor 4 ani de studiu este adaptată la realități, la dreptul Uniunii Europene? Pentru că astăzi orice profesie ar alege studenții, raportarea la dreptul UE este necesară și obligatorie.

Edmond Gabriel Olteanu: Curricula este una care conține, atât în cursurile de licență, cât și în cele de master, discipline specifice Dreptului U.E.. Pe de altă parte, planurile de învățământ au fost realizate după consultări, atât cu reprezentanții facultăților din Hexagonul Facultăților de Drept, cât și  cu reprezentanții profesiilor juridice.

Alina Matei: Într-o funcție cum e cea de Decan, ajungi să cunoști toate problemele reale sau imaginare, de la cele administrative, până la ale profesorilor sau studenților. Obstacolele date de măsura acestei funcții cum le veți depăși?

Edmond Gabriel Olteanu: În primul rând, ”familia” Facultății de Drept e pregătită să depășească eventualele obstacole. În al doilea rând, directorii de departament și prodecanii au multă experiență profesională și amintesc aici doar de domnul prodecan Daniel Ghiță, directorul Centrului Teritorial Craiova al I.N.P.P.A.. Sper că și experiența mea managerială anterioară va fi utilă în situații precum cele menționate de dumneavoastră.

Alina Matei: Credeți că marile companii producătoare de tehnologie vor investi în mediul juridic universitar pentru a crea o forță de muncă corespunzătoare prezentului din viitor?

Edmond Gabriel Olteanu: Sunt multe lucruri de spus în privința relației dintre tehnologie și drept. Producătorii de tehnologie sunt pragmatici și ne oferă în primul rând instrumente utile exercitării profesiilor juridice. Mă aștept ca în aceste vremuri să diversifice instrumentele care să ajute predarea și învățarea la distanță.

Alina Matei: Mulți profesioniști ai dreptului, profesori pensionați, avocați și magistrați, pensionați și ei, parcă rămân de multe ori uitați într-un mod necumsecade. Aveți în vedere, în colaborare cu Senatul Universității desigur, acordarea titlului de Doctor Honoris Causa unor astfel de profesioniști?

Edmond Gabriel Olteanu: Am omagiat multe personalități ale ”Dreptului”, din țară sau străinătate, prin propunerea de acordarea a titlului de Doctor Honoris Causa. Acestea nu trebuie însă să facă parte din comunitatea academică a Universității din Craiova, ci să devină membri prin acordarea onorificului titlu. Pentru cadrele didactice pensionate am oferit calitatea de cercetător științific onorific. Lista personalităților din țară sau străinătate care au primit titlul de Doctor Honoris Causa este lungă și menționez, cu titlu de exemplu,  doar personalități din afara țării: Nicolae Mateescu Matte, Patrick Charlot, Nicolas Quelloz, Michael Martinek, Emma Nicholson. Urmează, conform unui plan mai vechi, propuneri importante pentru extinderea comunității academice craiovene cu valoroși ”oameni ai Dreptului”.

Alina Matei: La final, din solidaritate oltenească mai mult, o să vă rog să ne spuneți un banc cu olteni. 🙂

Edmond Gabriel Olteanu: Sper că nu numele meu v-a provocat. Numele arată doar că originile mele, mai îndepărtate, sunt în Oltenia, cele mai apropiate fiind în Câmpia Munteniei. Revenind, sunt multe bancuri cu olteni, poate la fel de multe cu moldoveni sau ardeleni. Tocmai din solidaritate cu aceștia prefer să nu aleg un banc. Totuși, dacă m-ați provocat, pentru a sublinia ”modestia” oltenilor, e cunoscut că oltenii vor întotdeauna să fie printre primii, fiind în competiție chiar și cu ”perfectul simplu” pentru a-l face ”perfectul complex”.  La modul serios, recomand oricând, pentru o lectură aducătoare de zâmbete, poezia parodică a lui Marin Sorescu.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J.

Edmond Gabriel Olteanu: E un mesaj de solidaritate pentru profesioniștii Dreptului. Sunt ani buni de când, așa cum spunea un președinte al Î.C.C.J., asistăm la un permanet ”curs televizat” de drept. Toată lumea se pricepe la drept, aș spune ca la fotbal. Și, iată unde a ajuns fotbalul românesc. Vocile profesiilor juridice nu sunt solidare și mesajul e unul disparat. Îmi doresc să văd solidaritatea tuturor profesiilor juridice atunci când aud afirmații peiorative de genul: ”voi, juriștii…”.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Edmond Gabriel Olteanu: Vă mulțumesc pentru invitație și doresc contributorilor și cititorilor ”JURIDICE.ro” multă putere și sănătate pentru a trece prin aceste vremuri, de negândit în urma cu un an!

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti