Secţiuni » Mesaje de condoleanţe
Mesaje de condoleanţe

S-a stins Valeriu Cațer, jurnalist și activist pentru drepturile omului


24 ianuarie 2022 | Antonie POPESCU

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

S-a stins (un) Vulcan…

Colegul și prietenul nostru, jurnalistul Valeriu Caţer de la Chișinău a plecat ieri-seară la Cer.

După ce ca elev a fost prezent la marile manifestații de redeșteptare națională din Piața Marii Adunări Naționale și la cele pentru independența Chișinăului față de Moscova, în studenție Valeriu s-a remarcat ca luptător pentru Basarabia și pentru drepturile românilor basarabeni și bucovineni, pentru eliberarea din detenție a membrilor grupului Ilașcu și pentru oprirea agresiunilor rusești de la Nistru din 1992.

Valeriu Cațer a făcut parte din prima și admirabila promoție de tineri veniți la studii în Țară în 1990, grație încheierii la inițiativa lui Mircea Druc, Ion Ungureanu și Nicolae Mătcaș a Acordului Druc-Roman, implementat de Mihai Șora, Marian Papahagi, rectorii Universităților din București, Iași, Cluj, Timișoara, Craiova, Sibiu și Galați precum și de Liga Studenților.

A fost președintele fondator al primei organizații a studenților basarabeni din București, afiliată și integrată Ligii Studenților din România, înființată în toamna lui 1990 împreună cu bravii săi colegi, pre când URSS încă nu dispăruse, ci încă exista in toată puterea ei! Valeriu a făcut încă de atunci Unirea!

A debutat în presă în ziarul Ligii Studenților, scrierile sale fiind preluate de cotidianele „România Liberă”, în suplimentul „Aldine”, și „Ziua”; a scris despre Basarabia și Bucovina într-o perioadă când reîntregirea națională părea imediată.

Între 9 si 27 Martie 1992, Valeriu Cațer a participat la “Drumul Crucii” de la Chișinău la București – cea mai mare campanie publică pentru Basarabia petrecută vreodată, imediat după dezmembrarea imperiului sovietic, organizată de Liga Studenților din București și Organizația Tineretului Creștin-Democrat din Chișinău (OTCD), ocazie cu care a fost distins, alături de ceilalți participanți, cu Crucea Patriarhală, de Patriarhul României, PF Teoctist.

După studiile la Facultatea de Istorie a Universității din București, dragostea sa pentru Basarabia l-a determinat să se întoarcă acasă, la Chișinău, unde a fost jurnalist la „Europa Liberă”, „Basa-press”, Radio Chișinău, „Deschide Moldova” și în multe alte proiecte media și civice.

Din păcate, firul vieții sale zbuciumate a fost întrerupt prematur de complicațiile survenite după o afecțiune cronică de care în sistemul medical occidental un pacient se tratează a la longue.

<<În adolescenţă, trebuie să recunosc, m-a bătut un gând să fac Facultatea de Jurnalism. Am ales, însă, Istoria şi mă felicit azi pentru această decizie. Iar meseria de ştirist (asta îmi place să cred că sunt) am învaţat-o, la ceva vreme după ce am făcut facultatea şi m-am ocupat cu de toate – numai cu istoria mai puţin, de la doi oameni pe care azi am ocazia să-i numesc profesorii mei. Chiar dacă ei – Vasile Botnaru şi Alexandru Canţâr – s-ar putea să nu ştie că anume asta au fost pentru mine. S-a întâmplat acum 10 ani, la „Basa-press”, deși începusem să scriu mai devreme, la Bucureşti, ocazional pentru „România Liberă”. Am fost, pe rând, reporter de agenţie, iar mai apoi de radio – la „Europa Liberă”, producător și moderator de emisiune matinală. Am adunat laolaltă satisfacţia, dar şi oboseala rutinei din ultimii doi ani. Le sunt imens de recunoscător tuturor colegilor cu care am lucrat acolo, dar (mă văd obligat s-o mărturisesc) „Publika TV” mi-a redescoperit pasiunea pentru jurnalism. În rest, sunt câteodată al naibii de afurisit, dar îmi trece repede și regret dacă s-a întâmplat să supăr pe cineva, iubesc prietenii pe care îi am şi m-a durut foarte tare când s-a întâmplat (dintr-o cauză sau alta) să pierd vreunul, îmi plac muzica rock şi jazz-ul, teatrul şi cărţile (mă înnebuneşte mirosul de hârtie abia ieşită de sub tipar), ştiu să călăresc şi ador caii (am făcut vreo doi ani de echitaţie în copilărie). Nu iert doar trădarea, făţărnicia şi prostia.>> – declara regretatul jurnalist pentru „Publika”.

Dumnezeu să odihnească în pace sufletul lui bun!

Avocat Antonie Popescu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică