« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

ÎCCJ. Caz fortuit
29.10.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că o conduită a unui cocontractant, chiar intempestivă şi lipsită de loialitate comercială, nu poate fi echivalată unui caz fortuit în înţelesul legii, întrucât partenerii unui contract au la dispoziţie procedurile legale pentru punerea lui în executare sau eventual rezilierea acestuia cu consecinţa atribuirii lucrărilor unui alt agent comercial. În speță, instanța supremă a considerat că evenimentul invocat de recurent – partenerul contractual nu a mai executat lucrările din anul 2014 – nu poate fi încadrat în noţiunea cazului fortuit, întrucât recurentul putea solicita rezilierea contractului nr. x/29.09.2011 şi apoi să demareze o nouă procedură de achiziţie publică. De altfel, părțile au definit în contract cazul fortuit drept „un eveniment independent de voinţa părţilor, imprevizibil şi insurmontabil, intervenit după încheierea contractului şi care împiedică părţile să îşi execute, total sau parţial, obligaţiile contractuale”. (Decizia nr. 662 din 6 februarie 2020, pronunțată de Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

 
Secţiuni: Drept civil, JURIDICE.ro, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Jurisprudența ÎCCJ, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD