Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Decizia (UE) 2020/1575 a Băncii Centrale Europene privind evaluarea informațiilor și acțiunile ulterioare corespunzătoare în cazul încălcărilor raportate prin intermediul instrumentului de avertizare de integritate atunci când persoana vizată este un înalt funcționar al BCE
01.11.2020 | Elena ALBU

JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 359/14 din 29 octombrie 2020, a fost publicată Decizia (UE) 2020/1575 a Băncii Centrale Europene din 27 octombrie 2020 privind evaluarea informațiilor și acțiunile ulterioare corespunzătoare în cazul încălcărilor raportate prin intermediul instrumentului de avertizare de integritate atunci când persoana vizată este un înalt funcționar al BCE (BCE/2020/54).

Politica Băncii Centrale Europene (BCE) privind avertizarea de integritate a fost consolidată recent în Cadrul etic al BCE. Informațiile privind încălcările raportate prin intermediul platformei de raportare internă înființate în acest scop de BCE („instrumentul de avertizare de integritate”) pot viza înalți funcționari ai BCE, și anume funcționarii menționați la articolele 1.1, 1.2 și 1.4 din Codul de conduită pentru înalții funcționari ai Băncii Centrale Europene.

Pentru a fi eficace, politica BCE privind avertizarea de integritate ar trebui să prevadă o evaluare aprofundată a tuturor rapoartelor transmise prin intermediul noului instrument de raportare, precum și acțiunile care pot fi întreprinse ulterior. Astfel de evaluări și acțiuni ulterioare ar trebui efectuate potrivit unei proceduri armonizate sub responsabilitatea unei autorități competente desemnate.

Este necesar să se specifice procedura care se va aplica evaluării informațiilor privind încălcările raportate prin intermediului instrumentului de avertizare de integritate în cazul în care persoana menționată în raportare drept o persoană căreia i se atribuie încălcarea sau cu care persoana respectivă este asociată este un înalt funcționar al BCE.

Pentru a asigura buna punere în aplicare a cadrului consolidat și pentru a evita incertitudinea juridică cu privire la evaluarea informațiilor privind încălcările raportate prin intermediul instrumentului de avertizare de integritate și la acțiunile ulterioare întreprinse în baza acestora în cazul în care persoana menționată în raportare drept o persoană căreia i se atribuie încălcarea sau cu care persoana respectivă este asociată este un înalt funcționar al BCE, prezenta decizie ar trebui să intre în vigoare în a treia zi de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

În cazul în care un înalt funcționar al BCE este persoana menționată în raportările referitoare la încălcări, primite prin intermediul instrumentului de avertizare de integritate, drept persoană căreia i se atribuie încălcarea sau cu care persoana respectivă este asociată, autoritatea competentă să evalueze astfel de raportări și să ofere feedback avertizorului de integritate și/sau să acționeze în baza unor astfel de raportări, este:

(a) președintele; sau

(b) în cazul în care înaltul funcționar al BCE menționat în rapoartare este președintele, vicepreședintele.

Raportările referitoare la încălcări, primite prin intermediul instrumentului de avertizare de integritate, în care este menționat un înalt funcționar al BCE drept persoană căreia i se atribuie încălcarea sau cu care persoana respectivă este asociată, fac obiectul acțiunilor ulterioare în conformitate cu Decizia (UE) 2016/456 a Băncii Centrale Europene (BCE/2016/3) atunci când astfel de raportări intră în domeniul de aplicare al acestei decizii.

În cazul în care raportările referitoare la încălcări, menționate la alineatul (1), nu intră în domeniul de aplicare al Deciziei (UE) 2016/456 (BCE/2016/3), acțiunile ulterioare sunt întreprinse în conformitate cu Circulara administrativă nr. 1/2006 privind anchetele administrative interne.

Prezenta decizie intră în vigoare la 1 octombrie 2020.

Consilier juridic Elena Albu

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9 | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO