Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q8
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3 SUV
AUDI Q3
AUDI Q3
Citeşte mai mult în legătură cu Drept civil, Drept penal, Jurisprudență Tribunale, Note de studiu, RNSJ, SELECTED

Tribunalul Timiș. Închisoare contravențională, condamnare cu caracter politic (Decretul-Lege nr. 118/1990)

21 august 2023 | Igor LĂCĂTUŞ
Igor Lăcătuș

Igor Lăcătuș

Prin Decizia nr. (…) privind acordarea drepturilor prevăzute de Decretul-Lege nr. 118/1900 a fost respinsă cererea formulată de reclamant, în considerarea faptului că lipsește dovada persecuției politice a părintelui după care se solicită drepturile conform Decretului-Lege nr. 118/1900, cu modificările și completările ulterioare.

Reclamantul a depus în susținerea acțiunii și Sentința nr… pronunțată de Tribunalul… în acțiunea formulată de P.T. (fratele reclamantului) în contradictoriu cu Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, în considerentele căreia s-a reținut că P.P., prin prisma Sentinței civile nr. /1985 și a înscrisului emis de Penitenciarul Mioveni că tatăl reclamantului, P.P., care a fost arestat și a ispășit în regim de detenție în perioada 25.04.1985 – 26.06.1985, fiind condamnat la închisoare în baza Decretului nr. 153/1970 pentru stabilirea și sancționarea unor contravenții privind regulile de conviețuire socială, ordinea și liniștea publică.

Susținerile reclamantului că tatăl acestuia a fost condamnat pe motive politice, deși din Sentința civilă nr…/1985 se relevă alt motiv, se privesc ca fiind întemeiate de către instanța de judecată. Împotriva tatălui reclamantului P.P. a fost deschis dosarul de urmărire informativă nr. (D.U.I.)… La pagina … din dosarul de urmărire informativă nr… se află Nota informativă cu nr. din 15.09.1983 a Ministerului de Interne, Inspectoratul Județean…, din care rezultă că: “avertizarea nu a avut ca efect asupra sa, continuând să facă comentarii negative asupra unor măsuri luate de partid și de stat, încalcă în continuare normele de conviețuire socială, duce o intensă activitate de prozelitism, audiază posturile de radio străine, își manifestă nemulțumirea față de modul de trai din țara noastră și față de unele măsuri luate de organele de stat locale…indicându-se lucrarea sa în continuare, luarea unor măsuri de drept comun și formarea unei opinii de masă împotriva sa”. La pagina… din dosarul de urmărire informativă nr… se consemnează că: “pentru clarificarea poziției sale politice, a activității religioase cât și în scop de intimidare…”, “…se va urmări ca soluționarea cauzei să se facă în defavoarea sa…”. În continuare, instanța de judecată reține că la pag… din documentul nr…. din 14.05.1985 se arată că: “La întâlnirea de rugăciune a pastorilor baptiști din…, care are loc în fiecare miercuri între orele 10-12 în Biserica baptistă nr… din…, a auzit că numitul P.P., responsabilul adunării baptiste din localitatea…, județul…, a fost arestat și condamnat două luni închisoare ca urmare a unei înscenări făcute de organele de stat din localitatea mai sus menționată, pe motivul că ar fi sărit să bată primarul comunei. Acest lucru este considerat ireal în rândul credincioșilor, întrucât acesta este slăbit, bătrân și foarte bolnav și nu ar fi capabil de așa ceva, cu toate că este o fire încăpăținată și nesupusă”.

Raportat la probele cu înscrisuri administrate în cauză și față de cele reținute în precedent instanța de judecată apreciază că numitul P.P., tatăl reclamantului a executat în regim de detenție în perioada 25.04.1985 – 26.06.1985, o pedeapsă privativă de libertate din considerente politice, aspect care se circumscrie ipotezei reglementate de art. 1 alin. 1 din Decretul-Lege nr. 118/1990. Așadar, contrar alegațiilor pârâtului, instanța constată că executarea pedepsei privative de libertate de 2 luni închisoare contravențională are caracter politic, acuzația ce i-a fost adusă numitului P.P. fiind una fictivă. Cu privire la susținerile pârâtei din întâmpinare, Tribunalul reține că reclamantul s-a născut la 07.07.1959, fiind major la momentul în care tatăl său a avut calitatea de deținut politic.

Potrivit Decretului-Lege nr. 118/1990:
Art. 5 – (5) De prevederile alin. (6) – (9) beneficiază în mod corespunzător și copilul celui decedat după eliberarea din detenție, internare abuzivă în spitale de psihiatrie, după ridicarea măsurii domiciliului obligatoriu, strămutare, deportare sau prizonierat, în situația în care părintele său, deși ar fi avut dreptul, nu a beneficiat de prevederile prezentului decret-lege.
(5 ind. 1) De prevederile alin. (6) – (9) beneficiază în mod corespunzător şi copilul minor la data căsătoriei părintelui său cu persoana aflată în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2) şi care a fost crescut de către părintele beneficiar de indemnizație potrivit prezentei legi.
(6) Copilul minor la data la care unul sau ambii părinți s-au aflat în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2), precum şi copilul născut în perioada în care unul sau ambii părinți s-au aflat în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2) are dreptul la o indemnizație lunară în același cuantum cu indemnizația de care ar fi beneficiat părintele său decedat, stabilită conform prevederilor art. 4 la data depunerii cererii de către copil.
(7) Copilul născut după încetarea situațiilor prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2) are dreptul la o indemnizație lunară în cuantum de 50% din indemnizația de care ar fi beneficiat părintele său decedat, stabilită conform prevederilor art. 4 la data depunerii cererii de către copil.

Textul citat nu se interpretează în sensul că art. 5 alin. 5 din Decret este dispoziția de principiu, ca alin 5 ind. 1 și alin. 6 să expliciteze ipotezele descrise la alin. 5. Nu se poate stabili o astfel de relație de la principiu la excepție, pe de-o parte, pentru că nu este specifică sistemului nostru de drept, apoi, în lipsa unor mențiuni suficiente, ar afecta în mod grav calitatea legii – accesibilitatea și previzibilitatea – , iar, în fine, în condițiile în care textul art. 5 alin. 5 din Decret vizează un anumit beneficiar (copilul, fără limită de vârstă), ca celelalte, mai restrictive să vizeze fie același tip de beneficiari, fie un alt tip (copilul minor).

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

JURIDICE by Night

Interpretând gramatical și sistematic, art. 5 din Decret vizează ipoteze distincte. Astfel, prima ipoteză este dată de art. 5 alin. 5 din decret în care beneficiar este copilul – fără distincție de vârstă – în cazul în care părintele său a decedat după eliberare din detenție și, deși acesta din urmă ar fi avut dreptul, nu a beneficiat de prevederile Decretului. Art. 5 alin. 5 din Decret are în vedere, în realitate, o preluare a despăgubirii de către copil, despăgubire de care nu a beneficiat părintele persecutat, în scopul acoperirii juste a prejudiciului. În această situație este copilul născut anterior evenimentelor, ajuns major la momentul persecuției.

Reclamantul se încadrează în această ipoteză, pârâta nefăcând dovada că tatăl acestuia ar fi beneficiat de prevederile Decretului-Lege nr. 118/1990. Cea de-a doua ipoteză, art. 5 alin. 5 ind. 1 din decret, este dată de beneficiarul copil minor la data căsătoriei părintelui său cu o persoană persecutată la o dată contemporană cu calitatea de copil minor, care nu este părintele copilului minor, dar care l-a crescut. Aceasta este o ipoteză de asimilare a unei persoane care nu este părinte, cu situația părintelui, însă nu este cazul reclamantului. A treia ipoteză, art. 5 alin. 6 din Decret, este dată de beneficiarul copil minor care s-a născut sau a avut această calitate la data la care cel puțin unul dintre părinți a fost persecutat, dar nu este cazul reclamantului.

A patra ipoteză, art. 5 alin. 7 din Decret, este cazul copilului născut după încetarea persecuțiilor, care beneficiază de 50% din indemnizație.

Nici în această ipoteză nu se încadrează reclamantul. Reglementarea în ipoteze distincte este confirmată și în urma observării logicii textelor care pleacă de la situația copilului major la data persecuției care preia dreptul de despăgubire al părintelui, la situația copilului minor în timpul persecuției și până la situația copilului născut după încetarea persecuției.

Pentru aceste motive, observând că reclamantul îndeplinește condițiile reglementate de lege, Tribunalul va admite cererea și va anula decizia nr… emisă de pârâta Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială… și va obliga pârâta la emiterea unei noi decizii de admitere a cererii reclamantului nr… de acordare a drepturilor prevăzute de art. 5 din Decretul-Lege nr. 118/1990. Definitivă. (Sentința civilă nr. 414/PI/04.05.2023, minuta, Tribunalul Timiș)

Avocat Igor Lăcătuș

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories