Secţiuni » Arii de practică » Business » Asigurări
Asigurări
CărţiProfesionişti

Întrebare preliminară cu privire la opozabilitatea nulității unui contract de asigurare de răspundere civilă auto
20.10.2020 | Mihaela MAZILU-BABEL

Secţiuni: Asigurări, CJUE, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Judecătorul portughez se întreabă cu privire la opozabilitatea nulității unui contract de asigurare de răspundere civilă auto (C-375/20 Liberty Seguros).

Situația de fapt:
1. materii UE incidente:
– libera prestare a serviciilor
– apropierea legislațiilor
2. avem o reglementare națională care permite opozabilitatea, față de terții prejudiciați și față de Fundo de Garantia Automóvel, a nulității unui contract de asigurare de răspundere civilă auto, atunci când nulitatea respectivă rezultă din împrejurarea că:
2.1. titularul poliței de asigurare a utilizat vehiculul asigurat pentru transportul remunerat, clandestin și ilegal de persoane și de mărfuri
2.2. și a ascuns acest scop societății de asigurare
3. necesitatea de a afla dacă dreptul UE se opune unei astfel de reglementări
4. totodată, necesitatea de a afla dacă răspunsul ar fi identic inclusiv în cazul în care pasagerii ar fi cunoscut caracterul clandestin și ilegal al transportului
5. pentru rezumatul în limba română a întregului conținut al cererii de pronunțare a unei decizii preliminare, a se vedea aici (15 pagini).

Dispoziții invocate a fi incidente: „Dreptul Uniunii și, în special, Directiva 2009/103/CE”

dr. Mihaela Mazilu-Babel

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti