Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: Articole, Interviuri, Life, SELECTED, Women in Law

WOMEN IN LAW. Diana Buzoianu: Implicarea femeilor în domeniul juridic este una uriaşă

17 august 2023 | Alina MATEI
Alina Matei

Alina Matei

Diana Buzoianu

Diana Buzoianu

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă Deputat Diana Buzoianu, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Diana Buzoianu: Determinarea să dau tot ce am mai bun pentru fiecare misiune, pentru fiecare proiect pe care mi le asum. E posibil să fac greşeli pe parcurs, dar pentru fiecare proiect asumat am un gând clar: dacă am zis ,,da”, oamenii se bazează pe mine să livrez, să fac tot ce ține de mine să ajung la rezultate. Și fix asta voi face.

Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Diana Buzoianu: Din păcate, încă depinde mult de ce domeniu discutăm. La facultatea de drept pe care am terminat-o, care e şi una dintre cele mai bune facultăți din țară, am avut un profesor care ne-a zis cu un amfiteatru plin de studente, că el ne va preda procedură, dar ne sfătuieşte să nu alegem să fim avocați în instanță, noi, femeile, că nu vom mai avea timp să ne ocupăm de familie. Ni s-a spus la primul curs cum pentru noi, fetele din sală, e mai bine să alegem consultanța juridică, cu gândul că e o meserie mai puțin provocatoare. Între paranteze fie spus, eu am fost avocat de consultanță pe drept comercial la una dintre cele mai mari firme de avocatură din România: e de o ignoranță uriaşă să crezi că doar avocatura de instanță este complexă, că doar ea poate aduce provocări profesionale.

Revenind la întrebare: sunt domenii întregi în care trebuie să munceşti de 3 ori mai mult decât alți colegi de-ai tăi bărbați ca să ajungi la masa deciziei. Sunt domenii în care deşi ai ajuns la masa deciziei, deşi pe cifre contribui substanțial la reuşita echipei, vocea ta nu e ascultată la fel de mult ca a altor colegi, doar pentru că eşti femeie. Sunt domenii în care faptul că eşti femeie şi vrei să performezi este văzut ca o sfidare. Multe femei pe care le apreciez pentru profesionalismul lor, pentru munca lor, pentru determinarea, ambiția şi experiența lor au primit la interviuri de angajare întrebări de genul: planifici să ai un copil în perioada următoare? Sau… cum vei face să ai grijă şi de familie, şi să performezi la locul de muncă? Nu cunosc niciun bărbat care să-mi fi spus vreodată că a primit astfel de întrebări la un interviu.

În continuare problema hărțuirii sexuale la locul de muncă este reală pentru prea multe femei. În continuare minimizarea rezultatelor femeilor în întregi domenii profesionale este o problemă reală.
Implicarea femeilor în domeniul juridic este una uriaşă, de cele mai multe ori cu multe ore suplimentare de muncă, cu muncă de cercetare, cu muncă de reprezentare în dosare complexe. Problema este că, de multe ori, această realitate nu e văzută. Trebuie să muncim să schimbăm asta.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Diana Buzoianu: Dacă unui bărbat care poate fi soț/iubit/tată nu i se pune niciodată întrebarea cum a putut să aibă şi un rol de profesionist într-un domeniu anume, fără să fie afectate cele două roluri, această întrebare nu ar trebui să existe nici pentru femei. E simplu: am ajuns într-un punct al dezvoltării societăţii care ne permite să avem şi viață personală, şi familie, şi carieră, fie că e vorba de bărbați sau femei.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Diana Buzoianu: Da. Mediul juridic oferă oportunități femeilor să crească din punct de vedere al carierei, să aibă rezultate profesionale pe măsura muncii şi competenței. Iar acolo unde se găsesc cazuri injuste de discriminare pe criteriu de sex, acestea trebuie să fie sancționate.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Diana Buzoianu: Aşa este. Este cea mai favorabilă perioadă de până acum, asta şi pentru că o comparăm cu un trecut profund patriarhal. Da, este cea mai favorabilă perioadă de până acum, dar mai avem paşi importanți de făcut până la o egalitate de gen reală.

Rolul femeilor juriste în a educa populația să înțeleagă că are și drepturi, și obligații este unul care ține și de accesul lor la media, la posturi în cadrul facultăților, la evenimente publice. În măsura în care acestea au oportunitățile sau își crează chiar ele aceste oportunități, ele pot contribui la educarea românilor cu privire la respectarea legii.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Diana Buzoianu: Mama mea care m-a învățat că poți realiza orice în viață dacă muncești și dacă respecți oamenii din jurul tău.

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Diana Buzoianu: A fost o perioadă foarte dură – așa cum a fost pentru noi toți. Au fost luni în care eram îngrijorați pentru sănătatea noastră și a celor dragi nouă – una dintre cele mai terifiante griji pe care un om le poate avea în viața lui. Profesional am văzut cum economia s-a clătinat în acest context.

Am văzut, însă, și solidaritatea uriașă a oamenilor care au ajutat imediat persoanele mai vulnerabile (să ne amintim cum sute de voluntari au dus pachetele de la cumpărături seniorilor, la ușa casei), sacrificiul uriaș al medicilor din prima linie care au muncit enorm ca viețile noastre să fie salvate, valul de donații și resurse strânse pentru materialele de protecție.

A fost o perioadă foarte dificilă, dar fix în această perioadă a putut să iasă la lumină și cum ne-am ridicat la înălțimea responsabilității individuale pe care fiecare dintre noi a avut-o.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Diana Buzoianu: Vă mulțumesc că demonstrați cu fiecare dosar asumat, cu fiecare proiect organizat, cu fiecare echipă coordonată că femeile performează într-un din cele mai competitive domenii profesionale.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Diana Buzoianu: Mulțumesc și eu pentru întrebările care m-au făcut să reflectez la multe teme la care nu m-am mai gândit de ceva timp.

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică