TOP LEGAL
CorporatePlatinum members
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
CCR Comunicare profesională Drept constituțional Dreptul mediului SELECTED Top Legal

Șomlea și Asociații sesizează Camera Deputaților și Avocatul Poporului în legătură cu gravele nereguli strecurate în etapa reexaminării de către Senat a Proiectului de lege de modificare a Legii Spațiilor Verzi (Legea nr. 24/2007)

27 mai 2021 | JURIDICE.ro

I. OBIECTUL SESIZĂRILOR

1. Din forma adoptată de Senatul României, în data de 27.04.2021, ca urmare a Cererii de reexaminare formulate de Președintele României, în mod inexplicabil și nejustificat a fost eliminată o prevedere din legea trimisă spre promulgare, deși prevederea respectivă nu a făcut obiectul Cererii de reexaminare formulate de Președinte.

2. Concret, din forma adoptată de Senat în cadrul reexaminării, au fost eliminate dispozițiile art. 14 alin. 13: „Terenurile înscrise în cartea funciară ca fiind în categoria curţi-construcţii, terenuri ce se află în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate sau declarate ca spaţii verzi, în sensul legii, decât după îndeplinirea procedurii de expropriere conform legislaţiei în domeniu”, fără ca reexaminarea acestei prevederi să fi fost solicitată de Președintele României.

3. Astfel, în procesul de reexaminare, Senatul României a încălcat limitele sesizării definite prin Cererea de reexaminare, aspect ce reprezintă o încălcare a art. 77 alin. (2) din Constituția României, precum și a jurisprudenței Curții Constituționale a României (Decizia nr. 355/2007, Decizia nr. 30/2016, Decizia nr. 355/2018).

II. LIMITELE REEXAMINĂRII. JURISPRUDENȚA CURȚII CONSTITUȚIONALE

4. Potrivit art. 77 alin. (2) din Constituția României: „Înainte de promulgare, Preşedintele poate cere Parlamentului, o singură dată, reexaminarea legii”, prevedere în legătură cu care, Curtea Constituțională a reținut următoarele:

– „Examinând aceste susţineri prin raportare la dispoziţiile art.77 alin.(2) din Constituţie, potrivit cărora „Înainte de promulgare Preşedintele României poate cere Parlamentului, o singură dată, reexaminarea legii”, Curtea constată că din textul constituţional rezultă că Parlamentul ar urma să reexamineze doar textele indicate de Preşedintele României” (Decizia nr. 355/2007, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 318 din 11 mai 2007);

– „Atât doctrina de specialitate, cât și jurisprudența Curții Constituționale (a se vedea în acest sens Decizia nr.355 din 4aprilie 2007, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.318 din 11 mai 2007, sau Decizia nr.1 din 14 ianuarie 2015, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.82 din 2 februarie 2015) sunt în sensul că limitele sesizării Parlamentului pentru reexaminarea legii sunt definite de cererea de reexaminare (Decizia nr. 30/2016, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 117 din 16 februarie 2016);

– „Procedura legislativă de reexaminare a unei legi este o procedură specială prin care se redeschide procedura parlamentară numai pentru criticile formulate de Președintele României(Decizia nr. 355/2018, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 652 din 26 iulie 2018).

III. CONCLUZII

5. Fără a pune în discuție dreptul de legiferare ce aparține Parlamentului, considerăm că retragerea, în cadrul reexaminării unei legi, a unei prevederi anterior adoptate de Parlament și trimise spre promulgare Președintelui, fără ca acea prevedere să fi făcut obiectul Cererii de reexaminare sau fără să existe o legătură cu aceasta, ce ar impune o corelare tehnico-legislativă, este incompatibilă cu Constituția României.

6. Șomlea și Asociații a sesizat Camera Deputaților și Avocatul Poporului în legătură cu gravele nereguli strecurate în etapa reexaminării de către Senat a Proiectului de lege de modificare (PL-x nr. 668/2018) a Legii nr. 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor.

7. Pe această cale, Șomlea și Asociații adresează o invitație deschisă tuturor avocaților, indiferent de forma de organizare, dar și oricăror persoane sau organizații interesate, de a se alătura demersului promovat.

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Materii / Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul securităţii sociale
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Drepturile omului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu
Studii
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Top Legal
Avocaţi
Consilieri juridici
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Revista revistelor juridice
Wisdom stories

J   Servicii   Membership   Comunicare   Documentare   Legal Talent Search   Partnership   Servicii tehnice