Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Despre logodnă în Codul civil român – art. 266-270
15.10.2020 | Cristina Diana TOMA

Secţiuni: Articole, Content, Drept civil, Dreptul familiei, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cristina Diana Toma

Cristina Diana Toma

Codul civil român astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 287 din 2009 intrat în vigoare la 1 octombrie 2011, reglementează în Cartea a II-a Despre familie, Titlul II Căsătoria, Capitolul I Logodna în art. 266-270 după cum urmează: încheierea logodnei, ruperea logodnei, restituirea darurilor, răspunderea pentru ruperea logodnei, termenul de prescripție.

Art. 266 C. civ. reglementează în cinci aliniate încheierea logodnei.

În aliniatul 1 este definită logodna ca fiind promisiunea reciprocă de a încheia căsătoria.

Pentru a fi valabil încheiată, logodna trebuie să îndeplinească condițiile de fond pentru încheierea căsătoriei după cum urmează:
– consimțământul la căsătorie;
– vârsta matrimonială;
– bigamia;
– interzicerea căsătoriei între rude;
– interzicerea căsătoriei între tutore și persoana minoră;
– alienația și debilitatea mintală;
– interzicerea sau echivalarea unor forme de conviețuire cu căsătoria.

De la aceste condiții de fond art. 266 alin. 2 C. civ. prevede două excepții:
– excepția avizului medical;
– excepția autorizării instanței de tutelă.

Caracterele juridice ale logodnei:
1. logodna este o uniune între două persoane de sex opus (bărbat sau femeie);
2. logodna este monogamă;
3. logodna este liber consimțită;
4. logodna este consensuală;
5. logodna se încheie până la căsătorie;
6. logodna se întemeiază pe egalitatea în drepturi și obligații ale persoanelor logodite;
7. logodna se încheie în scopul căsătoriei;
8. logodna este un fapt juridic.

Condițiile de formă privind încheierea logodnei și dovada acesteia sunt reglementate în art. 266 alin. 3 C. civ., astfel că încheierea logodnei nu este supusă niciunei formalități și poate fi dovedită cu orice mijloc de probă.

Încheierea căsătoriei nu este condiționată de încheierea logodnei.

La fel ca și căsătoria, logodna se poate încheia doar între bărbat și femeie.

De asemenea, este interzisă încheierea logodnei între persoane de același sex. Logodna încheiată între persoane de același sex în străinătate fie de cetățeni români, fie de cetățeni străini nu este recunoscută în România.

Art. 267 C. civ. în cele trei aliniate reglementează ruperea logodnei. Consecințele ruperii logodnei și angajarea răspunderii pentru ruperea logodnei fiind reglementate de art. 268, respectiv art. 269 C. civ.

Astfel, logodnicul (bărbatul sau femeia) care rupe logodna nu poate fi constrâns să încheie căsătoria, consimțământul fiind dat personal și liber atât în momentul încheierii logodnei cât și în momentul ruperii logodnei, ruperea logodnei fiind tot o acțiune personală și liberă.

Clauza penală stipulată pentru ruperea logodnei este considerată nescrisă astfel cel care va rupe logodna va răspunde pentru prejudiciul cauzat celeilalte părți.

Asemenea încheierii logodnei care nu este supusă niciunei formalități și poate fi dovedită cu orice mijloc de probă și ruperea logodnei nu este supusă niciunei formalități și poate fi dovedită cu orice mijloc de probă.

Consecințele ruperii logodnei.

Conform art. 268 în cazul ruperii logodnei sunt supuse restituirii darurile pe care logodnicii le-au primit în considerarea logodnei sau pe durata acesteia, în vederea căsătoriei.

Fac excepție de la restituire darurile obișnuite.

Darurile se restituie în natură sau atunci când restituirea în natură nu mai este posibilă, în măsura îmbogățirii.

Obligația restituirii darurilor nu există în cazul încetării logodnei prin moartea unuia dintre logodnici.

Conform art. 269 C. civ. este angajată răspunderea pentru ruperea logodnei astfel:

Partea care rupe logodna (bărbatul sau femeia) în mod abuziv poate fi obligată la despăgubirii pentru cheltuielile făcute sau contractate în vederea căsătoriei, în măsura în care au fost potrivite cu împrejurările, precum și pentru orice alte prejudicii cauzate.

Partea (bărbatul sau femeia) care, în mod culpabil, l-a determinat pe celălalt să rupă logodna poate fi obligată la despăgubiri pentru cheltuielile făcute sau contractate în vederea căsătoriei, în măsura în care au fost potrivite cu împrejurările, precum și pentru orice alte prejudicii cauzate.

Cele două acțiuni civile prevăzute de dispozițiile art. 268 și 269 C. civ. sunt supuse unui termen de prescripție de 1 an de la ruperea logodnei. Termenul curge de la ruperea logodnei, moment ce poate fi dovedit prin orice mijloc de probă de către logodnicul păgubit.

Temeiul răspunderii îl constituie regulile dreptului comun în materia răspunderii civile delictuale.

Deși nereglementată de Codul familiei anterior, logodna a existat în dreptul românesc. Legiuitorul modern reglementează logodna în peisajul noii legislații civile românești.

Avocat Cristina Diana Toma

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti