Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Decizia (UE) 2020/1575 a Băncii Centrale Europene privind evaluarea informațiilor și acțiunile ulterioare corespunzătoare în cazul încălcărilor raportate prin intermediul instrumentului de avertizare de integritate atunci când persoana vizată este un înalt funcționar al BCE
01.11.2020 | Elena ALBU

JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 359/14 din 29 octombrie 2020, a fost publicată Decizia (UE) 2020/1575 a Băncii Centrale Europene din 27 octombrie 2020 privind evaluarea informațiilor și acțiunile ulterioare corespunzătoare în cazul încălcărilor raportate prin intermediul instrumentului de avertizare de integritate atunci când persoana vizată este un înalt funcționar al BCE (BCE/2020/54).

Politica Băncii Centrale Europene (BCE) privind avertizarea de integritate a fost consolidată recent în Cadrul etic al BCE. Informațiile privind încălcările raportate prin intermediul platformei de raportare internă înființate în acest scop de BCE („instrumentul de avertizare de integritate”) pot viza înalți funcționari ai BCE, și anume funcționarii menționați la articolele 1.1, 1.2 și 1.4 din Codul de conduită pentru înalții funcționari ai Băncii Centrale Europene.

Pentru a fi eficace, politica BCE privind avertizarea de integritate ar trebui să prevadă o evaluare aprofundată a tuturor rapoartelor transmise prin intermediul noului instrument de raportare, precum și acțiunile care pot fi întreprinse ulterior. Astfel de evaluări și acțiuni ulterioare ar trebui efectuate potrivit unei proceduri armonizate sub responsabilitatea unei autorități competente desemnate.

Este necesar să se specifice procedura care se va aplica evaluării informațiilor privind încălcările raportate prin intermediului instrumentului de avertizare de integritate în cazul în care persoana menționată în raportare drept o persoană căreia i se atribuie încălcarea sau cu care persoana respectivă este asociată este un înalt funcționar al BCE.

Pentru a asigura buna punere în aplicare a cadrului consolidat și pentru a evita incertitudinea juridică cu privire la evaluarea informațiilor privind încălcările raportate prin intermediul instrumentului de avertizare de integritate și la acțiunile ulterioare întreprinse în baza acestora în cazul în care persoana menționată în raportare drept o persoană căreia i se atribuie încălcarea sau cu care persoana respectivă este asociată este un înalt funcționar al BCE, prezenta decizie ar trebui să intre în vigoare în a treia zi de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

În cazul în care un înalt funcționar al BCE este persoana menționată în raportările referitoare la încălcări, primite prin intermediul instrumentului de avertizare de integritate, drept persoană căreia i se atribuie încălcarea sau cu care persoana respectivă este asociată, autoritatea competentă să evalueze astfel de raportări și să ofere feedback avertizorului de integritate și/sau să acționeze în baza unor astfel de raportări, este:

(a) președintele; sau

(b) în cazul în care înaltul funcționar al BCE menționat în rapoartare este președintele, vicepreședintele.

Raportările referitoare la încălcări, primite prin intermediul instrumentului de avertizare de integritate, în care este menționat un înalt funcționar al BCE drept persoană căreia i se atribuie încălcarea sau cu care persoana respectivă este asociată, fac obiectul acțiunilor ulterioare în conformitate cu Decizia (UE) 2016/456 a Băncii Centrale Europene (BCE/2016/3) atunci când astfel de raportări intră în domeniul de aplicare al acestei decizii.

În cazul în care raportările referitoare la încălcări, menționate la alineatul (1), nu intră în domeniul de aplicare al Deciziei (UE) 2016/456 (BCE/2016/3), acțiunile ulterioare sunt întreprinse în conformitate cu Circulara administrativă nr. 1/2006 privind anchetele administrative interne.

Prezenta decizie intră în vigoare la 1 octombrie 2020.

Consilier juridic Elena AlbuPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.