JURIDICE.ro
JURIDICE

Eduard Cățoiu: Profesia de avocat este frumoasă, dar este o profesie care te supune la un stres constant
22.10.2020 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Eduard Cățoiu

Eduard Cățoiu

Alina Matei: Mulțumesc, stimate domnule avocat Eduard Cățoiu, asociat COZMA, STOICA & ASOCIAȚII, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Cum de a stârnit Dreptul atâta curiozitate încât să merite 4 ani de studiu?

Eduard Cățoiu: Bună ziua și vă mulțumesc pentru posibilitatea de a împărtăși amintirile și ideile cu dumneavoastră și cu cititorii JURIDICE.ro. Curiozitatea a luat naștere în copilărie, când urmăream filmele americane în care apăreau avocați pledanți. M-au fascinat pledoariile de final deși era doar un scenariu,

Alina Matei: Avocatura este răscrucea dintre plonjatul în necunoscut și renunțarea de bună voie și nesilit de nimeni la opțiunea magistraturii? Și magistratura de ce nu a fost alegerea?

Eduard Cățoiu: În cazul meu a existat doar opțiunea avocaturii. Nu am luat în considerare niciodată să urmez calea magistraturii. Este adevărat faptul că avocatura îți oferă foarte multe provocări, situații limită și niciodată nu poți anticipa ce îți rezervă ziua de mâine, dar tocmai acest lucru m-a atras. Sunt o persoană căreia îi plac provocările și pot spune că și după 11 ani de practică iubesc aceasta profesie.

Alina Matei: Faptul că pe alocuri INPPA dublează cunoștințele, ca de altfel si INM-ul, fac să fie mai ușoară viața de avocat stagiar? Sau în 2010 nu era așa?

Eduard Cățoiu: Cursurile de la INPPA reprezintă o reală mână de ajutor pe care avocații stagiari o primesc. Este important să profiți de experiența profesorilor și astfel să reușești să acumulezi cât mai multă informație. Ca avocat stagiar trebuie să conștientizezi că te afli într-o etapă de acumulare de informații pe care ulterior trebuie să le treci prin filtrul rațiunii. Din punctul meu de vedere cursurile de la INPPA îți fac viața mai ușoara ca avocat stagiar, cu condiția să fi dedicat profesiei.

Alina Matei: Aveți vechime la COZMA, STOICA & ASOCIAȚII, aș putea spune. Pare a fi la îndemâna tuturor de a rămâne și a face performanță într-un loc. Gustul altor case de avocatură nu a strigat după dumneavoastră?

Eduard Cățoiu: Mi-am început profesia în februarie 2009 ca avocat stagiar în cadrul societății. De-a lungul carierei tentații au existat dar mediu în care îmi desfășuram activitatea era unul foarte sănătos și m-a determinat să rămân în cadrul societății. Ca în orice lucru pe care-l faci trebuie să ai parte și de un gram de noroc, iar în situația mea si-a spus cuvântul având parte de avocați îndrumători foarte bine pregătiți și dedicați profesiei. Avocatul pe care l-am avut îndrumător direct este acum asociata mea, doamna Carmen Stoica.

Alina Matei: Litigantul scoate avocatul din anonimat?

Eduard Cățoiu: Consider că orice lucru bine făcut scoate o persoană din anonimat. Încă de la început, a fi avocat pledant, pentru mine a reprezentat o provocare. Am fost atras de fiecare dată de necunoscut. De exemplul, Vechiul Cod de Procedura Civilă oferea posibilitatea invocării excepțiilor procesuale direct la termenul de judecată și astfel era foarte greu să anticipezi toate acțiunile colegilor-adversar.

Alina Matei: Care este în opinia dumneavoastră cea mai mare piedică pentru un avocat atunci când este în fața instanței?

Eduard Cățoiu: Nu pot spune piedică dar sunt situații în care m-am lovit de limitarea pledoariei la un interval de timp foarte mic ( 2-3 minute) sau de limitarea numărului de întrebări pe care le poți adresa martorului ( la 2 întrebări). Din punctul meu de vedere este esențial să te faci auzit, să poți împărtăși opinia ta juridica cu privire la speța respectivă. Este adevărat Procedura Civilă actuală are o etapă scrisă mult mai dezvoltată decât anterioara prevedere dar este foarte important să împărtășești concluziile asupra probatoriului administrat.

Alina Matei: Ce ar trebui să nu-i stea pe creier unui avocat când vorbește judecătorului?

Eduard Cățoiu: În momentul dosarului trebuie să fii concentrat. Cred că nu îți poți permite să ai ”pe creier” altceva decât dosarul respectiv. La fiecare termen de judecată trebuie să fii pregătit și foarte atent astfel încât să analizezi ceea ce se discută și să iei cele mai bune decizii pentru client.

Alina Matei: Aveți de-a face cu judecători tineri sau mai copți, parcă nu sună bine dacă spun bătrâni, pentru că, dat fiind că se poate ieși la pensie la 25 de vechime în magistratură, vârsta de 50 de ani nu e chiar a bătrâneții. Se schimbă stilul dumneavoastră, se decupează cumva altfel încât să se adapteze judecătorului? Cu alte cuvinte, avocații trebuie să aibă un fel de coeficient de adaptabilitate mai mare decât în alte profesii?

Eduard Cățoiu: În general un avocat trebuie să fie capabil să se adapteze. Este firesc ca la fiecare dosar să îți stabilești o strategie pe care ulterior trebuie să o adaptezi modului de desfășurare al cauzei. Sunt de părere că fiecare avocat trebuie să-și creeze propriul stil bazat pe principiile profesionale de bază: colegialitate și respect față de participanții la actul de justiție.

Nicio cauza nu se aseamănă cu alta, deoarece diferă participații și de aceea putem concluziona că posibilitatea avocatului de a se adapta reprezintă o calitate utilă în vederea desfășurării activității profesionale..

Alina Matei: Cea mai mare bucurie ca avocat litigant care a fost?

Eduard Cățoiu: Sunt o fire competitivă și de aceea nu îmi place să pierd. Pot spune că și acum  trăiesc un sentiment de bucurie la fiecare pronunțare favorabilă.

Îmi aduc aminte cu plăcere că am avut o cauza la care am lucrat timp de 6 ani, reușind să obțin o soluție favorabilă în apel și să o mențin în toate căile extraordinare de atac. Sentimentul profesional trăit la finalul acestui dosar a fost unic, a venit ca o răsplată pentru toată munca depusă în acea perioadă de timp.

Profesia de avocat este frumoasă, dar este o profesie care te supune la un stres constant și tocmai de aceea aceste momente de bucurie sunt benefice.

Alina Matei: Știu că aveți în gând să faceți un doctorat. Când vă veți apuca pe bune de el?

Eduard Cățoiu: Din păcate a rămas la stadiul de gând de mult timp. Sper că la anul o să fie momentul în care o să se și fructifice.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J.

Eduard Cățoiu: Să citească în continuare articolele dumneavoastră deoarece sunt utile și de actualitate. Eu pot spune că citesc constant articolele postate deoarece reprezintă o lectură foarte bună dimineața, la cafea.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine.

Eduard Cățoiu: Eu vă mulțumesc, a fost o plăcere să pot împărtăși cu dumneavoastră câteva gânduri/ idei. O zi cu spor vă doresc.PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.