Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

George Moloman: Inima mea este şi va fi o inimă de avocat


27.10.2020 | Alina MATEI
Secţiuni: Articole, Content, Covid 19 Legal React, Drept penal, Interviuri, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

George Moloman

George Moloman

Alina Matei: Mulţumesc, George, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. De la discuția noastră de anul trecut din luna mai, viața a adus datorii suplimentare vieții de avocat: membru în Consiliul Baroului București, consilier UNBR. Câte inimi bat în corpul tău?

George Moloman: Da într-adevăr, de când am avut ultima discuţie am fost ales membru în Consiliul Baroului Bucureşti şi consilier în cadrul Uniunii Naţionale a Barourilor din România.

Pot spune că, deşi am dobândit şi aceste calităţi, inima mea este şi va fi o inimă de avocat. Tot ceea ce fac în funcţiile din cadrul organelor de conducere mai sus menţionate are un singur scop: consolidarea statutului avocatului şi recâştigarea prestigiului acestei profesii.

Alina Matei: Cum a fost această perioadă pentru tine?

George Moloman: Această perioadă a fost foarte solicitantă, programul meu zilnic este foarte încărcat, întrucăt îmi doresc să acord atenţia cuvenită tuturor însărcinărilor care îmi revin şi să le rezolv cu profesionalism, dar, deopotrivă, imi doresc să și veghez asupra societății de avocatură pe care o coordonez.

Alina Matei: Cum ai înțeles să exerciți aceste demnități? Pentru că pot fi locuri călduțe, unde bifezi că ai fost și nu ai bătăi de cap sau poți urni ușor oameni, proceduri, caz în care riști să strici ce era înainte.

George Moloman: Demnităţile pe care le deţin presupun o responsabilitate deosebită atât prin prisma participării la luarea unor decizii importante pentru profesia noastră, cât şi prin prisma îndeplinirii promisiunilor pe care mi le-am asumat faţă de cei care m-au votat şi care au avut încredere în mine.

Am încercat să schimb mentalităţi, să îmbunătăţesc imaginea avocaturii şi să creez o mai bună colaborare cu celelalte profesii juridice, dar cel mai mult m-am implicat, punctual, în problemele cu care se confruntă confrații mei.

În sfârșit, după mai multe tentative, am reușit, împreună cu Decanul Ion Dragne, si doamna prodecan Flavia Teodosiu, să implementăm cu succes programul informatic de repartizare aleatorie a dosarelor avocaţilor din oficiu. Scopul acestuia este de a înlătura suspiciunile cu privire la acordarea delegațiilor, dar si de a asigura transparenţă şi echitabilitatea activităţii serviciului de asistenţă juridică. Nu ascund că au fost colegi care au încercat să minimalizeze sau chiar sa saboteze această realizare.

De asemenea, alături de domnul prodecan Daniel Fenechiu, m-am implicat activ în organizarea unor activități social-sportive care au avut un impact pozitiv, bucurându-se de participarea multor confraţi, aceasta fiind o modalitate eficientă de socializare între colegii avocaţi. Succesul a fost cu atat mai mare, în contextul pandemiei care a presupus respectarea regulilor specifice de distanțare.

Am contribuit la desfăşurarea unor video conferinţe având ca teme subiecte de mare actualitate privind profesia, care au fost apreciate de colegi.

Alina Matei: Îți amintești cum vedeai profesia din iexterior, sunt sigură. Te rog să ne spui cum se vede din interior. Mai întâi din poziția de consilier al Baroului București, dar și din cea de consilier UNBR.

George Moloman: Poziţia de consilier al BB şi UNBR mi-a oferit posibilitatea să sondez profesia din interior descoperind atât elemente pozitive, dar şi negative.

Însă scopul meu asumat este tocmai acela de a soluţiona toate problemele întâlnite şi de a reda profesiei respectul şi recunoaşterea pe care le merită.

Alina Matei: Aceste demnități pot fi, uneori, acompaniate de evenimente care de multe ori nu au legătură cu realitatea. Ce lecție majoră ai învațăt?

George Moloman: Orice funcţie de conducere aduce şi invidii şi răutăţi. M-am confruntat cu astfel de obstacole, dar le-am depăşit, lecţia pe care am învăţat-o este că nu trebuie să ai încredere deplină în cei apropiaţi, să fii precaut şi să te porţi cu diplomaţie în orice situaţie.

Alina Matei: Cum se împarte această viață extra-avocat, deși nu sunt sigură că aceasta este formula cea mai reușită, cu viața de avocat de drept penal a lui George Moloman?

George Moloman: Cred că am reuşit să îmbin cele două faţete ale activităţii mele, cea profesională şi cea decizională.

Experienţa de 20 de ani ca avocat m-a ajutat să înţeleg mai bine neajunsurile cu care se confruntă profesia şi să acţionez pentru remedierea lor. Ştiu că sunt la început de drum în sfera conducerii profesiei, dar învăţ pe parcurs şi încerc să ma perfecţionez.

Alina Matei: Pandemia a făcut un salt important în privința noțiunii de judecată online?

George Moloman: Da, ca avocat m-am lovit şi eu de efectele pandemiei care a adus atâtea schimbări în viaţa tuturor şi implicit în activitatea profesională.

Consider că judecata on-line este binevenită în contextul actual, al pandemiei, intr-o oarecare măsură uşurează soluţionarea cauzelor şi contribuie la eficientizarea justiţiei.

Digitalizarea reprezintă un pas important, indispensabil în aceste momente, în care modernizarea tuturor domeniilor de activitate este în ascensiune.

Alina Matei: Am văzut că pe site-ul MOLOMAN LAZĂR există opțiunea Consultanță Online? Când ați dezvoltat-o și dacă ”prinde” în avocatură, știind că oamenii vor să-l vadă pe avocat, să-l cunoască?

George Moloman: Pandemia ne-a determinat să aducem elemente de noutate în desfăşurarea activităţii societăţii noastre de avocatură.

Iniţial am demarat consultanţă on-line, ca măsură de prevenire a răspândirii coronavirusului, însă acum această modalitate de consultanţă juridică a câştigat teren. Este adevărat că realţia avocat-client presupune o interacţiune directă, o cunoaştere între cei doi, dar interacţiunea virtuală câştigă pe zi ce trece tot mai multi adepţi, având în vedere ritmul alert al vieţii cotidiene, programul încărcat, profesional şi personal, atât al avocatului cât şi al clientului.

Alina Matei: Domnului avocat Andrei Lazăr, ce cuvinte i-ai spune legat de parteneriatul profesional, plecând de la ce spunea Aldous Huxley – cuvintele joacă un rol important în viețile noastre?

George Moloman: Am ales calea parteneriatului profesional, ca modalitate de organizare a profesiei, motivele care au stat la baza unei astfel de decizii fiind numărul mare de cauze şi varietatea obiectului acestora, ceea ce necesită o conlucrare între mai mulţi avocaţi, conlucrare care nu poate fi realizată decât printr-o comunicare eficientă şi prin munca în echipă.

Eu şi partenerul meu Andrei Lazăr ne cunoaştem de foarte mulţi ani, suntem foarte buni prieteni, iar prietenia noastră s-a prelungit şi în plan profesional.

Alina Matei: Crezi că vor fi cârcotași care vor spune că, deși mai e mult până la alegerile viitoare, uite, George începe deja?

George Moloman: Da, sunt sigur că vor fi cârcotaşi care vor considera că acest interviu este o avanpremieră pentru o viitoare campanie electorală, dar, evident, este nefondată.

Am mai avut parte de surprize neplăcute, unii colegi vâzând realizările pe care le-am avut în calitate de reprezentant al lor în organele de conducere, ca pe un început de campanie electorală pentru alegerile viitoare şi nu ca pe un lucru firesc.

Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru cititorii J.

George Moloman: Mesajul meu pentru cititori este acela de a încerca să contribuie la apropierea între profesiile juridice. Consider că bunele practici între prefesiile juridice pot contribui mult mai eficient la infaptuirea actului de justiție.

Deşi suntem actorii duelului judiciar, această rivalitate trebuie să dispară în afara sălii de judecată. Ţelul nostru este îndeplinirea la cele mai înalte standarde profesionale a actului de justiţie şi acesta nu se poate înfăptui decât printr-o colaborare strânsă între toţi profesioniştii dreptului.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine.

George Moloman: Mulţumesc pentru timpul acordat.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro