Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Articole Fiscalitate Opinii SELECTED

Avocatura în contextul noii inițiative de modificare legislativă a CASS-ului la profesiile liberale

15 august 2023 | Ion ILIE-IORDĂCHESCU
Ion Ilie-Iordăchescu

Ion Ilie-Iordăchescu

Initiativa de modificare legislativa a CASS-ului in privinta profesiilor liberale se refera la un CASS neplafonat de 10%. Intr-un asemenea context se ajunge la o situatie discriminatorie fata de ceilalti cetateni ai Romaniei, incalcandu-se astfel prevederile art. 16 din Constitutia Romaniei privind respectarea principiului egalitatii in drepturi.

Decizia CCR nr. 755/2014 si Decizia CCR nr. 683/2016 se refera la un tratament egal pentru situatiile care nu sunt diferite. Dl Aurel Ciobanu, cadru universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, referindu-se la acest aspect, arata intr-o scrisoare deschisa transmisa catre Nicolae I. Ciuca, Presedintele Partidului National Liberal, si Marcel Ciolacu, Prim-ministrul Romaniei, Presedintele Partidului Social Democrat, opinia sa in legatura cu situatia creata.

In acest sens, se ajunge la concluzia ca avocatii care fac parte din categoria liber profesionistilor trebuie sa plateasca un CASS de 10% alaturi de impozitul de 10%. O asemenea masura a fost generata de imprejurarea ca Ordonanta austeritatii a fost emisa fara o analiza de impact a situatiei corpului de avocati din Romania. Aplicarea ei permite destabilizarea activitatii avocaturii, generand nemultumiri din partea avocatilor.

In orice caz, schimbarea legislatiei privind activitatea avocatilor trebuia efectuata cu respectarea normelor constitutionale. Mentinerea acestei situatii determina imposibilitatea solutionarii corespunzatoare a unor fenomene infractionale grave. Astfel, infractiunile de evaziune fiscala, de spalarea banilor, de coruptie etc., datorita gradului lor mare de complexitate vor necesita pe viitor un efort substantial din partea avocatilor. Intr-un asemenea context, activitatea avocatului nu trebuie supusa la o impozitare excesiva in conditiile in care el nu beneficiaza de privilegii fiscale. Nu trebuie uitat ca, in vremurile actuale, clientela majoritatii avocatilor este constituita din justitiabili cu venituri modeste. Ca atare, veniturile avocatilor, prin decizia politica sus-mentionata, sunt afectate.

Transferarea contributiilor de sanatate la ANAF, stabilirea unui nou segment beneficiar al serviciilor de sanatate fara a plati cotizatii si decontarea salariilor din spitalele de stat din fondul FNUASS au dus la un dezechilibru al acestui fond.

De remarcat ca pana la transferarea atributiei de colectare a CNAS la fisc, FNUASS inregistra excedend. Mai mult, toti contribuabilii erau reprezentati in Consiliul Administrativ. In acest sens reprezentantii angajatorilor, ai salariatilor, ai liber profesionistilor, ai pensionarilor, ai Guvernului si ai Administratiei prezidentiale faceau parte din Consiliul de Administrare.

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Alaturi de aceasta situatie, creata de noile categorii beneficiare de servicii de sanatate care nu platesc cotizatii, si a decontarii din fondul FNUASS a salariatilor din spitalele de stat a intervenit si cresterea salariilor in sanatate fara o analiza de impact corespunzatoare. De mentionat ca mai mult de 20% din bugetul FNUASS este afectat pentru acoperirea cresterilor salariale din spitale in conditiile in care fondul de sanatate deconteaza serviciile prestate de persoanele asigurate.

Ca o consecinta a acestei stari este justificata pozitia Baroului Bucuresti de a “uza de toate demersurile si remediile legale impotriva impunerii avocatilor cu CASS in sistem real neplafonat….” (extras din comunicatul Baroului Bucuresti din 12 august 2023).

Avocat Ion Ilie-Iordăchescu

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership