Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Articole Noutăți legislative Opinii SELECTED Universitaria

Sunt avocat. Cum pot fi profesor de educație juridică?

5 iulie 2021 | Codruța OBÂRȘIE, Cristi DANILEȚ
Codruța Obârșie

Codruța Obârșie

Cristi Danileț

Cristi Danileț

Pe data de 5 iulie intră în vigoare Legea nr. 184/2021. Aceasta prevede noi activități ce pot fi îndeplinite de către avocați, inclusiv cele în legătură cu educația juridică. Asociația VeDem Just a fost deja contactată de avocați care cred că această lege le permite să fie profesori. Așadar, se impun anumite precizări.

Educația juridică se poate studia în școlile noastre sub două forme: non-formală și formală.

Educația formală în unitățile de învățământ preuniversitare presupune activități regulate de instruire care sunt susținute de cadre didactice acreditate, după o anumită programă avizată și evaluând elevii după o anumită metodologie. Ea are loc în baza Legii educației nr. 1/2011.

Materiile care se predau la școală sunt cele din trunchiul comun și cele opționale (avizate la nivel național de minister sau avizate de inspectoratele școalare, după ce sunt aprobate de consiliul de administrație al școlii). Materia „Educație juridică” s-a predat în anul școlar care tocmai s-a încheiat la un număr de 93 de unități școlare, în cadrul programului la decizia școlii, pe baza programei alcătuite de VeDemJust și a manualului conceput de asociația noastră.

Până acum, avocații nu puteau preda decât în învățământul juridic superior. Odată cu Legea nr. 184/2021 prin care s-a modificat regimul compatibilităților reglementat de Legea nr. 51/1995, avocații vor putea susține activități didactice cu conținut juridic în învățământul liceal și gimnazial. Aceasta nu înseamnă că avocatul a devenit profesor de educație juridică, ci el va putea să predea la școală sau liceu numai dacă deține și calitatea de cadru didactic conform Legii educației nr. 1/2011.

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Un avocat care dorește să devină profesor de gimnaziu sau de liceu trebuie să parcurgă următoarele etape:

1)  Se înscrie la modulul psihopedagogic – acestea sunt cursuri organizate de către  fiecare centru universitar, pe care le parcurge timp de doi ani. Nivelul 1 se face în primul an și dă posibilitatea absolventului să predea în gimnaziu. Nivelul 2 se parcurge în al doilea an de studiu și dă posibilitatea absolventului să predea la liceu. Este de menționat ca modul psihopedagogic poate fi parcurs și de studenții la drept în timpul facultății, însă doar nivelul 1; nivelul 2 se poate parcurge la nivel postuniversitar juridic;

2)  După absolvirea modulului, cei care doresc să predea ca profesor calificat în unitățile preuniversitare trebuie să se înscrie la concursul național de titularizare, unde să obțină nota peste 7. Urmează etapa de repartizare în ședință publică organizată de Inspectoratul Județean, în ordinea notelor obținute la concursul scris. Ea are loc în luna februarie, pentru anul școlar următor.

3) Postul ales are valabilitate temporară. Dacă este un post valabil 1 an, profesorul trebuie ca în anul următor să opteze pentru a se prezenta din nou la titularizare. Dacă postul este valabil 4 ani școala trebuie să își ia angajamentul că poate asigura profesorului o normă întreaga de 18 ore pe parcursul acelor ani. În acest caz, profesorul trebuie să se prezinte la examenul de definitivat și să obțină nota peste 8.

4) Pentru ca postul să fie asigurat pe durată nedeterminată și numai dacă școala poate asigura norma întreagă de 18 ore, profesorul trebuie să se prezinte din nou la titularizare, în anul imediat următor obținerii definitivatului și să obțină nota peste 7.

Este de reținut că nu există materia „Educație juridică” în trunchiul comun de discipline, deci avocatul nu poate să ocupe o catedră de educație juridică imediat ce este angajat de școală.

Absolvenții de drept pot preda în gimnaziu doar trei discipline la prima specializare: la clasa a 5 a – „Gândire critică și drepturile copilului”; la clasa a 6-a – „Educație interculturală”; la clasa a 7-a – „Educație pentru cetățenie democratică”. Mai este la clasa a 8-a materia „Educație economico-financiară”, dar ca a doua specializare, prioritate având absolvenții cu studii economice. Deocamdată, Centralizatorul anual care descrie ce discipline pot fi predate în funcție de specializarea absolvită nu specifică ce materie poate fi predată la liceu de absolvenții de studii juridice.

Indiferent că e vorba de gimnaziu sau de liceu, avocatul trebuie să se încadreze mai întâi ca profesor, în baza unui contract de muncă, după ce a trecut de examenul de titularizare. După ce începe să predea o materie, va putea oferta cel târziu în luna februarie, dar pentru anul următor școlar, o materie opțională, cum ar fi „Educația juridică” după pașii și metodologia descrise aici.

Credem că am lămurit colegii avocați: este foarte greu ca un avocat să fie profesor. Entuziasmul nu trebuie însă să dispară, căci avocații se pot implica voluntar în educația juridică non-formală, cum este și cea desfășurată de VeDem Just. Ea presupune întâlniri neregulate, la care participă oameni ai legii, ong-iști și studenți la drept, prin care li se explică copiilor, pe scurt, câteva noțiuni minimale despre cât e de important a fi respectată legea. O pot face la orele de dirigenție, în timpul Săptămânii Școala Altfel, în cadrul activităților extracurriculare. Așa se procedează începând cu anul 2013 de către magistrați și începând cu anul 2017 de către avocați, în baza unui Protocol încheiat între Ministerul Justiției, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii, Uniunea Națională a Barourilor din România la care au aderat mai multe structuri asociative. Evidența acțiunilor derulate prin intermediul asociației noastre sunt descrise la secțiunea „Acțiuni” de pe site-ul www.educatiejuridica.ro. VeDem Just organizează în mod regulat cursul de „Tehnici și metode de predare non-formală a educației juridice” destinat absolvenților de Drept.

Prof. Codruța Obârșie, Avocat suspendat, Voluntar VeDem Just
Judecător Cristi Danileț, Membru VeDem Just

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale