Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Întâlnire Cătălin Predoiu – ministrul de justiție olandez – ambasadorul Olandei la București
28.10.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Covid 19 Legal React, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 28 octombrie 2020, Cătălin Predoiu, Ministrul Justiţiei, a avut o întâlnire bilaterală de lucru, în sistem de videoconferință, cu omologul său olandez, Sander Dekker, potrivit unui comunicat. La discuţii a participat şi E.S. Roelof van Ees, Ambasadorul Olandei la Bucureşti.

Cei doi miniştri au discutat pe marginea recentului Raport privind Statul de Drept, publicat de Comisia Europeană, la 30 septembrie, atât aspectele orizontale, cât şi cele punctuale, din rapoartele dedicate celor două state.

Un alt subiect de interes a fost cooperarea judiciară între autorităţile române şi cele olandeze. Cooperarea tehnică bilaterală va consta în schimb de informaţii cu privire la protecţia victimelor infracţiunilor, digitalizarea justiţiei, dar și privind funcționarea unor instituții din sistemul judiciar.

Totodată, au fost abordate și aspecte legate de colaborarea judiciară între cele două țări cu privire la traficul de persoane.

Cătălin Predoiu: „Cooperarea bilaterală româno-olandeză în domeniul justiţiei durează de peste 20 de ani. Există teme de actualitate care, deşi tratate la nivel european, îşi dobândesc consistenţă prin cooperarea bilaterală. Schimbul de experienţă între practicieni este mai mult decât bine-venit, experienţa olandeză fiind printre cele mai valoroase la nivelul UE. Recentul Raport privind Statul de drept arată că toate sistemele judiciare din Uniunea Europeană sunt în schimbare.

În plus, pandemia COVID-19 a impus deja urgentarea digitalizării și desfășurarea unor proceduri judiciare la distanță. Olanda are un sistem judiciar performant și pentru faptul că nu se confruntă cu deficit de personal, iar condițiile logistice ale actului de justiție sunt corespunzătoare în întreg sistemul. Noi avem încă unități de parchet cu 2-3 procurori și sedii de instanțe și parchete în care nu mai încap dosarele. De aceea, am dat prioritate în acest an măsurilor de finanțare și logistică, e un început, dar ani mulți de acum înainte trebuie să investim în logistica sistemului judiciar și a celui penitenciar, iar CSM trebuie urgent să elaboreze o strategie de resurse umane coerentă pe termen lung, să ne conjugăm eforturile. De altfel, am convenit cu ministrul olandez să primim mai multe informații despre modalitatea de funcționare a CSM olandez, să căutăm cele mai bune soluții pentru a realiza „benchmark 1” din MCV, creșterea eficienței CSM și a sistemului judiciar.

În ce privește anticorupția, cetățenii români au în continuare mari așteptări de la DNA, instituție pe care o sprijinim fără rezerve cu toate competențele legale de care dispune Ministerul Justiției. Trebuie însă să fim conștienți că flagelul corupției trebuie combătut și prin prevenție, iar el va fi eradicat din societate doar în momentul în care va opera pe deplin o cultură a integrității în funcțiile publice.

Avem, de asemenea, și alte provocări, traficul de persoane, inclusiv de copii, și exploatarea sexuală, iar aici avem mari așteptări de la cooperarea bilaterală cu Olanda, inclusiv sub aspectul prevenției. Am convenit cu ministrul olandez să facilităm și mai mult cooperarea dintre DIICOT și omologii olandezi, pentru a conjuga eforturile de combatere a traficului de persoane.

Îmbunătățirea condițiilor și a capacității de cazare în sistemul penitenciar este, de asemenea, un subiect de interes comun, din perspectiva transferurilor de deținuți pentru executarea pedepselor în țara de naționalitate. Ministerul Justiției va continua politica de finanțare a lucrărilor de ameliorare cu finanțare de la Mecanismul Financiar Norvegian și creștere a capacității de cazare, prin construcția celor două penitenciare noi de la Unguriu și Berceni, cu finanțare de la Banca Europeană.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti