Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Caz fortuit
29.10.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept civil, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Jurisprudența ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că o conduită a unui cocontractant, chiar intempestivă şi lipsită de loialitate comercială, nu poate fi echivalată unui caz fortuit în înţelesul legii, întrucât partenerii unui contract au la dispoziţie procedurile legale pentru punerea lui în executare sau eventual rezilierea acestuia cu consecinţa atribuirii lucrărilor unui alt agent comercial. În speță, instanța supremă a considerat că evenimentul invocat de recurent – partenerul contractual nu a mai executat lucrările din anul 2014 – nu poate fi încadrat în noţiunea cazului fortuit, întrucât recurentul putea solicita rezilierea contractului nr. x/29.09.2011 şi apoi să demareze o nouă procedură de achiziţie publică. De altfel, părțile au definit în contract cazul fortuit drept „un eveniment independent de voinţa părţilor, imprevizibil şi insurmontabil, intervenit după încheierea contractului şi care împiedică părţile să îşi execute, total sau parţial, obligaţiile contractuale”. (Decizia nr. 662 din 6 februarie 2020, pronunțată de Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti