Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Articole Interviuri Life SELECTED Women in Law

WOMEN IN LAW. Diana Chitea: Mediul juridic nu mi-a negat niciodată posibilitatea de a fi ceea ce mi-am dorit să fiu

25 august 2023 | Alina MATEI
Alina Matei

Alina Matei

Diana Chitea

Diana Chitea

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Diana Chitea, Managing Associate SIMION BACIU, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Diana Chitea: Ca avocat, mă definește pasiunea pentru știința dreptului și dorința de a-i sprijini pe cei care au nevoie de expertiza mea în rezolvarea diverselor probleme cu valențe juridice.

Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Diana Chitea: Ca în orice domeniu, ține de opțiunea fiecăruia cât își dorește să se implice cu ocazia exercitării profesiei. Apoi, fie că vrem, fie că nu vrem, constrângerile sunt firești pentru că resursele de timp, de energie, capacitate intelectuală, etc. sunt limitate inclusiv în ceea ce le privește pe juriste 😊.

Însă, este o certitudine că profesiile juridice impun o implicare constantă, fiind necesar să ne pregătim profesional continuu pe fondul deselor schimbări legislative și jurisprudențiale.

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Diana Chitea: Rolurile enumerate de dumneavoastră nu sunt incompatibile, ele putând coexista în măsura în care se dorește acest lucru. Deși solicitantă, din experiența mea și din interacțiunile pe care le am cu alte doamne active în domeniu, profesia de avocat le permite femeilor care o practică să îmbine planul personal cu cel profesional, dezechilibrele apărând atunci când unul dintre roluri este neglijat în favoarea celui “favorit”. În opinia mea, cel mai important filtru pentru limitarea prejudiciilor ce îi pot fi aduse vreunuia dintre roluri este starea emoțională, aceasta atrăgându-ți atenția când apar elemente în acest sens.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Diana Chitea: În ceea ce mă privește, mediul juridic nu mi-a negat niciodată posibilitatea de a fi ceea ce mi-am dorit să fiu. Nu cunosc să existe oportunități care să le fie rezervate exclusiv bărbaților, nici măcar de facto. Concursul de circumstanțe m-a plasat în medii profesionale în care a contat calitatea opiniei juridice exprimate și nu faptul că aceasta este exprimată de o femeie.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Diana Chitea: Femininul și masculinul se pot completa cu ușurință în orice mediu profesional la bază căruia sa află valori precum integritatea, profesionalismul, respectul și empatia. Aceleași valori prezentate exemplificativ sunt tot cele care responsabilizează profesionistul și îl ghidează spre opțiunile cele mai potrivite atât pentru mediul în care își desfășoară activitatea cât și pentru sine.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Diana Chitea: Având în vedere multitudinea femeilor remarcabile, nu aș putea să mă limitez la a indica un singur nume. Mai mult, orice femeie cu care interacționez îmi demonstrează că inspirația se găsește pretutindeni, important fiind să am deschiderea să observ acele calități care inspiră.

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Diana Chitea: Deși primele gânduri cu privire la perioada în discuție întristează, totuși, distanțarea socială, restrângerea libertății de mișcare și precauția sanitară în relația cu ceilalți au adus și beneficii.

Astfel, în plan personal, ne-a adus mai mult timp petrecut cu cei apropiați și, în plan profesional, a accelerat proiectele de digitalizare (cum sunt răspândirea utilizării dosarului electronic, folosirea mijloacelor tehnice de comunicare la distanță, spre exemplu prin utilizarea videoconferințelor în cadrul procedurilor judiciare, etc.)

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Diana Chitea: Să continue să-și exercite profesia cu profesionalism și pasiune, aceasta fiind premisa esențială pentru un mediu din care oricare dintre noi să ne dorim să facem parte.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Diana Chitea: Și eu vă mulțumesc!

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Citeşte mai mult despre , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale