Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drepturile omului
Drepturile omului
DezbateriToate evenimenteleCărţiProfesionişti

Titus Corlățean a participat la reuniunea online a Comisiei APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului
15.10.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drepturile omului
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 14 octombrie 2020, Senatul României a informat că senatorul Titus Corlățean, vicepreședinte al Senatului, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, a participat la reuniunea online a Comisiei APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului, potrivit unui comunicat.

În cadrul reuniunii, Titus Corlățean a prezentat, în calitate de raportor general al Comisiei APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului pentru abolirea pedepsei cu moartea, o notă de informare cu privire la ultimele evoluții pe acest subiect în statele membre ale Consiliului Europei, în statele cu statut de observator, în Belarus și în statele ale căror parlamente au statut de partener pentru democrație la APCE.

În expunerea sa, Titus Corlățean a menționat că marcarea Zilei mondiale de luptă împotriva pedepsei cu moartea (10 octombrie) a fost dedicată în acest an modului în care este asigurat accesul la dreptul fundamental al reprezentării juridice efective, care poate face diferența între viață și moarte. De asemenea, a menționat că 142 de state au abolit de iure sau de facto pedeapsa capitală, în timp ce alte 56 de state continuă să o aplice. În același timp, a arătat că, potrivit celui mai recent raport al Amnesty International, în topul țărilor care continuă să recurgă la pedeapsa capitală se află, în ordine descrescătoare, China, Iran, Arabia Saudită, Irak, Egipt, SUA, Pakistan și Somalia, iar conform informațiilor puse la dispoziție de aceeași organizație neguvernamentală, în 2019, au avut loc, la nivel mondial, 657 de execuții, fiind al doilea an consecutiv cu o ușoară tendință de scădere. Totodată, și-a manifestat preocuparea față de executarea pedepsei capitale în anumite state împotriva unor persoane minore sau lipsite de discernământ sau în ceea ce privește condamnarea unor persoane în baza unor mărturii obținute prin intermediul torturii sau al altor tratamente inumane sau degradante.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti