Secţiuni » Arii de practică » Business » Proprietate intelectuală
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti

TUE. T-818/19 – Dvectis CZ/EUIPO – Yado. Model comunitar înregistrat. Nulitate. Absența caracterului individual. Utilizator avizat. Gradul de libertate al creatorului. Absența impresiei globale diferite. Jud. dr. Octavia Spineanu-Matei, membru al completului
19.10.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

La data de 15 iunie 2016, reclamanta Dvectis CZ s.r.o. a depus o cerere de înregistrare a unui desen sau model comunitar la Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO), în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 6/2002 al Consiliului din 12 decembrie 2001 privind desenele sau modelele comunitare.

Desenul sau modelul comunitar a cărui înregistrare a fost solicitată și care este contestată în speță este reprezentat în imaginea de mai jos:

La 3 octombrie 2016, Yado s.r.o. a introdus, în temeiul articolului 52 din regulament o acțiune în anularea desenului sau modelului, pe motiv că, în esență, desenul sau modelul în discuție ar fi lipsit de noutate și de caracter individual prin raportare la desenul sau modelul comunitar înregistrat la data de 17 decembrie 2013 sub numărul 2371591-0003 reprezentând o „pernă de susținere”, redat în imaginile de mai jos:

La data de 5 februarie 2018, divizia de anulare din cadrul EUIPO a declarat nul desenul sau modelul contestat, motivat de faptul că, și dacă ar fi îndeplinit condiția noutății, conform articolului 5 alin. (1) lit. b) din Regulamentul (CE) nr. 6/2002, acesta este, în orice caz, lipsit de caracter individual, conform articolului 6 alin. (1) lit. b) din același regulament.

Prin Decizia din 10 septembrie 2019, Camera a Treia de Recurs din cadrul EUIPO a respins recursul.

Prin Hotărârea pronunțată la data de 15 octombrie 2020, Tribunalul a respins recursul formulat împotriva acestei din urmă decizii, reținând, în esență, următoarele:

Impresia globală a desenelor sau modelelor în cauză este dominată de o formă dreptunghiulară, cu unghiuri rotunjite, care prezintă o convexitate ușor perceptibilă pe trei laturi și o concavitate marcată pe a patra parte, precum și două cusături sau linii care împart produsele în cauză în trei părți. Sinergia acestor trei caracteristici fundamentale transmite utilizatorului avizat, căruia trebuie să i se atribuie o vigilență și o sensibilitate particulare, o impresie globală similară.

Diferențele dintre desenele și modelele în cauză sunt insuficient marcate pentru a produce asupra utilizatorului avizat, prin ele însele, o impresie globală diferită de cea produsă de desenul sau modelul anterior, ținând seama de un grad deloc substanțial limitat al libertății creatorului în elaborarea desenelor sau modelelor. Prin urmare, diferențele nu se dovedesc a fi de natură să confere un caracter individual desenului sau modelului industrial contestat.

Astfel, în mod corect și fără a comite o eroare de apreciere, a considerat Camera de Recurs că desenele sau modelele în cauză produc aceeași impresie globală asupra utilizatorului avizat, chiar dacă, a constatat Tribunalul, acesta din urmă poate fi atât utilizatorul final al produselor în cauză, cât și un profesionist în domeniul paramedical sau ergonomie, desenul sau modelul în litigiu fiind lipsit de caracter individual.

Hotărârea cu referința T‑818/19, Dvectis CZ/EUIPO – Yado (Coussin de soutien), ECLI:EU:T:2020:486, poate fi consultată pe site-ul Curia integral în limba de procedură, engleză, aici și în limba franceză aici.

* Traducere și rezumat de Andreea Livădariu

Secţiuni: CJUE, Content, Dreptul proprietatii intelectuale, Dreptul Uniunii Europene, Jurisprudență, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO