Secţiuni » Războiul din Ucraina
Războiul din Ucraina
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Afaceri transfrontaliere Articole Drepturile omului Opinii Războiul din Ucraina SELECTED

La / pentru sfârșitul războiului ruso-ucrainean și al războiului cel dintre noi

30 ianuarie 2023 | Antonie POPESCU
Antonie Popescu

Antonie Popescu

Comunitatea românească din Ucraina are altă istorie, dimensiune și afirmare decât altele, și acolo unde nu este diasporă ci băștinașă are libertatea și dreptul fundamental de a-și alege Mitropolia la care să adere.

Astfel, românii băștinași din raioane precum Cernăuți, Ismail sau Reni au dreptul să hotărască dacă aderă la Mitropolia Bucovinei sau la Mitropolia Basarabiei reactivate.

La fel, așa cum și diaspora ucraineană din România are un Vicariat și diaspora românească de la est de Nistru – Balta, de la est de Bug – Kirovograd și cea de la Kiev au dreptul la un Vicariat.

În acest context, amintim și faptul că, luni, 23 ianuarie 2023, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), referindu-se la situația ecleziastică a comunităților de români ortodocși din Ucraina, a declarat: „Preoții comunităților de etnie română din Ucraina nu aparțin de Patriarhia Română / Biserica Ortodoxă Română, ci în mod majoritar de Biserica Ortodoxă Ucraineană rămasă în comuniune cu Biserica Ortodoxă Rusă.

Considerăm că în sfera acestor relații pe tărâm bisericesc, nu se discută în termenii de reciprocitate-paritate ci de reciprocitate și proporționalitate, întrucât, spre deosebire de alte instituții, Biserica este datoare să răspundă adecvat și plenar tuturor enoriașilor săi, potrivit cu multitudinea lor și cu aspirațiile și trebuințelor lor religioase – fiind diferite dimensiunile și afirmarea, în unicitatea lor, ale celor două comunități naționale, română aflătoare azi in Ucraina comparativ cu cea ucraineană din România.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko (mandat prezidențial: 7 iunie 2014 – 20 mai 2019) nu a impus Patriarhiei Române și nici nu le-a impus românilor de la Cernăuți, Ismail sau Reni un Vicariat, din moment ce ei au Mitropolii canonice. Și, nici nu li s-ar putea impune altceva, în considerarea Convențiilor internaționale de protecție a drepturilor omului și în condițiile existenței Tratatului bilateral româno-ucrainean care impune ambelor state standardele internaționale in materie.

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Pe 21 aprilie 2016, cu prilejul unei vizite oficiale efectuate în țara noastră, fiind primit la Reședința Patriarhală de către Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel, Președintele Poroșenko „a adresat rugămintea ca Patriarhul României să susțină și să faciliteze realizarea dorinței ucrainenilor de a avea o Biserică Ortodoxă unită„, menţionând că „în Ucraina există peste 100 de parohii ortodoxe în care slujbele religioase se oficiază în limba română” şi exprimând „dorinţa ca și ucrainenii din România să poată avea slujbe religioase în limba maternă, inclusiv în Bucureşti„.
Patriarhul Daniel a amintit că, „în România, funcționează un Vicariat Ortodox Ucrainean, care are 32 de biserici parohiale şi 3 mănăstiri, în care slujbele religioase se oficiază în limba ucraineană„, exprimând „disponibilitatea pentru înfiinţarea unei parohii care să deservească comunitatea ucraineană din capitala României„.

Nici Biserica Autocefală a Ucrainei și nici Președintele Petro Poroșenko nu au impus și nici nu au cerut (doar) un Vicariat pentru cei 500.000 de români din Ucraina, șeful statului ucrainean de atunci nesolicitând un asemenea lucru nici în cuprinsul declarației de presă comune susţinute împreună cu Președintele României Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, în timpul vizitei susmenționate.

Au existat însă români care au revenit la mitropolia lor canonică precum cei de la Anadol și Frecăței de lângă Reni sau Hagi-Curda / Camușovca de lângă Ismail – parohii care s-au afiliat la Mitropolia Basarabiei încă din 1994, așa cum și slujitorii și preoții de la Boian, Mohoreanu sau Bănceni puteau să facă tot atunci, desprinzându-se din Biserica Rusă, care ocupa acest spațiu canonic din 1944.

Amintim faptul că, în 1992, de la Chișinău s-a cerut reactivarea vechii Mitropolii a Basarabiei şi revenirea sub oblăduirea canonică a BOR, iar Sfântul Sinod a binecuvântat această voinţă şi această hotărâre şi, prin scrisori semnate de Patriarhul Teoctist, a făcut cunoscut și Patriarhului Alexei al II-lea al Rusiei şi celorlalţi Întâistătători ai Bisericilor Ortodoxe surori Actul Patriarhal şi Sinodal din 19 decembrie 1992 în care, între altele, se menționa: „Prin reactivarea Mitropoliei Basarabiei se săvârşeşte astăzi un act sfânt de adevăr şi dreptate, care reîntregeşte plinătatea comuniunii de credinţă strămoşească şi gândire românească.

Examinând situaţia relaţiilor Patriarhiei Române cu Biserica Ortodoxă Rusă, în urma convorbirilor de la Constantinopol, Cancelaria Sfântului Sinod al BOR a dat publicităţii, la 9 aprilie 1992, un Comunicat în care se specifica: „Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nu a recunoscut niciodată desfiinţarea Mitropoliei Basarabiei, cu sediul la Chişinău, şi nici a Mitropoliei Bucovinei, cu sediul la Cernăuţi. Patriarhia Română nu a acceptat şi nu poate accepta niciodată consecinţele nefaste ale pactului Ribbentrop-Molotov.

De aceea, așa cum spuneam acum aproape trei ani într-un interviu acordat ziarului „Evenimentul Zilei”, „cred că la sfârșitul războiului, după o îndelungă consfătuire și chibzuire, Bucureștiul oficial și cel bisericesc, prin Patriarhie, Sfântul Sinod și de la Iași, Mitropolia Moldovei care se numește și a Bucovinei, să intre în dialog cu Kievul și, bineînțeles, și în prealabil cu reprezentanții autentici ai românilor din Regiunea Cernăuți și din celelalte zone unde trăiesc români, autohtoni, aproape sau departe, în diaspora, pentru a găsi calea cea bună și dreaptă în sprijinirea conaționalilor și coreligionarilor” – care ar consta deocamdată în reactivarea Mitropoliei Bucovinei!

Avocat Antonie Popescu

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale