Secţiuni » Mesaje de condoleanţe
Mesaje de condoleanţe
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3 SUV
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q8
AUDI Q3
AUDI Q3
Citeşte mai mult în legătură cu Flux informații, Mesaje de condoleanțe, SELECTED, Universitaria

Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici s-a stins. UPDATE: Mesaje de condoleanţe. UPDATE: Ceremonia funerară

22 august 2023 | JURIDICE.ro

Sicriul cu trupul neînsuflețit al prof. univ. dr. Constantin Bălăceanu-Stolnici, membru de onoare al Academiei Române (Secția de științe medicale), a fost depus ieri, 21 august 2023, la Biserica „Domnița Bălașa” (București, str. Sfinții Apostoli nr. 60), unde mâine, 23 august 2023, ora 11:00, se va oficia slujba de înmormântare, după care va fi condus la Cimitirul Bellu Ortodox și înhumat, la ora 13:00, cu onoruri militare, în cavoul familiei (fig. 5) – a transmis Institutul de Antropologie „Francisc J. Rainer” al Academiei Române pe pagina sa de Facebook.

* * *

Am primit cu tristețe vestea trecerii din această viaţă, în ziua de 20 august 2023, la venerabila vârstă de 100 de ani, a distinsului academician Constantin Bălăceanu-Stolnici, autentică personalitate intelectuală, reputat medic neurolog, profesor universitar de Neuropsihologie şi Anatomie a sistemului nervos, membru al Academiei Române şi al Academiei de Ştiinţe Medicale din România.

Personalitate științifică marcantă pentru generații de medici și intelectuali români, provenind dintr-o ilustră familie boierească a cărei amplă istorie împletită cu istoria țării a consemnat-o în lucrarea „Saga Bălăcenilor”, venerabilul academician rămâne și autorul unei opere științifice care a îmbogățit real spațiul cercetării medicale și interdisciplinare din România.

În calitatea sa de harnic academician, de efor testamentar al Așezămintelor Brâncovenești (Biserica „Domnița Bălașa”), de membru (temporar) al Adunării Naționale Bisericești și al Consiliului Național Bisericesc al Bisericii Ortodoxe Române, domnul Constantin Bălăceanu Stolnici a promovat patrimoniul cultural naţional și filonul lui creștin, subliniind constant relația firească și benefică dintre Biserică și Academie, dintre credință, rațiune și cultură.

Cu profunde sentimente de compasiune pentru urmașii săi, pentru prietenii şi colegii din Academia Română, ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Cel ce este Învierea şi Viaţa (cf. Ioan 11, 25), să ierte și să odihnească sufletul academicianului Constantin Bălăceanu-Stolnici în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi.

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

JURIDICE by Night

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

* * *

Joi, săptămâna trecută, l-am sunat la telefon pe Domnul Academician Constantin Bălăceanu-Stolnici… Eram la Mănăstirea “Dintr-un Lemn”, în județul Vâlcea… Nu știam că va fi ultima noastră convorbire din această vremelnică lume…
A plecat duminică dimineață, la o vârstă deplină, cu trei cifre, discret și demn, așa cum a și trăit…

Îi datorez mult! Dumnezeu știe cât de mult și strămoșii Domniei Sale, Sfinții Martiri Brâncoveni…
În anul 2014, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, cu ajutorul Domnului Academician, în calitate de Președinte de Onoare al Institutului de Antropologie “Francisc J. Rainer” al Academiei Române, l-am scos din mormântul voievodal, după 300 de ani, pe Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu… Câte emoții, câtă bucurie, momente istorice trăite la cel mai înalt grad de sfințenie…

Să punem împreună o lacrimă pentru un OM cu sufletul mare cât Munții Carpați!

Preot prof. dr. jurist Emil Nedelea Cărămizaru

* * *

Ioan-Aurel Pop, Preşedintele Academiei Române, a declarat, potrivit agerpres.ro: „S-a stins, la vârstă centenară, medicul Constantin Bălăceanu-Stolnici, membru de onoare al Academiei Române, provenit dintr-o familie cu rădăcini cunoscute din timpul Cruciadei Târzii. Duce cu sine în mormânt o lume întreagă, cu bunele şi cu relele vieţii sale, pe care le va judeca numai Dumnezeu. Mi-a plăcut mereu să-l ascult şi să-l citesc pentru că a ştiut să exprime o profesiune de credinţă dătătoare de încredere şi de speranţă. A sfidat mereu greutăţile şi a pledat pentru spiritualitate, pentru bine şi iubire de oameni, inclusiv în anii din urmă, pe această scenă recentă a vieţii, tulburate de ‘progresism’, neomarxism şi ‘anularea culturii’. Profesiunea de credinţă şi secretul longevităţii au ieşit limpede la lumină într-un memorabil interviu: ‘Sunt un optimist!’. Academia Română îi aduce omagiul cuvenit, ca unui senior de vârstă şi ca unui savant. Să-i fie ţărâna uşoară şi amintirea de neclintit.

***

Duminică, 20 august 2023, Universitatea Ecologică din București a anunțat că Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici s-a stins.

Pe pagina de Facebook a Universității a fost postat următorul mesaj: „La 20 august a.c., a plecat dintre noi cu aceeaşi serenitate cu care şi-a trăit întreaga viaţă de peste un veac, cu credinţă în Dumnezeu şi încredere în ştiinţă, prof. dr. Constantin Bălăceanu Stolnici, membru de onoare al Academiei Române şi preşedinte de onoare al Senatului Universităţii Ecologice din Bucureşti (UEB). Prin dispariţia sa, UEB, cei apropiaţi, precum şi toţi cei care l-au cunoscut suferă o grea şi ireparabilă pierdere.


Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories