« Newsletter
Flux noutăţi
SelectedVideoArticole autoriJurisprudenţăNoutăţi legislativeAnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
4 comentarii

Florin Iordache, noul președinte al Consiliului Legislativ. UPDATE: Publicare hotărâre în Monitorul Oficial. UPDATE: Sesizare de neconstituționalitate respinsă. UPDATE: Decizia motivată
10.12.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Monitor Dosare

Joi, 10 decembrie 2020, Curtea Constituțională a României a dat publicității Decizia nr. 847 din 18 noiembrie 2020 referitoare la sesizarea de neconstituţionalitate a Hotărârii Parlamentului României nr. 29/2020 privind numirea lui Florin Iordache în funcția de președinte al Consiliului Legislativ.

:: Decizia motivată

***

Joi, 10 decembrie 2020, Curtea Constituțională a României a dat publicității Decizia nr. 848 din 18 noiembrie 2020 referitoare la sesizarea de neconstituţionalitate a Hotărârii Parlamentului României nr. 30/2020 privind numirea lui George-Edward Dircă în funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare a Consiliului Legislativ.

:: Decizia motivată

***

Miercuri, 18 noiembrie 2020, Curtea Constituțională a respins, ca neîntemeiate, sesizările de neconstituționalitate a Hotărârii Parlamentului României nr. 29/2020 privind numirea lui Florin Iordache în funcția de președinte al Consiliului Legislativ, sesizări formulate de liderul Grupului Parlamentar al Partidului Uniunea Salvați România din Camera Deputaților și, respectiv, liderul Grupului Parlamentar al Partidului Național Liberal din Camera Deputaților, potrivit unui comunicat.

De asemenea, Curtea Constituțională a respins, ca neîntemeiată, sesizarea de neconstituționalitate a Hotărârii Parlamentului României nr. 30/2020 privind numirea lui George Edward Dircă în funcția de președinte al Secției de evidență oficială a legislației și documentare a Consiliului Legislativ, sesizare formulată de liderul Grupului Parlamentar al Partidului Uniunea Salvați România din Camera Deputaților.

Față de criticile de neconstituționalitate aduse Hotărârii Parlamentului României nr. 29/2020, Curtea a stabilit, în conformitate cu jurisprudenţa sa constată, că nu are competența de a verifica îndeplinirea condiției subiective referitoare la buna reputație profesională, această competență exclusivă și discreționară revenind autorităţii publice care deţine competenţa de numire în funcţie. Totodată, Curtea a reţinut că procedura de numire a preşedintelui Consiliului Legislativ cunoaște doar două etape: data adoptării hotărârii de numire și data depunerii jurământului în faţa preşedinţilor celor două Camere. Prin urmare, orice incompatibilitate a persoanei numite în funcţia menţionată trebuie să înceteze la momentul depunerii jurământului, dată care semnifică preluarea funcției și a atribuțiilor aferente acesteia.

***

În Monitorul Oficial, Partea I, nr. 970 din 21 octombrie 2020, au fost publicate:
Hotărârea nr. 29/2020 privind numirea domnului Florin Iordache în funcția de președinte al Consiliului Legislativ.
Hotărârea nr. 180/2020 privind numirea domnului George-Edward Dircă în funcția de președinte al Secției de evidență oficială a legislației și documentare a Consiliului Legislativ.

***

Marți, 20 octombrie 2020, în ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului a fost numit președinte al Consiliului Legislativ deputatul Florin Iordache (185 de voturi pentru şi 43 contra), potrivit stiripesurse.ro.

Pentru această funcție și-au mai depus candidaturile Augustin Zegrean și Ionuț Duli Mazâlu.

În funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare din cadrul Consiliului Legislativ a fost numit senatorul USR George Edward Dircă (174 de voturi pentru și 17 contra). Contracandidații săi au fost: Rodica Penescu și Andrei Ciochiu.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare

Lex Discipulo Laus

Au fost scrise până acum 4 de comentarii cu privire la articolul “Florin Iordache, noul președinte al Consiliului Legislativ. UPDATE: Publicare hotărâre în Monitorul Oficial. UPDATE: Sesizare de neconstituționalitate respinsă. UPDATE: Decizia motivată”

 1. Ioan BUCSA spune:

  Ei, de-acum să vezi ce legi bune o să avem!
  Nimic nu se compară cu un doctorat la Chişinău!

  • ați fi uimit. Personal, găsesc articolele de specialitate din Moldova – în drept – de multe ori mult mai în regulă și capabile să te lase să le citești până la capăt … decât cele din România semnate de profesorii de aici.

   La fel și în ceea ce privește deciziile Curții Constituționale din Moldova (cele de pe vremea domnului Tănase). Erau superbe, și la vreo 10 ani distanță lumină de cele din România. Am și un Compendiu al jurisprudenței Curții Constituționale a Republicii Moldova (1995-2017). Vă invit să-l cumpărați și dumneavoastră. E interesant că CCR nu are așa ceva. Probabil că dacă făceau, realizau cât de tare se bat în cap unele considerente între ele.

   Pentru a evita erori logice capabile să apară spontan și incontrolabil, mai precizez că acest comentariu nu înseamnă că sunt fana domnului Iordache (#josFlorinIordache :p), ci doar fana lipsei de prejudecăți când vine vorba de Moldova privită în comparație cu România din perspectivă juridică (și legile lor, unele, sunt iar la zece ani distanță lumină de cele din România – problema la ei fiind însă corupția și mai mare din rândul justiției, aspect reliefat de nenumăratele condamnări la CEDO din cauza încălcării autorității de lucru judecat/principiul securității juridice de către magistrații de acolo)

   • Ioan BUCSA spune:

    Cine e vrednic în drept românesc poate face un doctorat în România sau mai multe! Ia întrebaţi în jurul d-voastră pe cei care au făcut doctoratul la Chişinău cum l-au făcut! Cu MODERAT… pe profesorii de acolo nu-i interesează, că doar nu te duci să concurezi pe posturile lor in universităţi sau în vreo altă funcţie publică. Asta era ideea.

    • adevărul e, domnule Bucsa, că eu în viață mă ghidez mai ales întrebând în jurul meu, decât citind singură și constatând empiric.

     Eu mergeam împotriva ideei dumneavoastră că fiind vorba de Chișinău, atunci musai e de calitate proastă. Nu mai spun că se pare că nu observați eroarea logică din răspunsul dumneavoastră:

     – să presupunem că e așa cum ziceți dumneavoastră și, ca să faci un doctorat la Chișinău nu ți se cere mare lucru, nici să te duci acolo, plus că e posibil să ți se ceară mită

     – înseamnă aceasta că și dacă ai da mită, și dacă nu te-ai duce acolo, tot nu ai putea să faci o teză de doctorat bună? Că domnul #josFlorinIordache ar fi făcut o teză de doctorat proastă?

     RĂSPUNS: nu.

     Apoi, nu știu de ce aveți impresia că în România doctoratele – marea lor majoritatea – nu s-ar face precum spuneți dumneavoastră că s-ar face și la Chișinău. Ar însemna aceasta că doctoratul făcut de mine la Craiova e fără de valoare din acest simplu motiv? Răspuns: NU. Sau ar fi însemnat că eu nu ar mai fi trebuit să fac doctorat în România – pe motiv de renume prost – și să fac în altă țară și astfel să nu mă pot concentra fix pe România, așa cum îmi doream? … Și chiar dacă să zicem că pentru a putea să fac în România ar fi însemnat să apelez la pile/la mami/la tati/să dau mită/să devin amantă/să scriu articolele de specialitate și apoi să-mi las profesorul coordonator să se semneze doar el pe ele/ să fac orice altă muncă în afară de a sta în bibliotecă și a citi pe motiv că nu trebuie să ies din voința profesorului meu coordonator? …. Ar face toate aceste lucruri ca teza mea de doctorat să fie de o calitate nefrecventabilă și necitabilă? … offffffff – normal că nu.

     Pe scurt: Dacă aveți ceva cu teza de doctorat a domnului #josFlorin Iordache, atunci vorbiți despre acest aspect. Arătați că e de proastă calitate dovedind acest lucru. Iar pentru a dovedi acest lucru, invocarea faptului că e făcută la Chișinău (și doar atât), e irelevant.

     https://citate.juridice.ro/7547/acolo-unde-logica-nu-e-nimic-nu-e/

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.