Secţiuni » Comunicare profesională
Comunicare profesionalăComunicate profesioniştiEvenimente programateEvenimente recenteOportunităti de carieră
4 comentarii

Florin Iordache, noul președinte al Consiliului Legislativ. UPDATE: Publicare hotărâre în Monitorul Oficial. UPDATE: Sesizare de neconstituționalitate respinsă. UPDATE: Decizia motivată
10.12.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Content, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 10 decembrie 2020, Curtea Constituțională a României a dat publicității Decizia nr. 847 din 18 noiembrie 2020 referitoare la sesizarea de neconstituţionalitate a Hotărârii Parlamentului României nr. 29/2020 privind numirea lui Florin Iordache în funcția de președinte al Consiliului Legislativ.

:: Decizia motivată

***

Joi, 10 decembrie 2020, Curtea Constituțională a României a dat publicității Decizia nr. 848 din 18 noiembrie 2020 referitoare la sesizarea de neconstituţionalitate a Hotărârii Parlamentului României nr. 30/2020 privind numirea lui George-Edward Dircă în funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare a Consiliului Legislativ.

:: Decizia motivată

***

Miercuri, 18 noiembrie 2020, Curtea Constituțională a respins, ca neîntemeiate, sesizările de neconstituționalitate a Hotărârii Parlamentului României nr. 29/2020 privind numirea lui Florin Iordache în funcția de președinte al Consiliului Legislativ, sesizări formulate de liderul Grupului Parlamentar al Partidului Uniunea Salvați România din Camera Deputaților și, respectiv, liderul Grupului Parlamentar al Partidului Național Liberal din Camera Deputaților, potrivit unui comunicat.

De asemenea, Curtea Constituțională a respins, ca neîntemeiată, sesizarea de neconstituționalitate a Hotărârii Parlamentului României nr. 30/2020 privind numirea lui George Edward Dircă în funcția de președinte al Secției de evidență oficială a legislației și documentare a Consiliului Legislativ, sesizare formulată de liderul Grupului Parlamentar al Partidului Uniunea Salvați România din Camera Deputaților.

Față de criticile de neconstituționalitate aduse Hotărârii Parlamentului României nr. 29/2020, Curtea a stabilit, în conformitate cu jurisprudenţa sa constată, că nu are competența de a verifica îndeplinirea condiției subiective referitoare la buna reputație profesională, această competență exclusivă și discreționară revenind autorităţii publice care deţine competenţa de numire în funcţie. Totodată, Curtea a reţinut că procedura de numire a preşedintelui Consiliului Legislativ cunoaște doar două etape: data adoptării hotărârii de numire și data depunerii jurământului în faţa preşedinţilor celor două Camere. Prin urmare, orice incompatibilitate a persoanei numite în funcţia menţionată trebuie să înceteze la momentul depunerii jurământului, dată care semnifică preluarea funcției și a atribuțiilor aferente acesteia.

***

În Monitorul Oficial, Partea I, nr. 970 din 21 octombrie 2020, au fost publicate:
Hotărârea nr. 29/2020 privind numirea domnului Florin Iordache în funcția de președinte al Consiliului Legislativ.
Hotărârea nr. 180/2020 privind numirea domnului George-Edward Dircă în funcția de președinte al Secției de evidență oficială a legislației și documentare a Consiliului Legislativ.

***

Marți, 20 octombrie 2020, în ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului a fost numit președinte al Consiliului Legislativ deputatul Florin Iordache (185 de voturi pentru şi 43 contra), potrivit stiripesurse.ro.

Pentru această funcție și-au mai depus candidaturile Augustin Zegrean și Ionuț Duli Mazâlu.

În funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare din cadrul Consiliului Legislativ a fost numit senatorul USR George Edward Dircă (174 de voturi pentru și 17 contra). Contracandidații săi au fost: Rodica Penescu și Andrei Ciochiu.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti