Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Lideri pentru Justiţie XII (2021). Program de leadership pentru tineri profesioniști în drept din România. UPDATE: Rezultate selecție
07.01.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 6 ianuarie 2021: 21 de tineri profesioniști în drept au fost selectați să facă parte din generația 12 de participanți în programul Lideri pentru Justiție România / Leaders for Justice Romania, potrivit unei informări.

Membrii comunității sunt asistenți judiciari, avocați, consultanți juridici, grefieri, judecători, membri în ONG-uri, procurori sau studenți la drept din Brașov, București, Cluj-Napoca, Dej, Fălticeni, Galați, Gheorgheni, Ploiești și Timișoara.

***

19 octombrie 2020: Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundaţiei Konrad Adenauer lansează apelul la candidaturi pentru cea de-a 12-a ediţie a programului de leadership pentru tineri jurişti din România – Lideri pentru Justiţie. 

Programul este deschis tinerilor juriști între 22 și 35 de ani aflaţi în primii 5 ani de carieră  profesională, masteranzilor, precum și studenţilor la drept aflaţi în ultimul an de studiu. Vor fi selectaţi 20 de tineri juriști cu potenţial de lideri.

Lideri pentru Justiţie pune accent pe deprinderea abilităţilor și dezvoltarea cunoștinţelor  de leadership, o mai bună înţelegere a profesiilor juridice (prin interacţiunea cu participanţii și absolvenţii programului) și a sistemului de justiţie în ansamblul lui (prin întâlnirile cu profesioniști din domeniu) dar și pe identificarea soluţiilor pentru rezolvarea  problemelor din sistemului de justiţie și din societatea românească în ansamblul ei.

Candidatura ta trebuie să conţină:

– un CV;

– o scrisoare de motivaţie de o pagină;

– un eseu de maxim două pagini în care să prezinţi, la alegere, o schimbare  pe care vrei să o implementezi în folosul sistemului de justiţie, al profesiei din  care faci parte sau al instituţiei în care activezi. Identifică o problemă punctuală (o nevoie acută, ceva care te deranjează profund), vino cu soluţii concrete (sustenabile pe termen mediu și lung) care să reflecte schimbarea și descrie cum îţi aduci tu aportul, prezintă cum ar trebui să arate sistemul/instituţia/profesia după implementarea schimbării.

Documentele vor fi redactate în limba română, mărime text font 11 și o distanţă de 1,5  între rânduri.

Trimite candidatura ta la adresa office.rspsoe@kas.de până la data de 25 octombrie 2020, ora 23:59. Fiecare candidat va primi o confirmare de înscriere, via email, în maxim 48 de ore de la expirarea termenului limită. În lipsa acestei confirmări, vă rugăm să ne contactaţi.

Procesul de selecţie va consta din 2 etape:

– preselecţia candidaturilor scrise (26 octombrie – 6 noiembrie 2020);

interviurile cu cei preselectaţi (16 – 20 noiembrie 2020).

Comunicarea rezultatului final: până la data de 10 decembrie 2020. Atât candidaţii (pre)selectaţi, cât şi cei respinşi vor fi anunţaţi prin e-mail.

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăţi, intră pe site-ul nostru www.kas.de/leadership, pe pagina oficială de Facebook www.facebook.com/LeadersforJustice sau pe canalul de Youtube LeadersforJustice.  

Aşteptăm candidatura ta!

Ce presupune Lideri pentru Justiţie 2021?  

– Șase sesiuni de training și o întâlnire cu absolvenţii comunităţii „Lideri pentru Justiţie”, toate dedicate dezvoltării abilităţilor de lider:

21-24 ianuarie 2021 Sesiunea 1 – Viziune şi creativitate. Misiune și valori comune / Vision and Creativity. Common Mission, Common Values  

18-21 februarie 2021 Sesiunea 2 – Cum să lucrezi în echipă şi să conduci o echipă. Povestea lui Eu vs. Noi / Team Leading and Team Work. The Tale of I Do vs. We Do 

11-14 martie 2021 Sesiunea 3 – Abilităţi de comunicare și branding personal / Communication Skills and Personal Branding 

15-18 aprilie 2021 Sesiunea 4 – Managementul schimbării și arta de a lua cele mai bune decizii / Decision Making and Change Management. The Art of Sound Choices 

20-23 mai 2021 Sesiunea 5 – Managementul proiectelor. Instrumente care fac diferenţa / Project Management. The “HowTo” that will Make the Difference 

10-13 iunie 2021 Sesiunea 6 – Ce mai trebuie să ştii pentru a deveni un bun lider & Întâlnirea Anuală a comunităţii “Lideri pentru Justiţie”/ Leaders for Justice Community Annual Meeting  

• Formatul în care va avea loc programul Lideri pentru Justiţie 12 (2021) va depinde de evoluţia crizei COVID-19 din această toamnă și de reglementările în vigoare, precum și cele preconizate pentru prima parte a anului 2021. Până în prezent, sesiunile de training s-au desfășurat de joi, ora 15:00 până duminică, ora 13:00, cu module de training în intervalele 09:00-13:00 și 15:00-19:00. Datele din lista de mai sus au titlu provizoriu. Locaţiile și datele finale ale sesiunilor de training vor fi transmise candidaţilor selectaţi în luna decembrie. Toate costurile programului (cazare, mese, pauze de cafea, materiale de training, etc.), cu excepţia transportului în ţară, sunt acoperite de Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al KAS.

• Vizită de studiu la Berlin (urmează a fi confirmată; septembrie/octombrie 2021): timp de o săptămână, participanţii vor lua contact cu sistemul de justiţie german prin întâlniri cu decidenţi, vizite la instituţii relevante și participarea la ședinţe de judecată (civil și penal). Între instituţiile incluse în program, s-au numărat până acum Bundestag-ul german, Tribunalul de Land, Curtea Constituţională de Land, Biroul Procurorului General, Ambasada României la Berlin sau Asociaţia Magistraţilor din Germania. Pe tot parcursul vizitei de studiu va fi asigurată prezenţa unui interpret, iar toate costurile aferente vizitei vor fi acoperite de organizatori.

• Implementarea unor proiecte de grup: pe parcursul sesiunilor de training, participanţii vor dezvolta idei de proiecte care vizează probleme-cheie din sistemul de justiţie sau din societatea românească privită ca ansamblu. Structura programului, prin succesiunea temelor celor 6 sesiuni de training, îi ghidează pe participanţi în utilizarea abilităţilor învăţate și le facilitează folosirea instrumentelor dobândite pentru îndeplinirea scopului practic al proiectelor de grup.

• Întâlniri cu decidenţi şi profesioniști cu o activitate remarcabilă în domeniul justiţiei: fiecare sesiune de training include un modul de 3-4 ore în care participanţii discută deschis, pe o temă de actualitate din justiţie, cu unul sau mai mulţi invitaţi. De asemenea, participanţii vor avea acces la toate întâlnirile lunare ale comunităţii de absolvenţi

• Leaders for Justice Alumni Community: candidaţii selectaţi se vor putea implica în activităţile comunităţii de absolvenţi formată din 190 de tineri din toate profesiile juridice (judecători, avocaţi, procurori, consilieri juridici, ofiţeri de poliţie, mediatori, asistenţi universitari, juriști în ONG sau companii din mediu privat, ofiţeri educatori în penitenciar, notari publici, masteranzi sau doctoranzi, etc.). În cadrul comunităţii de absolvenţi, membrii implementează și participă activ la proiecte de grup care vizează probleme cheie din sistemul de justiţie sau din societatea românească în general, organizează întâlniri de socializare sau discuţii deschise cu profesioniști, participă împreună la diferite evenimente culturale sau sportive.

• Asociaţia LiderJust: participanţii au posibilitatea de a se înscrie şi a contribui activ la activităţile Asociaţiei LiderJust, organizaţie non-guvernamentală înfiinţată de absolvenţii programului cu scopul de a facilita și promova implementarea proiectelor iniţiate de membrii comunităţii “Lideri pentru Justiţie”. Mai multe detalii pe site-ul asociaţiei la adresa www.liderjust.ro.

Lideri pentru Justiţie  – Scurtă descriere  

Scopul principal al programului îl reprezintă formarea unei comunităţi de tineri motivaţi care să îşi asume valorile statului de drept şi integritatea profesională ca repere fundamentale în activitate şi care să fie pregătiţi să promoveze aceste valori în rândul colegilor din domeniu.

Obiectivele acestui program sunt formarea susţinută a unor tineri jurişti talentaţi și dezvoltarea abilităţilor esenţiale de leadership, înzestrarea acestora cu informaţii de substanţă privind principiile democraţiei şi ale statului de drept şi, nu în ultimul rând, principiile de etică profesională. Tinerii selecţionaţi vor implementa proiecte individuale şi de grup pentru a avea o înţelegere practică asupra a ceea ce înseamnă să fii un adevărat lider.

Grupul ţintă al acestui program este constituit din tineri jurişti care se află fie în primii 5 ani de carieră profesională, fie sunt masteranzi în drept sau studenţi în ultimul an de studiu și care au potenţialul de a deveni lideri. Participanţii selectaţi vor proveni de pe întreg teritoriul României și din toate domeniile juridice. Vor fi selectaţi 20 de tineri motivaţi să îşi asume un rol activ în evoluţia sistemului juridic şi socio-politic din România.

Activităţile cuprinse în acest proiect vizează trei componente majore: 1) deprindea de varii abilităţi de leadership și lucru în echipă, 2) înţelegerea mai profundă a mecanismelor sistemului de justiţie și 3) interacţiuni cu personalităţi din justiţie și societate.

Rezultatul pe termen lung al acestui program de leadership constă în crearea unei reţele naţionale de tineri profesionişti în domeniul juridic, dornici să-şi dezvolte aptitudinile de lideri, dar și capacităţile şi modalităţile de acţiune astfel încât să devină adevăraţi agenţi ai schimbării.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti