Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Articole Fiscalitate Jurisprudența ÎCCJ-DCD Opinii SELECTED

Contestarea actelor fiscale în instanță: O decizie ÎCCJ permite contribuabililor să invoce noi argumente în litigiile cu ANAF

18 august 2023 | Radu IOSUB
Radu Iosub

Radu Iosub

Într-un proces cu ANAF, contribuabilii pot aduce argumente fiscale noi față de cele susținute în contestația fiscală. Clarificarea a fost făcută de Înalta Curte de Casație și Justiție într-o decizie de dezlegare a unor chestiuni de drept recentă, care este obligatorie pentru toate instanțele din România, uniformizând astfel practica de contencios. O evoluție binevenită în condițiile în care până acum anumiți judecători acceptau noi motive de nelegalitate, iar alții nu, conducând la soluții juridice diferite.

Înalte Curte de Casație și Justiție a publicat motivarea Deciziei nr. 20/2023 în data de 27 iunie 2023. Interpretările ICCJ sunt desigur obligatorii atât pentru instituțiile publice și contribuabili, cât și pentru toate instanțele de judecată. Decizia are importante implicații de ordin procedural fiscal, aceasta clarificând ce motive de nelegalitate a actelor administrative fiscale pot invoca contribuabilii în litigiile fiscale.

În concret, decizia instanței supreme vizează situațiile în care un contribuabil nemulțumit de soluția unei contestații fiscale merge mai departe în faza procesuală și solicită în faţa unei instanţe de contencios fiscal anularea deciziei și, odată cu ea, a actelor de impunere emise de ANAF contestate.

Judecătorii ICCJ au stabilit prin Decizia nr. 20/2023 că motivele de nelegalitate invocate în cererea de anulare a unei decizii de soluţionare a contestaţiei şi a actelor administrative fiscale la care aceasta se referă nu sunt limitate la cele invocate în contestaţia fiscală depusă inițial de contribuabil.

Ei au clarificat practic că, în acest al doilea demers, contribuabilii pot invoca și motive suplimentare de anulare a unui act emis de ANAF, iar acestea nu trebuie să fie limitate la cele invocate inițial în procedura administrativă.

Clarificarea era necesară în contextul în care în practica judiciară se conturaseră două opinii divergente pe acest subiect. Pe de o parte, existau judecători care considerau că în acțiunea în anulare nu pot fi formulate noi motive de nelegalitate și astfel refuzau să cerceteze alte argumente decât cele expuse prin contestația inițială, în timp ce alții permiteau invocarea unor noi argumente, ceea ce, pentru contribuabilii reclamanți, însemna creșterea șanselor unei soluții favorabile.

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Acum, prin decizia ICCJ, chestiunea a fost tranșată, iar contribuabilii care ajung în fața unei instanțe de judecată pentru a cere anularea unei soluții fiscal negative în contestația fiscală vor beneficia de aceeași practică în toată țara și pot fi siguri că argumentele lor integrale sunt luate în calcul în decizia instanței, indiferent de momentul în care au fost ele formulate: la contestația fiscală sau direct în fața instanței de contencios fiscal.

Trebuie menționat totuși că decizia nu va permite totuși justițiabililor să conteste în fața judecătorilor alte acte sau alte obligații fiscale decât cele contestate inițial, prin procedura administrativă. Chestiunea este punctată de Înalta Curte în motivare: „Desigur, nu se pune în discuţie că reclamantul ar putea contesta obligaţii fiscale noi sau alte sume ori acte administrative fiscale care nu au făcut obiectul contestaţiei administrative, fiind de esenţa procedurii administrative fiscale ca natura şi întinderea obligaţiilor fiscale să fie supuse mai întâi controlului intern de legalitate al organelor fiscale, ci dacă acesta poate invoca motive de nelegalitate şi/sau netemeinicie noi. Revine instanţei de judecată sesizate cu fondul litigiului să aprecieze dacă motivele invocate pentru prima dată în faţa instanţei de judecată se situează în conţinutul raportului juridic ce a făcut obiectul controlului de legalitate sau, dimpotrivă, excedează limitelor controlului generat de contestaţia fiscală, cu consecinţele legale fireşti.”

Radu Iosub, Senior Associate BIRIŞ GORAN

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale